Elämä jatkuu

Entä sinä minua?

  • Kalevalan korpitie Vuonnisen suuntaan; kivi lähestyy..
    Kalevalan korpitie Vuonnisen suuntaan; kivi lähestyy..
  • "Entä sinä minua?"
    "Entä sinä minua?"
  • Hyvä tietoisku tämäkin, muttei aivan <em>varsinaisen</em> kohderyhmän kielellä (huoleton tulen käsittely on Venäjän metsäpalojen suurin syy).
    Hyvä tietoisku tämäkin, muttei aivan varsinaisen kohderyhmän kielellä (huoleton tulen käsittely on Venäjän metsäpalojen suurin syy).

En hirveästi innostu graffiteista, vaikka ymmärrän sen takana olevaa tuskaa ja huomiohalua. Harvoin nuo suuret, levottomat initiaalit herättävät ajettelemaan jotain hauskaa. Minusta kaupunkien graffiteissa on lähinnä kysymys reviirien merkinnästä, koirien tavoin.

Paljon hauskempaa ovat yksittäiset lauseet, niin vessan kuin rakennusten seinillä. Muistan opiskeluajoilta, että Helsingissä luki pitkään "Turha kiire pois". Juha Vainio kertoi vuorostaan, että hän sai sanoittajan kimmokkeen oppikoulunsa vessassa. Siellä kun luki "Istun taikka kävelen niin perse soittaa sävelen". Nuoren Junnun mielestä tuo oli niin upeasti ja ytimekkäästi sanottu, että kiinnostus suomen kielen tehokäyttöön sai siitä alkunsa, kaikkien iloksi.

Ajelin pari viikkoa sitten Karjalan Tasavallan Kalevalasta takaisin Suomen ja Suomussalmen suuntaan, kun yhtäkkiä oheinen kivi ilmestyi näkyviin. Keskellä korpea ytimekäs kysymys: "Entä sinä minua ?" Tuollainen vaikuttaa paljon enemmän kuin nuo sadattuhannet graffitit, jotka kaikki muistuttavat toisiaan (niin Amsterdamissa, Tukholmassa, Pietarissa kuin Helsingissä). Ihminen on melkoinen lammas; niin myös nuori kaupunkikapinallinen. Joskus aniharvoin näkee graffitin, joka tehoaa edes hieman samalla tavalla kuin tuollainen iskulause.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen
Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Jenni Vartiainen "minä sinua vain" vuonna 2013

Juha Tapio "en mitään, en ketään enemmän kuin sua" vuonna 2011

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Graffiteissa tosiaan vaikuttaa olevan kysymys huomion puutteesta.

Vähitellen asia lienee korjaantuu, kun jokaiselle lapselle annetaan se riittävä huomio, minkä lapsi tarvitsee. Lapselle tulee antaa paperia ja kyniä ja kun he tuottavat paperille jotakin, vanhempien on tärkeää aidosti olla kiinnostunut siitä, mitä siihen paperille on piirretty tai kirjoitettu. Vain omat vanhemmat lähi-ihmisinä voivat sen palveluksen jälkeläisilleen tehdä.

Kun lapsena saa riittävästi huomiota vanhemmiltaan, ehkäpä aikuisena tuuleen huutaminen, huomion hakeminen kaikilta, jää vähemmälle.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Höpönlöpöä, kyllä muutkin ihmiset voivat olla lapsista kiinnostuneita. Jos molemmat vanhemmat ovat juoppoja, niin heiltä on turhaa odottaa mitään suurempaa kiinnostusta lapsen piirustuksiinkaan. Siinä perheessä lapset kantavat vastuun vanhemmistaan.
Jokaisen aikuisen velvollisuus on välittää niistä lapsista jotka tiellään kohtaavat.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Samaa mieltä, että lapsista pitää pitää huolta, tietenkin. Omassa kommentissani oikeastaan tarkoitan normaalia perusperhettä, jossa nykyään aikuiset ovat työelämän ja television vuoksi niin kiireisiä, että ei aina ehditä huomioida lapsia ja suoda heille aikaansa. Lapset pyytävät vienolla äänellään katsomaan piirustuksia. Vanhempi helposti sanoo, että katsotaan sitten myöhemmin, mutta myöhemmin on usein liian myöhään, kun televisiosta tulee mielenkiintoista ohjelmaa nukkumaanmenoaikaan saakka. Eikös vaan?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Oulun murteessa on tiettävästi lapsien kielenkäytössä sanonta "alakkonää mua?", kun toinen ehdottaa leikkimistä tai pelaamista. Olisiko tuo samoilla leveysasteilla Venäjän puolella sama juttu?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Sitä en tiedä, mutta jokainen venäläinen tietää, että kiven teksti liittyy tähän toiveikkaaseen kysymykseen:

Я тебя люблю, а ты меня?

tai tähän surullisempaan vaihtoehtoon:

Я тебя люблю а ты меня нет

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ja nje panimaju, viittisitkö suomentaa.
Katoin profiilitekstiäsi. Hyvä neuvo jota pyrin noudattamaan, mutta enhän minä kauhian usein kirjoitakaan omiin blogeihin, sitä enemmän kommentoin kun tuntuu vähän joka asiaan olevan jotain sanottavaa ja sitten hieman saattaa juoni juosta sivupoluille mutta onko aina navigointi väylällä välttämätöntä?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minua suututtaa varsinkin kuin kiviä ja puita on sutattu. Harvemmin arvorakennukset.
Voi olla reeviirimerkintöjäkin mutta ennen kaikkea on kyse ilmaisun tarpeesta, graffiitti on visuuaalinen huuto, katsokaa mekin/minä olen olemassa, Vaikka kukaan ei välitä, kotona huudetaan ja hätistellään ja opettajakin vaan moittii.
Tässä tapauksessa oli kyseessä nöyrä kysely "onko minilla mitään oikeutta metsään" jonka käytössäntöihin viitataan vain englannin kielellä selkokielisten kuvien lisäksi. Kyltti on rumempi ja maisemaan sopimattaomampi kuin graffiti, mutta varmaan olisi tarpeellinen monessa paikassa rajan tälläkin puolen.
Paikalliset asukkaat tietänevät ilman kylttejäkin metsäpalon ja rikkinäisten pullojen vaaroista. Ehkä kiveen viestinsä kirjoittanut koki yleisemminkin että paikallisten asukkaista huolehtiminen on jäänyt retuperälle ja vain turisteista välitetään?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Venäjällä metsäpalot ovat enemmän sääntö kuin poikkeus (meillä alkavat olla jo harvinaisuutta) ja rikkinäiset pullot kuuluvat itäisten uimarantojen vakiokalustoon. Niin se vain on, valitettavasti.

Graffitit ovat "sieltä jostakin" ja lähes kaikki tylsän samanlaisia. Ilmari Kianto harrasti kivien maalausta, jo ajat sitten. Niitä näkee edelleen Turjanlinnan metsässä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Värikkäät ja klassisen graffittitaiteen mukaiset maalukset sopivat hyvin kaupunkien harmaiden betonisten alikulkukäytävien ja niihin rinnastettavien infrastruktuurien elävöittäjiksi. Samoin kuin entiseen Berliinin muuriin. Siksi ei ole syytä tuomita tai halveerata graffittia kokonaan ilmiönä. Pitää vain tietää minne se kuuluu ja minne ei.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Juuri näin; pitäis varata enemmänkin tila luvallisille graffiteille, mutta monelle suuttajille nimenomaan luvattomuus on yllyke ja koko homman tarkoitus epätoivoisena mielenilmaisuna.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Joskus, aniharvoin, näkee graffitin joka panee ajattelemaan koska siinä on selkeä viesti/kannanotto. Suuri osa on samasta muotista..

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Sen Turjanlinnankin haluaisin nähdä. ja ne kesyt karhutkin. Saatan sinnekin pompata jonain päivänä.
Tiedän, että metsäpalot ovat yleisiä Venäjän puolella ja kai sen takia ne kamalat kyltitkin tarvitaan. Mutta eivät täälläkään kaikki tiedä että yksi kipinä kuivuuden vallitessa riittää polttamaan koko saaren metsäpeiton. Olen vuoskymmenet toiminut epävirallisena palovartijana saaristossa ja määrännyt monta nuotiota sammutettavaksi. Olen myös kerännyt paljon rikkinäisiä kaljapulloja läheisen uimarannan kahluusyyvydestä. On aika ilkeätä jos astuu pystyssä töröttävään rikkinäiseen kaljapulloon.
Nykyisin niitä on vähemmän, kai suositaan enemmän tölkkejä. Jotka sitten äkkiä katoavat juhlijoiden jäljiltä.
Miten sanotaan venäjäksi: that lady is a tramp?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Vaikkapa näin: эта женщина бродяга (tai hieman tylymmin: сука).

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield
Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tässä tilaustyönä tehtyjä graffittejä, ainakin viimeinen kuva tehty ammattimaisesti tarkoituksella herättä närää. Jotta ihmiset rupeais vaatiin muutoin suojeltavien talojen purkamista, eikä niin helposti vastustais maisemia peittävien kerrostalojen pystyttämistä
http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/te...

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Ei ole yhtä eikä kahta motiivia graffiteille/ töhryille. Reviirin merkkaus on yksi ja takuulla tärkeä etenkin ilmiön alkulähteillä. Sao Paulossa merkitys on käsittääkseni aika lailla voimissaan paikallisen "pixação"-ilmiön puitteissa. Ilmiö on aika mielenkiintoinen ja silmiinpistävä. Oheinen artikkeli kuvaa sitä "odottamattomana käänteenä latinalaisen aakkosen kehityksessä".

http://stbride.org/friends/conference/temporarytyp...

Harri Räsänen

Minäkään en ole mikään erityinen graffitien ihailija.
Siitä huolimatta kotonani on kaksi betonipalaa, jotka ovat olleet osa laajempaa graffitia. Ne ovat peräisin maailman suurimmasta ja rumimmasta betonirakennelmasta, Berliinin muurista. Poimin itse ne talteen muurin juurelta Saksojen yhdentymisen jälkeisenä kesänä.

Nykyisinhän Berliinissä on jäljellä muuria 1300 metrin pätkä, jota voi maalata. Jotkut graffitit ovat oikeasti hienoja. Tässä filmissä on joitain.

http://www.youtube.com/watch?v=xeZ80um0GdI

Vessassa näkemistäni iskulauseista muistuu mieleeni käytännöllinen "Teet sitä taikka tätä, älä vetämättä jätä".

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Graffiteista tulee mieleen tempaukset, joista tv:ssä on kerrottu: tehdään graffitimaalauksia sitä varten varatulle irtoseinälle. Kulttuuritempauksena tuosta voisi kehkeytyä vaikka kaupunkien välisiä taidetapahtumia ?!?!

Tämän blogin suosituimmat