Elämä jatkuu

Valtava ikkuna itään

 • Savupiipun satelliittilautasen kautta 223 itäkanavaa tulevat korpitaloomme (+ 46 radioasemaa).
  Savupiipun satelliittilautasen kautta 223 itäkanavaa tulevat korpitaloomme (+ 46 radioasemaa).
 • Eutelsat 36A (Pohjois-Euroopan peittävyysalue)
  Eutelsat 36A (Pohjois-Euroopan peittävyysalue)
 • Satelliittivastaanotin (General Satellite B520). Hankintahinta 3700 ruplaa (n. 53 euroa)
  Satelliittivastaanotin (General Satellite B520). Hankintahinta 3700 ruplaa (n. 53 euroa)
 • Välilehti: Tiedotuskanavat (+ tuo RT...)
  Välilehti: Tiedotuskanavat (+ tuo RT...)
 • Välilehti: Aluekanavat (Tsetseniasta aina Nenetsiaan)
  Välilehti: Aluekanavat (Tsetseniasta aina Nenetsiaan)
 • Välilehti: Musiikkikanavat
  Välilehti: Musiikkikanavat
 • Välilehti: Radiokanavat
  Välilehti: Radiokanavat
 • Välilehti: Elokuvakanavat (jopa Intian Bollywood)
  Välilehti: Elokuvakanavat (jopa Intian Bollywood)
 • Telekanal Izvestija: Moskovan läänissä mies hyökkäsi ambulanssin kimpuun peräti tunkin kanssa (с домкратом).
  Telekanal Izvestija: Moskovan läänissä mies hyökkäsi ambulanssin kimpuun peräti tunkin kanssa (с домкратом).
 • Telekanal Izvestija: Lontoossa allekirjoitetaan laulaja Dmitri Hvorostovskin suruadressia
  Telekanal Izvestija: Lontoossa allekirjoitetaan laulaja Dmitri Hvorostovskin suruadressia
 • Porotokka "Jamal-Region"-kanavalla
  Porotokka "Jamal-Region"-kanavalla
 • Mihail Shufutinski laulaa "La-minor"-kanavalla
  Mihail Shufutinski laulaa "La-minor"-kanavalla

Paljon on ollut puhetta Venäjän pyrkimyksistä vaikuttaa "lännen" mielipiteisiin ja elämänmenoon. Osa tästä huolesta on aiheellista (trollaukset, RT-kanava jne) ja osa melko lailla vainoharhaista, sanoisin. Venäjä on ollut, on ja tulee aina olemaan naapurimme. Siihen voi suhtautua kolmella tavalla:

 • kyseinen naapuruus on täysin samantekevää (tyyliin EVVK) 
 • Venäjästä ei ole mitään positiivista sanottavaa (inho/pelko)..
 • itänaapurimme on riittävän kiinnostavaa vastedeskin

Kotimaassa tuo viimeinen suhtautumistapa voidaan vielä selkeästi jakaa kahteen ihmisryhmään: sinisilmäiset/ruskeakieliset (usein entiset stallarit..) sekä toinen joukko, joka omien havaintojeni mukaan on onneksi huomattavasti laajempi; nimittäin Venäjästä aktiivisesti, avomielisesti ja tarpeen mukaan kriittisesti kiinnostuneet suomalaiset. 

Minulle itänaapuri on kiinnostukseni loputon kohde, etenkin sen jälkeen kun venäjän kieli rupesi yhä paremmin luistamaan, pitkäaikaisen projektityön seurauksena. Nyt, eläkevuosina ja erityisesti talvisaikaan, on varsin mukavaa jalostaa kyseinen kielitaito, samalla kun tutustuu kodistani käsin tohon laajaan valtakuntaan. Siinä satelliittitelevisiopalvelu "Tricolor-tv" auttaa mainiosti. Hyvin vaatimattomalla vuosimaksulla (2000 ruplaa eli 28 euroa/vuosi) saan korpitaloomme 223 televisiokanavaa sekä 46 radioasemaa. Siinä joukossa varsinaisia "propagandakanavia" ovat ainoastaan 6-7 (lähinnä nuo valtiontelevision pääkanavat sekä Russia Today). Loput ovat alue-, musiikki-, elokuva-, tiede-, kalastus/metsästys-, urheilu-, hupi-, dokumentti-, länsi- ym.kanavia.

Pakettiin kuuluu esimerkiksi Deutsche Welle, CNN International, France 24, NHK World TV (Japanin TV, englanniksi), TV5 Monde sekä venäjänkielinen Euronews.

Henkilökohtainen suosikki viime aikoina on ollut tuo välilehti "regionalnyie"/aluekanavat, erityisesti Nenetsian "Sever" (Narjan-Mar) sekä "Jamal-Region" (Salehard). Katson myös usein Pietarin, Jekaterinburgin ja Jaroslavin aluelähetykset. Moskova saapi olla missä on...Kiinnostavaa huomata, että suurten vähemmistökansojen tv-lähetykset tapahtuvat kokonaan omalla kielellä, kuten Tatarstanin "TNV-Planeta" (Kazan), Tšuvassian tasavallan "Tsavash En" (Tšeboksary) sekä Baškortostanin "BST" (Ufa), Kaukasian tasavalloista puhumattakaan (Dagestan, Ingushetia ja Tsetsenia näkyvät hyvin). Nenetsien ym. tv-asemat lähettävät vain lyhyitä katsauksia omalla kielellä. Suurin osa lähetyksistä on venäjäksi (mikä vuorostaan minun kannaltani on onneksi..).

Ehkä paras kanava venäjän kielen hiontaan on "Telekanal Izvestija" (IZ.Ru), koska siellä puhutut uutiset varustetaan johdonmukaisesti myös venäjän tekstityksellä. Erinomainen palvelu, näin ulkomaanpellen näkökulmasta! Koko ajan oppii uusia sanoja. Kyseisen kanavan uutisointi on yllättävän tasapuolinen, ilman paatosta. Musiikkikanavien joukosta löytyy todella miellyttäviä (melodiset, mollisointuiset, kansanmusaa tms).

Varsinkin kotimaisten urheiluhullujen kannattaa harkita paketin ostoa (kaikki maailman matsit tulevat suorana ja jos kotosuomessa radioidaan sitä samanaikaisesti, niin ei muuta kuin radio auki, venäjän ääni pois ja halvalla katsomaan). Itse en katso vahingossakaan, but who am I?

Kuten jo alussa totesin, valtiontelevision pääkanavat kannattaa jättää sivuun. Ehkä ykköskanavan "Sunnuntain ilta"-keskustelu-/huuto-ohjelmaa lukuun ottamatta.

Ainakin minulle talvi on opiskelun ja kaukomatkustamisen aikaa, ilman että tarvitsen edes astua ulko-ovesta ulos.

Tricolorin tämän päivän ohjelmatarjontaa (linkki)...

                                                            

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Kateellisena(aidosti) katselin "korpimökkisi" tietotulvaa ja tarjontaa.
Minulla oli aikanaan 90-luvun alussa satelliitti-tv mutta se ukkosherkkyys ja ohjelmiston yksisuuntaisuus saivat minut luopumaan laitteistoista ja sen todella hinnakkaista ohjelmista.
Nykyisin kun meillä täällä haja-asutusalueellakin on tuo "kuituverkko", se toisi kyllä mahdollisuuksia mutta kun on niin paljon askaretta tuolla ulkona, aika ei oikeastaan riitä iltaisin kuin kielenopiskeluun (eestikeel) ja joskus areenan mielenkiintoisiin ohjelmiin.
Jonkin verran eestinkielisiä äänikirjoja kuuntelen.
Kuitenkin; on Sinulla iso ikkuna itään.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Älä, Kalle hyvä, kadehdi. Sinulle voisi olla helpompi (ja vieläkin halvempi) vaihtoehto tämä seuraava:

http://rus24.tv/

Jos on älytelevisio (smart-televisio) niin niihin nykyään saa sovelluksia joilla näkee ilmaiseksi satoja venäjän kanavia. Tietenkin tuo vaatii nopean nettiyhteyden, mutta sellaisen sinulla varmaan onkin.

P.S. Suomen tv-tarjontaa alkaa jo olla luvattoman huonoa. Vain siellä täällä on enää jotain katsottavaa (lähinnä teema+fem: tanskalainen maajussi, dokumentit, alueuutiset). Alueradion tekoletkeät höpötykset ovat kauheata kuunneltavaa, mutta onneksi on sentään vielä Yle radio yksi.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Niin, kyllä vaihtoehdoista selvillä jotenkin olen; Deutsche Welle saattaisi kiinnostaa, saksaa kun puhun, kuitenkin nuo nenetsien ym luontopainotteiset kanavat kiinnostaisivat. Kiitos linkistä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"nenetsien ym luontopainotteiset kanavat kiinnostaisivat".

Tänä aamuna tuli kiinnostava ohjelma ("sever"-lähetys Narjan-marista), jossa luontomatkailijat pääsevät sukeltamaan Vienan meren jään alle ja tutustumaan hyvinkin läheltä maitovalaisiin (beluga). Säyseät maitovalaat ruokitaan avannon kautta ja jään päällä on muutamia, hinattavia jalasmökkejä, jossa voi saada lämpöä sukelluksen jälkeen. Ohjelma oli kuvattu viime kevättalvella. Joukossa muutama japanilainen, britti ja jenkki.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Toisaalta Ilmari, vaikkakin aiheesta hieman poiketen; tuo Suomussalmi on minulle varsin tuttuakin takavuosilta. Ruhtinansalmella monet evästäydennykset tehnyt, Arolan tilalla monesti asiakkaitteni kanssa yöpynyt. Hevonperseen mutkassa kymmeniä kertoja asennolla öitäni viettänyt. Hossan kylän ja sen Paasovaarat tunsin kun Alpon mökeillä vieraineni yövyin. Tulijärven kämppä, tosi tuttu. Lehtovaarassakin tullut koluttua kerran jos toisenkin. No nuo Julman ölkyn, värikallioiden mastot kaikki turistitkin tietävät. Itäkankaan takarajavyöhykkeet on tullut koluttua ja kerran rajamiehiltä huomautuslapunkin sain kun oikaisin 20m takarajalinjan yli. Melkoisen tuttuja ovat maisemat.
Vaan enää sinne ei paluuta. Oikeastaan nämä Tammelan, sanoisin poluttomat alueet ovat minulle eläkemiehelle mieluisia. Järvissä kalaa, vastaantulijaa ei tarvitse kohdata ja susi, karhu ja ilveskin tuttuja "joskaan ei ihan käspäivää".

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Suomussalmi on minulle maailmani napaa, loppuikääni. Muuten, paikkakunnan eräs parhaita ominaisuuksia on tuo itäraja (reilusti yli 10 % valtakunnan itärajasta on kuntamme itäraja) vaikka 78 vuotta sitten näin ei ollut...

Asumme "Vienan Karjalan kainalossa" ja siellä käydään alvariinsa. Putinin pensa maksaa saman verran kuin jenkeissä (noin 56 snt/litra) ja erityisesti rakennustarvikkeet ovat Kostamuksessa todella halvat (noin 40 % kotimaisesta hintatasosta). Täällä on, kuten tiedät, upea luonto ja tuon rajan takia siis monenlaisia "luontaisetuja".

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Ahaa..... meilläkin on lautasantenni ja siinä mikropäät kolmeen satelliittiin; Hotbird, Sirius, Astra. Ne ovat kaikki ilmaisia. Näin löytyy noin 1000 kanavaa, joista puolet on roskaa; ostoskanavia yms. ....Amerikat, Australia, Intia ja Kiina puuttuvat melkein kokonaan, samaten pohjoismaat ja Englanti.

Uutiskanavia on muutama kymmenen. Kuulema kolmea mikropäätä enempää ei voi yhteen lautaseen laittaa. Kyllähän näilläkin infoähkyn saa itseensä.

Netissähän on sitten lisää vaikka kuinka:

https://wwitv.com/portal.htm

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Meillä on lautaset katolla, mutta ei niitä enää käytetä. En usko, että menetämme mitään. Kaikkeahan ei voi saada eikä tietää.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

En minäkään menetä mitään; pikemmin päin vastoin: pääsen kotiolostani käsin Kaukasialle, Siperiaan ja Nenetsiaan samalla kun hioan koko ajan venäjän kielitaitoani. Olen siis varsin tyytyväinen ja siksi kirjoitin tämän blogin.

(omalta kohdaltani voin todeta, että yleveron tv-tarjonta jää surkeana kauas toiseksi; mutta onneksi on sentään Yle Radio Ykkönen ja Ylen Elävä Arkisto!)

Tämän blogin suosituimmat