Elämä jatkuu

Kehutaanpa virkavaltaa

  • Passini on taas kerran "täysi"..
    Passini on taas kerran "täysi"..
  • Kehutaanpa virkavaltaa
  • Kehutaanpa virkavaltaa

Tavallisen valittamisen sijasta kehuminen on paljon hauskempaa. Tein tänään taas sellaisen havainnon, joka antaa aihetta kehumiseen: uuden passin hakeminen.

Itärajamme on niin lähellä, että käyn Venäjällä alvariinsa; aiemmin työni vuoksi, mutta nykyisenä eläkeläisenä niin hyödyn kuin huvin takia. Esimerkiksi rakennusmateriaalit ovat siellä monin verroin halvempia kuin meillä Suomessa, menovedestä nyt puhumattakaan. Onhan Venäjä muutenkin hauska matkailumaa, kuten käy ilmi aiemmasta blogisarjastani (Severo-Zapad).

Kuten näkyy oheisesta kuvasta passini sivut loppuvat (taas kerran) kesken vaikka sen sain vasta äsken (9.4.2015).

Annan täydet pisteet poliisin viranomaisille: uuden passin haku ei kestänyt kuin hetken verran tietokoneruudun ääressä. Passikuvan otin eilen (20 euroa) ja se meni valokuvausliikkeestä suoraan poliisin sähköiseen järjestelmään. Tänä aamuna hakuprosessin loppurutistus kesti kotona ehkä noin 5 minuuttia ja verkkomaksun jälkeen (44 euroa) uuden passin pitäisi olla Suomussalmen R-kioskilla noin viikon kuluttua.

En tiedä onko kyse hallituksen normitalkoista vaiko pelkästään digitalisaation ihanuudesta, mutta annan täydet pisteet! Dix points.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tänä aamuna juuri puhuttiin aamu-TV:ssä kuinka ikäihmiset kokevat digitalisaation elämää vaikeuttavaksi. Podetko Tukholman syndromaa, kun ihastelet heitä, jotka tekevät sinusta uhrin? ;)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Heheh! Mukava heitto. Haepa, Juha, uusi passi ja olet yhtä iloinen kansalainen, veikkaan. Eläköön uusi byrokratia..tällainen ainakin minulle kelpaa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minäkin hain uuden passin syksyllä ja se oli todella kätevää. Kaikki kävi kuin tanssi ja ainoa vaiva oli passikuvassa käynti ja uuden passin haku lähimmästä R-kioskista. Upeaa, kun vertaa niihin aikaisempiin kertoihin, jolloin piti käydä kaksi kertaa poliisilaitoksella.

Miten me ennen edes tulimme toimeen ilman tietskaa?? Emme myöskään ilman Flooraa, jos oikein muistan:)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #8

Joskus rupeaa miettimään mitä siä oikein tehtiin työpaikalla konttoreissa ennen tietsikoita.

(Ehkä töitä?)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Leimoja passissa? Minulla ei ole ensimmäistäkään, vaikka passi on menossa vanhaksi ensi kuussa. Saas nähdä, kuinka rumalta näytän uudessa kuvassa verrattuna viiden vuoden takaiseen otokseen, joka sekin on itse kammotus!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tuomo: älä murehdi, "Jos olet passikuvasisi näköinen olet loman tarpeessa". Eikö?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Dokumentteihin liittyen pieni perjantai-illan kevennys.

Minulla oli parisen vuotta sitten ajokorttti hukassa, sellainen repaleisella muovilla päällystetty pahvilätkä 70-luvulta. En tullut sitä hakeneeksi pitkään aikaan, vaan lykkäsin poliisilaitokselle menoa, joten siinä vierähti koko talvi ja kevät, kunnes alkukesän päivänä sain itseni liikkeelle.

Oli lämmin päivä pitkästä aikaa ja jätin takin pois päältäni ottaen mukaan vain pienen pussukan, jota kesäisin käytän "käsilaukkuna". Sujautin passini sivuvetoketjun taakse ja marssin poliisilaiokselle.

Pitkän vuoronumerojonotuksen jälkeen pääsin viimein koppiin ja esitin asiani poliisille. Hän kysyi ensimmäiseksi henkkareita ja avasin pusssukkani sivuvetoketjun ottaakseni passin esille. Se oli kuitenkin toisen puolen vetoketju ja ensimmäinen paperi, mikä tarttui käteeni, oli ajokortti. Olin jättänyt sen edellisenä kesänä pussukkaan.

Poliisi totesi: "Tämä on tällä selvä, kiitos käynnistä!"

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Toi leimojen läiskiminen passiin on vanhanaikaista. Toivottavasti tulee "digitaalinen leima", joka olisi eräänlainen varmenne. Niitä voisi tallentaa passiin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Jenkeissä rajalla on melkoiset kirjaukset. En missään muualla ole moista nähnyt ja kokenut. Jopa transit matkustajat joutuvat kentällä uuteen tarkkaan syyniin. Joten tuo Venäjän rajalla tapahtuva leimaaminen on ihan pikkujuttu.

Nykyisin saa harvoin muualla leimoja passiinsa. Ennen niitä oikein ilokseen keräsi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

USA on todella "mahdoton" paikka matkustusmielessä.

Suomalaiset eivät tarvitse viisumia sinne, mutta se ei paljon auta, kun pitää olla niin sanottu ESTA -rekisteröinti ennen kuin pääsee edes koneeseen astumaan Helsingissä. Tuossa anomuksessa kysytään kaikki ne samat kysymykset kuin kysyttäisiin viisumikaavakkeessakin. Omalla kohdallani kerran rekisteröinti ei ollut onnistunut vaikka niin luulin ja jouduin jäämään koneesta pois. Yövyin lentokentällä ja pääsin aamulla seuraavaan finskin koneeseen.

Kiinalainen kolleegani oli kerran matkalla Shanghaista Meksikoon silloisen työpaikkafirmamme kokoukseen ja hän tarvitsi transitviisumin, koska vaihtoi konetta Los Angelesissä. Tuon transitviisumin kohdalla joutui tekemään hartiavoimin työtä jo saadakseen haastatteluajan USA:n konsulaattiin Shanghaissa. Haastattelu oli tiukka ja pitkä. Lopulta viisumi myönnettiin.

Kun hän saapui Los Angelesiin, hänet otettiin siellä erilliseen huoneeseen kuulusteluun, jossa tivattiin miksi hän halusi matkustaa nimenomaan USA:n kautta. Hän sanoi rehellisesti, ettei missään nimessä halunnut matkustaa USA:n kautta, mutta ei ollut muuta vaihtoehtoa tuohon aikatauluun. Kuuulustelu kesti yli tunnin ja hän ehti häthätää jatkolennolle.

Tämän blogin suosituimmat