Elämä jatkuu

Bassokitara - ykkössoitin

Siitä lähtien kun kiinnitin 1960-luvulla huomioni Ron Carter:in upeaan soittotyyliin (akustisella kontrabassolla), basson jykevät pohjasävyt ovat olleet lähes jokaisen musiikkikuunteluni keskipisteessä. Bassokitaran kuvioita on aina nautinnollista seurata, etenkin silloin kun sen juoksut istuvat kappaleeseen täysin saumattomasti. Jo Noel Redding osoitti Jimmy Hendrix Experience:n aikana, että basso on solosoitin siinä missä kitarakin. Myös Chris Rean musassa usein juuri basso luo sen parhaan soundin. Jos minulta kysytte, niin basso on ykkössoitin, but who am I? Tässä muutama tyylinäytettä:

https://

https://

https://

https://

https://

https://

Ja tietysti Louis Johnson....

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Puolan mies Wojtek on mahtava soittaja; mikä voimaa! Power-play.

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Nostaisin kyllä tuuban samaan kategoriaan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel
Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Turussa esiintyi sysksyllä mielenkiintoinen itävaltalainen David Helbock Jazz trio, jossa bassona oli bassoukulele. ..

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Venäjällä melko yleinen soitin on vuorostaan bassobalalaika:

http://rbth.com/468x312/assets/images/2011-05/Big/...

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Eräs asioista tietävä totesi minulle aikoinaan, että basso pitää tanssiorkesterin ja sen musiikin koossa. Näin varmaan on tai ainakin voidaan sanoa.

Minulle tuotti pitkän aikaa vaikeuksia englantilaisessa eli hitaassa valssissa löytää ykköstä, kunnes Tulipunaruusujen saksofonisti Kari Teräväinen sanoi, että kuuntele bassoa, se soittaa siinä vain ykköstä.

Jotten johtaisi liikaa harhaan, muistutan, että liikkeelle lähtö eli ykkösaskel tapahtuu 'a-yks-kaks-kolme' laskettaessa kohdassa 'a' ja noustaan koko ajan, kunnas vasta tavulla 'me' tullaan alas. Jos vielä kolmas askel on yhteen, niin tanssitaan hidasta valssia eikä foksia, jossa kolmas askel menee ohi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Juuri tuohon perustuvat vissi nuo bassistivitsit; tanssiorkesterin bassokuviot ovat lähes aina yksitoikkoisia, vaikka itse soitin mahdollistaisi paljon monimutkaisempaan ja iloisempaan soittoon.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Lisäsin tuon toisen videon, ihailtavan Marta Altesan: "My name is Marta and I'm 23. I'm a bass player from Barcelona (Spain). I started playing the bass in 2010". Upeata!

Tämän blogin suosituimmat