Elämä jatkuu

Telatraktori - ajamisen iloa

  • Aiheeseen liittyvä, komea maalaus: "Traktoristi ja opettajatar" (Irina Nikolajevna Vorobjova, 1957)
    Aiheeseen liittyvä, komea maalaus: "Traktoristi ja opettajatar" (Irina Nikolajevna Vorobjova, 1957)

Kävin joskus 1970-luvulla (ohikulkumatkalla Kiinaan) Moskovan VDNH-näyttelyssä, jonka virallinen nimi suomeksi oli komeasti Kansantalouden saavutusten näyttely, Выставка достижений народного хозяйства. Siellä näin, nuorena agronomina, volgogradilaisen DT-74 telatraktorin ja päätin siltä istumalta, että sellainen pitää joskus saada. Tilaisuus tarjoutui 1990-luvun alussa, jolloin ostin Kostamuksesta DT-75-telatraktorin kahden ladan hinnalla. Suomen tullipäällikkö arvioi menomatkalla olevien ladojen arvon ja sen perusteella maksoin alvin ja tullimaksun silloin kun toin telatraktorin Vartiuksen rajan yli.

Viime kesänä kone oli taas tiukassa työnteossa, koska rinnepellon on oltava istutuskunnossa kesällä 2015 kun perustamme siihen mansikkaviljelmän. Ohessa neuvostohenkinen toimintavideo, jonka ohjauksesta vastaa Jaroslav Hasselman:

https://

blogit:

http://ilmari.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/173243-sorkka-aura-eli-u...

http://ilmari.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika/175968-pyydyskasvustoll...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Tyhmä kysymys: luulin maataloustuotannon olevan alv:sta vapautettua?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Alv kuuluu maatalouteen, ihan normaaliin tapaan.

Kun tuot EU:n ulkopuolelta jotain yli 300 euron arvoista, niin sinun pitää siitä tehdä tullille ilmoitus, jonka jälkeen tulli laskee alvin, ostokuitin perusteella.

Elijas Bijur

On miehellä pelit ja vempeleet! Tosin ei siinä mansikkamaalla kovin paljon tuollaista vehjettä pääse käyttelemään!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"The difference between men and boys, is the cost of their toys"

Tosin, tämä sääntö ei pidä paikkaansa kun on kyse itävehkeistä. Niitä saa halvalla (ja mahdolliset varaosat kilohintaan)

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Telakonetta kaipailin viimeksi syksyllä sateen jälkeen savipeltoja kyntäessä, sellainen ei vissiin juuri noteeraisi viisisiipistä perässänsä. Mutta, millaiset nostolaitteet tuollaisissa koneissa standardina on? Videolta vähän vaikea tällaisen diletantin vetää johtopäätöksiä. Onko hydrauliikkaa ja riittääkö paineet esimerkiksi kolmesiipiseen kääntöauraan?

Kokemusta telakoneista kyllä on, metsätöiden puolelta. Alla on ollut useampana talvena hydrauliikkavälitteinen Terri, joka jaksaa kiskoa täyden kuorman paikasta kuin paikasta - ennemmin loppuu kuskilta kantti kuin koneelta. Tuolla DTllä päästelee kyllä huomattavasti kovempaa vauhtia näemmä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Siinä on 2-toiminen nostolaite, joka jaksaa nostaa koko telatraktorin ilmaan tarvittaessa. Paineet riittävät takuulla kääntöauralle, koska hydrauliikka on suunniteltu puskulevyä varten. Minunkin versiossa on ventiilipöytä valmiina (4 kaksitoimista ulosottoa).

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Kuulostaa paremmalta kuin valtran uusin roiskaus, lynx, jonka suunnittelussa on huomioitu ainoastaan istujan mukavuus.

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Upea on peli. Perhana kun näppejä syyhyttää. Keväällä tai kesällä pitäisi traktori hankkia ihan harraste peliksi, mutta ei tuollaisia taida enää saada mistään.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kyllä, niitä saa ja aika lailla halvalla. Helpoiten Liettuasta tai Latviasta (kalleimmat ovat Virossa).

Hyvät sivut (Liettuan "nettikone"): www.autogidas.lt

P.S. Katselin puolestasi: löytyy heti pari kappaletta Liettuasta; hintaan 1900 euroa. Ei muuta kuin kuorma-autolla sinne. Tässä yksi (paikkakunta: Biržai):

http://ru.autogidas.lt/viksrinis-22386725.html

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Tuttavien luona Virossa on useampi tommonen ja pitihän sitä minunkin päästä kokeilemaan äkeen vedossa; aika tankki ajettavaksi mutta vetokoneena mainio.

Tämän blogin suosituimmat