Elämä jatkuu

Nuo viehättävät ternit

Toimin aikoinani toistakymmentä vuotta päätoimisena maanviljelijänä Heinävedellä ja minulla oli leipäviljan, potun ja mansikan ohella noin 300 lampaan katras. Naapurissa sijaitsi Tapani Leskisen maitotila, jonka kanssa oli sopimus ternimaidosta. Noin isossa lammaskatraassa jää aina "tuttipullokaritsoita" ja siitä syystä ternimaito pakastimessa oli ja on pätevä ennakkotoimenpide.

Helsinkiläinen perhe kävi kylässä ja olimme juuri syömässä, kun Tapanin emäntä soitti kertoakseen, että lehmä oli poikinut ja ternimaitoa olisi haettavissa. Olivat kuulemma lähdössä jonnekin ja siksi se piti hakea samantien. Vaimo lähti hakemaan. Hesalaisperheen äiti jäi mietteliäänä istumaan ja kysyi hetken kuluttua:

"Hei, kuulepas, minkä näköisiä elukoita nuo ternit oikein ovat?"

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Näöstä viis, mutta hyvänmakuisia lettuja niistä saa.

Terv. KK

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Hei Ilmari, kun ruokit karitsaa lehmän rintaruokintamaidolla, oliko sillä mitään vaikutusta sen karitsan käyttäytymiseen aikuisena? Osasiko paremmin ammua kuin määkiä? Tai jos possua ruokitaan ternimaidolla, voiko lopputulos olla sikanauta?

Terv. Willis

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Willis, hoi! Tulos oli hyvä. Sinäkin olisit tykännyt sen lampaansaslikista. Möin muuten aina, näin kekri-aikaan, kunnon rekkakuorman teurastamoon.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Tuttu naispuolinen kertoi kuinka 60-luvulla oli ensimmäistä kertaa käymässä Helsingissä Pohjanmaan pikkupitäjästä. Mukana oli pikkupoika samasta pitäjästä. Hävetti kuulemma istua raitiovaunussa hienojen helsinkiläisrouvien kanssa.

Asiaa ei parantanut pikkupoika joka yhtäkkiä tokaisi kerrostaloja nähdessään: "KATO MITE ISOJA NAVETTOJA!"

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Elukasta tuli mieleen suuri hämmästykseni Rotterdamin metrolla reissatessa 1980-luvun alkuvuosina (lie ollut 1983 tai 1984). Nyt kun kartalta katson, taisi olla linjan A tai B juna välillä Capelsebrug - Alexander. Hämmästyksen aiheuttajina olivat vihreät laitumet, niillä oleilevat lehmät ja tasoristeyksistä kulkeva metrojuna. Nyt kun Googlen karttamaisemia katson, lehmät ovat tainneet löytää uusia laitumia ellei sitten peräti "autuaita" sellaisia.

Vuonna 1981 kävelimme interrailkaverin kanssa keskellä yötä Enscheden "pikkukaupungista" pois päin kahden ja puolen tunnin verran löytääksemme pläntin, jolle teltan laittaa (paikallista rahaa ei ollut, koska tulimme suoraan Englannnista). Vapaata plänttiä ei löytynyt, mutta yllättäen kyllä leirintäalue, johon teltan pystytimme. Aamun valjettua toinen meistä käveli taas Enschedeen pankkiin ja takaisin, jotta pystymme maksamaan leirintämaksun.

Terv. KK

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Lapsuus tuli mieleen ja aika, jolloin lehmämme oli poikinut. Äitini teki makoisaa uunijuustoa ternimaidosta. Tämä tapahtui Helsingissä 50-luvulla, kun vielä saattoi pitää isojakin kotieläimiä. Ei maalaiselämästä pääkaupungissakaan niin kovin pitkää aikaa ole.
Toki kaupungin keskustan kouluissa ei kovin paljoa näitä maalaisasukkeja käynyt.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Ternimaidosta

El ternero on vasikka espanjan kielessä, varmaan sama löytyy latinan puolelta, mutta en tiedä. Opin sanan Tenerifalla, kun purkin kyljessä luki ternero enkä tiennyt mikä se varmuudella oli, niin kysyin vieressä seisovalta. Hän katseli minua vähän nenän vartta pitkin ja sanoi: "ammuu". Asia selvä!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tulipa tuosta mieleen vesiheinä. Opiskellessani assistentti kertoi käyneenä pellolla syömässä hyvää vesiheinää. Pellon laitaan ilmaantui mies autoa puunaamaan. Katsoi vesiheinänsyöjää kummissaan. Assistentti katsoi takaisin ja sanoi ammuuu!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jopas sattui; olen Sauvossa ja söin juuri ternimaidosta tehtyä uunijuustoa.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Maa- ja metsätaloustieteellisen tiedekunnan opiskelijakaverini teki sivutyötä myyjänä Siemen Oy:n kaupassa lasipalatsissa, !970-luvun alussa. Eräs kaupunkilaisrouva kysyi kerran, aivan pokkana ja tosissaan: "onko teillä hapankaalisiemeniä?"

Umpikaupunkilainen vasta kiinnostava otus onkin......

Tämän blogin suosituimmat