Elämä jatkuu

Pitkä sähkökatkos ja siihen liittyvät konstit

 • Walma-koira ja kiinalainen aggregaatti
  Walma-koira ja kiinalainen aggregaatti
 • "Salainen ase"/hetkellinen konsti, joka on turhan vaarallinen..HUOMIO: lue kommenttiketjun viesti 22!!
  "Salainen ase"/hetkellinen konsti, joka on turhan vaarallinen..HUOMIO: lue kommenttiketjun viesti 22!!
 • Pieni, mutta niin tärkeä kiertopumppu ("talon sydän").
  Pieni, mutta niin tärkeä kiertopumppu ("talon sydän").
 • Vanhanaikainen ejektoripumppu (380 V) vaihdetaan pian uppopumppuun (220 V).
  Vanhanaikainen ejektoripumppu (380 V) vaihdetaan pian uppopumppuun (220 V).
 • Kainuun sähköjohdot joutuvat lujilla...
  Kainuun sähköjohdot joutuvat lujilla...
 • Tykkylumen tekemä polkuportti
  Tykkylumen tekemä polkuportti
 • Tykkylumen komea kujaa
  Tykkylumen komea kujaa
 • Olohuoneen perinteinen uuni toimii onneksi ilman sähköä ja hyvin!
  Olohuoneen perinteinen uuni toimii onneksi ilman sähköä ja hyvin!
 • Heikille ja Arille terveisiä! (ks. kommenttiketju)
  Heikille ja Arille terveisiä! (ks. kommenttiketju)

Kuten monet huomasivat uutisoinnista, niin Pohjois-Karjalassa kuin täällä Kainuussa esiintyi vuoden loppuvaiheessa vakavia sähkökatkoksia, tykkylumen ansiosta. Vakavia siitä syystä, että ne olivat tällä kertaa poikkeuksellisen pitkiä. Esimerkiksi meidän korpitalomme oli peräti 45 tuntia ilman verkkosähköä. Talvisaikana siitä onkin leikki kaukana ellei ole ajoissa varautunut siihen pahimpaan mahdollisuuteen. Kerron tässä omasta kokemuksestamme sekä annan pari käytännön ratkaisua. Ehkä joku muu maaseudun asukas siitä saa jotain hyödyllistä irti.

Meidän talomme "akillesjänteet" ovat sähkön osalta seuraavat vempaimet:

 • puukeskuslämmityskattilan kiertopumppu ("talon sydän"), joka toimii valovirralla (220 V) ja jonka teho on tavallisen lampun verran: ainoastaan 60 wattia
 • porakaivon vanha ejektoripumppu, joka toimii voimavirralla (380 V) ja jonka teho on 2,2 kW

Kun sähkön saanti lakkaa pysähtyy myös keskuslämmityksen kierto ja vähän ajan päästä loppuu koko talon veden saanti. Sen seurauksena myös vesivessa lakkaa toimimasta. Onneksi siihen on olemassa ulkohuussi.

Sähkökatkoksia varten meillä on ollut jo melko pitkään bensakäyttöinen sähköaggregaatti (kiinalainen Kipor KGE 4000), jonka avulla voidaan kehittää riittävästi valovirtaa, "Putinin bensan" vauhdittamana (itärajan puomi on lähellä: 0,60 snt/litra). 

Mutta miten saadaan aggregaatin sähkö taloon siten, että kaikki valovirtalaitteet toimivat? Oheinen kuva paljastaa siihen yksinkertaisen mutta vaarallisen tempun: tehdään jokaista sulakepiiriä varten jatkojohdot, joissa molemmissa päissä on pistoke. HUOMIO: ks. kommenttiketjun viesti 22! Verkovaihtokytkin on ainut oikea ratkaisu.

Meidän kannaltamme tärkeintä on kuitenkin tuon pienen kiertopumpun käynnissä pitäminen koska vain näin toimii keskuslämmitys, joka muuten on kyllä mainiosti omavarainen (koivuklapit tehtiin noin viiden vuoden tarpeen verran).

Mikäli kaikki menee pieleen eikä aggregaattikaan toimi on onneksi vielä olemassa olohuoneen perinteinen uuni, jonka pitäisi kuulua jokaisen maaseututalon vakiokalustoon.

Paikallinen sähköjakelufirma Loiste Oy teki varmaan parhaansa (joka onkin vähimmäisvaatimus kun Kainuun siirtomaksut ovat valtakunnan korkeimpia...), mutta tiedotuksen osalta antaisin roimat miinuspisteet. Vikailmoitusnumeron nauhoite oli ala-arvoinen eikä siinä tiedotettu kerrassaan mitään: ei mitään tietoa katkosalueista, ei tietoa arvioidusta kestosta eikä väliaikaistietoa korjaustöiden etenemistä. Häpeä edes vähäisen, Loiste Oy! Tehkää parannus näin uutena vuonna:

LOISTEEN "TIEDOTE" (puhelinnumero: 080092500):

"Soititte Loiste Oy:n vikailmoitusnumeroon. Verkossamme on sähköjakeluhäiriö. Verkostossamme on laajoilla alueilla useita sähkönjakeluhäiriötä (eri henkilön ääni). Korjaustoimenpiteitä on käynnistetty. Tarkempia tietoja häiriön kestosta saatte soittamalla myöhemmin uudestaan. Keskeytyksen syy on: Korjausennusteen kerromme myöhemmin (eri ääni). Jos sähkönjakelu ei ole palauttunut normaalisti annetun ajan kuluessa niin soittakaa uudestaan. Jos ette ole kerrotuilla keskeytysalueilla tai haluatte puhua valvomon kanssa niin odottakaa niin puhelu siirtyy valvomoon" (jonka jälkeen musiikkia...eikä kukaan enää vastaa)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Huomioita:

- joulukuusi uunin vieressä
- mihin leivinuunista siirretään tuhkat?
- tuollainen roikka on vaarallinen äkkinäisen käsissä
- Walmakin ihmettelee noita virityksiä

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Vastauksia:

- uuni ei ole nyt käytössä, koska keskuslämmitys toimii, kuten käy ilmi blogista. Joulukuusi lähtee loppiaisena (älä huolestu)
- tuhkat poistetaan normaalisti alaluukun kautta (siellä lattian rajassa) sen jälkeen kun ne on harattu uunista alas (erillisen tuhkakanavan kautta).
- äkkinäisiä emme ole ja tuskin sinäkään. Meille kelpaavat toimivat ratkaisut.
- Walma oli tyytyväinen kun talo pysyi lämpimänä (Moisiovaaran ukko kertoi eilen, että heidän talonsa lämpötilansa laski jo 10 asteen paikeilla)

Kiitos huomioistasi.

P.S. Luepas sinäkin tuo Loiste Oy:n "tiedote".

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Selkis, eli tuo nuohousluukku alhaalla toimii tuhkanpoistoluukkuna. Kaikillahan se kuusi poistuu jossain vaiheessa, mutta kuusen paras paikka ei ole uuninkyljessä, paitsi jos uuni on poissa käytöstä kuten tässä tapauksessa. Silti se voi valokuvassa herättää ajatuksia ja kysymyksiä.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Aika omalaatuinen leivinuuni ? Tuo alapeltihän on normaalia ilmakiertoa varten.
Tuo alaluukkuhan on ihan normaali nokiluukku ?
Tuolta paistamista varten ei loppuhiiliä ym. poisteta kuin luukun kautta ?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kainuulainen viritelmä, mutta Ilmarin omien sanojen mukaan toimiva. Silti jätetty käyttämättömäksi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Älkää nyt, hyvät miehet! Tuhkan poisto toimii aivan hyvin kuten itse uunikin: uunin etuosan pohjassa (heti uuniluukun takana) on tuhkakanava (15cm x15 cm aukko), josta kekäleet/tuhkat tippuvat alas isohkoon tuhkasäiliöön. Tässä kanavassa on oma alapelti (kuten näkyy kuvassa). Tuhkasäiliössä on vielä oma pieni savukanava, josta mahdollinen häkä poistuu. Säiliön tyhjennys tehdään tuon alimman tuhkaluukun kautta (ei siis nokiluukku!) eikä ole ollenkaan vaikeata.

Toisin kuin Ari olettaa, uuni on käytössä, muttei nyt joulun aikana.

Kyllä menipä vaikeaksi, yhden valokuvan aiheuttama "selitysvelka"...hohoijaa.

Uuni kuului taloon kun sen ostin ja on varmaan eräänlainen kainuulaismalli (muurattu vuonna 1974). Paras leivinuuni, minkä olen saanut omistaa seisoo edelleen Heinäveden Kansalan kylässä: rakennettu joskus 1930-luvulla luonnonkivistä ja mahtava yhdistelmä: leivinuuni+hella. Toimii metrin haloilla. Revitkää siitä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #6

Eli ne luukut eivät näy kuvassa???

Ilmarista on tullut kärttyinen eläkeläinen, kun ei muutamaan kysymykseen osaa vastata haukottelematta. Itse kirjoitat kommentissa, että:

- uuni ei ole nyt käytössä, koska keskuslämmitys toimii

Joten en olettanut vaan uskoin isännän kirjoittamaa. Ei ole käytössä, koska tuskin viherkasvitkaan uunin päällä muuten olisivat;)))

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #7

Vielä kerran: molemmat luukut näkyvät kuvassa varsin hyvin. Lattian rajalla oleva luukku ei ole siis nokiluukku (kuten Heikki oletti) vaan tuhkan poistoluukku. Tuhkakanavan alapelti/sulkupelti näkyy myös kuvassa (uuniluukun alla). Itse aukko sijaitsee siis uunin pohjassa heti uuniluukun jälkeen. Ei ole vaikeata, eihän? Enpä taida nyt kehdata ottaa siitä vielä erikseen kuvaa, sopiiko?

Mielestäni vastasin varsin asiallisesti ja jopa seikkaperäisesti moniin kysymyksiisi. Puuttuu vissi enää uunin pohjapiirustukset. Uuni on siis käytössä ja viherkasvit ovat siellä joulun ajaksi (joulukoristeiden tieltä).

Kun mennään takaisin itse asiaan: näillä konsteilla pärjäsimme siis parin päivän sähköttömyydessä ja olisimme pärjänneet vaikka pari viikkoa/kuukauttakin. Tuo jatkojohtokeksintö on lankomiehen ansiota (hän on LVI-ammattilainen). Itse hieman pelkäsin josko kiertopumppu pyörisi väärinpäin, mutta hän sanoi ettei valovirtapumppu ikinä voi pyöriä väärinpäin. Aina näköjään oppii ja toivottavasti joku lukija tästäkin blogista. Heips!

P.S. Kärttyinen olen ainoastaan Loiste Oy:lle, joka ei korkeista siirtomaksuistaan huolimatta pysty parempaan tiedotukseen (joko luit?).

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #8
Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #8

Yksi kuva kertoo enemmän kuin Ilmari ehtii vastailla;)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

(joko luit?)

Teksti on käsittämätöntä. Ja vastaus on että luin sen jo aiemmin, sitten vielä kaksi kertaa eri pyynnöstä, mutta en tullut hullua hurskaammaksi.

Ilmeisesti heidän osaaminen on toisaalla, kuin puhelinpalvelussa, ainakin niin pitää toivoa.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Ilmari

Tuo on sen kaltainen viritelmä, mihin en koskaan ole törmännyt, siksi kysymykset. Kekäleiden, hiilien poisto tuolta alaluukusta on kyllä sellainen "härveli", että muurarille annan kyllä aikamoiset pyyhkeet. Yksi yksityiskohta: siinä luukun yläpuolella ei ole yhtään merkkiä noesta tai muutenkaan sen käytöstä???

On sellainen probleema, että en ymmärrä, mutta olkoon jos toimii.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Heikki, terve. Hieman hämmentävää miten kovasti murehditaan meidän uunistamme, joka tuli talokaupan mukaan ja joka on toiminut erinomaisesti. Uskokaa nyt, hyvät miehet..homma toimii näinkin. Uuni nuohotaan kerran vuodessa ja siihen tarkoitukseen ovat nuo ylimmät nokiluukut. Alaluukusta otamme silloin tällöin nuo tuhkat ja hiiltyneet kekäleet kätevästi suoraan tuhkaimuriin eikä siitä jää nokijälkeä koska tavara on kylmä ja jälki muutenkin siivotaan.

Ihan teitä molempia varten kävin ottamassa vielä kuvan siitä "tuhka-aukosta" (ks. aloituksen viimeisin kuva) ja toivon, että vihdoin hyväksytte, että olemme aivan tyytyväisiä tohonkin uuniin. Kiitos mielenkiinnosta, vaikka sanat härveli ja viritykset eivät hirveästi ilahduta blogin kirjoittajaa.

Minun vajavainen toiveeni oli ainoastaan se, että mahdollisesti joku maaseudun asukas saisi hyötyä aloituksestani ja meidän sähkökatkoskokemuksista. Itse vinkki on nimittäin ihan toimiva, kunhan siihen käyttää tarvittavaa järkeä ja varovaisuutta.

P.S. Olkaa iloisia siitä, että uunimalleja ja -kulttuureja on niin monenlaisia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

En uskalla enää ikinä kysyä yhtään mitään koskaan never.

Kommentoin jo aiemmin, että OK.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #14

Aloitit yhdellä kysymyksellä (johon vastasin hyvin seikkaperäisesti), muu oli jo hieman v-maista vinoilua:

Huomioita:

- joulukuusi uunin vieressä
- mihin leivinuunista siirretään tuhkat?
- tuollainen roikka on vaarallinen äkkinäisen käsissä
- Walmakin ihmettelee noita virityksiä

Sinua ja Heikkiä varten otin vielä lisäkuvan ja toivon, että tämä ihmeellinen kainuulaismalli on nyt riittävän selkeästi käyty läpi.

P.S. Ja, Ari, älä huolestu minun mielipiteistäni: sinun Sale kyllä valitaan. Terveisin, Luppi-ilimari

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #15

Jokainen voi lukea missä kohtaa olen Ilmarille veetuillut, eli lopetan kommentoinnin tähän.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kiitos Ilmari !

Niin kuin huomasit me, tällaiset erilaisten leivinuunien käyttäjät olemme todella kiinnostuneita aiheesta.

Minulla on aikuselämäni aikana ollut 5 muurattua leivinuunia käytössä. Yksi oli ns. murattu puuhellaleivinuuni, neljä muuta aivan perinteisiä isoja sellaisia.

Näihin verrattuna tuo keskustelu virisi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #19

Kiitos itsellesi ja Arille. Nyt ainakin yksi uunimalli on käyty kohtuullisen tarkasti läpi.

Kun rupean vastaavasti laskemaan niin minulla on ollut käytössä elämäni aikana 7 leivinuunia, eri puolella maata (Mynämäki, Espoon Röylä, Heinävesi (2 kpl), Polvijärvi, Kontiolahti sekä nyt tämä Suomussalmi). Yhtä samanlaista ei ole sattunut kohdalleni. Jos antaisin tuomarinpisteet niin ylivoimaisesti paras oli tuo toinen Heinäveden taloistani (Kansalan kylä), josta jo aiemmin mainitsin ja hyvänä kakkosena Kontiolahden uuni (Varparannan kylä). Fiksusti tehtyjä, vanhan ajan uuneja. Tämä, teidän mielestänne siis "härveli/kainuulainen viritelmä", laittaisin ehdottomasti kolmannella sijalla, koska se on pieni, mutta varsin kätevä ja toimiva. Polvijärven maatilallani oli iso Nunna-vuolukiviuuni, josta en hirveästi pitänyt.

Jospa tuo Ari jo hieman rauhoittuu, koska itse aihe ei ole riidan arvoinen. Terveisin, "kärttyinen eläkeläinen".

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Todella kiinnostava uuni...
Varsinaiseen asiaan, eli aggregaattiin. Mikä on sellainen laillinen tapa toteuttaa varavoima omalla aggregaatilla? Jos sen kytkee sähkömittarin ulkopuolelle, niin siinähän joutuu maksamaan omasta sähköstään?

Pölynimurin ja muun irtosähkölaitteen itsekin osaisin varmaan kytkeä, mutta nuo kiinteät sähkölaitteet on ratkaisematon juttu. Olisikohan se niin, että jos ostaa verkkosähköä, ei siihen laillisesti tai edullisesti pääse omalla aggregaatillaan väliin?

Ei muuten, mutta jos sattuisin joskus muuttamaan haja-asutuksen pariin. Vesikeskuslämmitystä kylläkin pyrkisin välttämään. Sehän jäätyy.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Mukavaa, että itse blogin aihe kiinnostaa. Kiitos siitä.

Homma toimii siis ainoastaan silloin kun talo on irti verkosta ja siinä on oltava tarkkana. TUO ONNISTUU TURVALLISESTI AINOASTAAN VERKONVAIHTOKYTKIMEN AVULLA (KS. VIESTI 22). Kun katkos on ohi takaisin verkkoon katkaisijan kautta. Varavoiman sähkö tulee siis taloon tuon "turvakytkimen" kautta, jolloin kaikki valot, televisio ynnä muut valovirtavehkeet toimivat normaalisti.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Risto kirjoitti myös: "Ei muuten, mutta jos sattuisin joskus muuttamaan haja-asutuksen pariin. Vesikeskuslämmitystä kylläkin pyrkisin välttämään. Sehän jäätyy".

Siitä syystä meidän ja monen muun maaseututalon keskuslämmitysjärjestelmä on täytetty glykolilla, joka samalla suojaa putkistoa ruostumiselta. Vaikka talot jäisivät pitkään autioiksi vesikeskuslämmitys ei jäädy.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tuolta agronetin puolelta tuli kuitenkin järkevämpi (ja turvallisempi) vinkki, siis kommenttina blogikirjoitukseeni:

Tähän sähkönsyöttöasiaan saa toimivan ja laillisen ratkaisun vähän yli tonnilla, boksi mittarin viereen ja siihen syöttö jollain pienellä 3-vaiheisella aggregaatilla, joka maksaa vähän alle tonnin. Pieni aggregaatti ei riitä kaikkeen, joten osasta käyttökohteista on sulakkeet napsittava alas, jättää vaan ne joita tarvii....valot, kiertovesipumpun, pumpun, kylmälaitteet ym. Jos on traktori, niin sen perään saa jo parilla tonnilla laitteen, jolla voi saunaakin lämmitellä.

Nämä kuvan kaltaiset sähköjohdot.... niissä piilee aikamoisia riskejä tuohon yllä mainittuun tonniin verrattuna. Noissa pumpuissa tuskin käytetään käyttäjien kiusaksi 3-vaihemoottoreita, ehkä ne kestää sitten paremmin? Jos noita ohjeita jakaa netissä, miten mahtaa vakuutusyhtiö suhtautua, jos sattuu vahinkoja? Luulen, ettei yksikään sähkäri neuvo tuon kaltaista viritelmää tekemään, jossa mm sulakkeet ohitetaan syöttämällä sähköä väärinperin verkkoon?" (lainaus päättyy)

Aion ottaa selvää paljonko tuollainen boksi maksaa ja ohittaa tuollainen järjestely myös sähkömittarin (ettei tarvitse maksaa tuplasti).

Tässä eräs malli (hinta: 515 euroa):

https://www.taloon.com/verkonvaihtokytkin-vvk80-80...

ja vielä halvempi (115 euroa):

http://www.sahkokaluste.fi/product/5704/vaihtokytk...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tässähän se oli vastaus kysymykseeni laillisesta aggregaatin kytkennästä. Tuo tuplauroskaapeli lienee laillinen Venäjällä ja lähellä rajaa Suomenkin puolella.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Sitä muuten Ilmari minulla aikanaan oli juuri tasan samanlainen Kipor ja "tuplaurospäät", juuri samoin kytkettävissä ja hyvin toimi....kunnes kaverini, vakuutustarkastaja kerran näki viritelmäni ja "loihe lausumaan"; kaikki korvaukset voit unohtaa jos laitteistostasi tuommoinen viritelmä löytyy.
Samanlainen systeemi minulla aikanaan oli, siis "tuplaurospäät" myyntiautoni maasähköjärjestelmässä. Hylkäsin sitten senkin, vaikka se niin kätevältä tuntuikin.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Sitten varsinaiseen asiaan: Ilmari on aivan oikeassa sähkökytkentöjen osalta. Uros-uros johto (eli homojohto) on hyvä, sen kanssa on vain oltava varovainen. Eihän se tämän kummempi ole, kun verkosta loppuu virta:

1. pääkytkin nollille ja pääsulakkeet pois.
2. Kun kytketään homojohdolla generaattori johonkin pistorasiaan, siitä virta menee kaikkiin samassa vaiheessa oleviin pistorasioihin ja kalusteisiin. Jos on 3-vaihetaulu ja haluaa virtaa muihinkin vaiheisiin, pitää kytkeä yhteen kaikki vaiheet mittaritaululla, siis virtakiskot.

Laitteet joiden käyttämiseen teho ei riitä, pitää kytkeä vaikka jo etukäteen pois.
Kun jostain huomaa että virta on palannut, pitää ensin ottaa pois omat viritykset, vasta sitten pääsulakkeet ja pääkytkin päälle. Eihän tässä pitäisi olla mitään vaaraa kunhan on huolellinen.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Leo keksi melkoisen ilmaisun: homojohdot. Vaikka Ilmari ja Leo olivatkin "oikeassa" niin täysin aiheellinen riski piilee siinä, että talon väki ei katkaisekaan virtaa pääkatkaisijalta, jolloin kuolemanvaara ja -tuottamus kasvaa ihan oikeasti (sähköyhtiön mies tippuu tolpalta alas). Siksi tuo laillinen ja toimiva verkonvaihtokytkin on tarpeen. Otin selvää ja niiden hinnat vaihtelevat 115 -500 välillä.

Kävin jo eilen sähkömiehen luona ja sellainen on pian meidänkin talossa. Googlen hakusana siis: verkonvaihtokytkin.

Viestissä 22 on pari esimerkkiä.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Onhan se kytkin paras. Mutta korjausmiehen sähköiskuvaaraa ei ole. Korjattavan linjat johdot maadoitetaan aina ennen tolppaan nousua.

Kirjoitin asiasta jo aiemmin miten koko kylään saadaan kytekttyä varasähkö:

http://leomirala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/184186-v...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tuolla agronetin puolella (johon syötin blogikirjoitukseni) eräs kommentoija kertoi, että sähköyhtiö katkaisi sähköt sen jälkeen kun ilmeni kyseisen talon "homojohtojen käyttö" aggregaatin kanssa. Takaisinkytkentä maksoi 1000 euroa...

Kalle, tuossa ylempänä, kertoi vakuutusyhtiönsä uhkauksesta. Kytkin on sen verran edullinen hankinta, että itse ainakin ryhdyn siihen.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Olishan keljumainen sähköyhtiö voinut syyttää kuluttajaparkaa luvattomasta energialaitoksen perustamisestakin:)

Tämän blogin suosituimmat