Elämä jatkuu

Uudet siperialaiset ystävät

  • Hiljaisuutta! Lähetys menossa
    Hiljaisuutta! Lähetys menossa
  • Uudet siperialaiset ystävät

Kirjoitin aiemmin, että olen sellainen radiokuuntelija, joka kaipaisi Suomeenkin pysyvän retroradion (24/7), hieman Yle ykkösen mainion "Muistojen bulevardin" tapaan. Koska kyseinen ohjelma kestää vain vaivaisen tunnin (klo 9-10) olen jo pitkään etsinyt ulkomailta vastaavanlaisen radioaseman, jota pystyisin kuuntelemaan streaming:in eli suoratoiston kautta.

Ja löytyihän sellainen....Siperiasta! Kirjoitin siitä noin viikko sitten blogin. Siitä lähtien se on soinut pöytätietokoneemme taustalla (nytkin kirjoittaessani). "Erehdyin" kehumaan tätä asemaa heidän oman vieraskirjansa kautta ja siitäkö se riemu alkoi. Minut oikein yllytettiin lähettämään terveisiä heidän puhelinvastaajaansa ja eilen kuului jo oma ääneni eetterissä (в эфире) eli radioaalloilla. Nyt minulla onkin yhtäkkiä paljon uusia, kaukaisia ystäviä, näinä kansainvälisen jännityksen aikoina.

Tässä muutama tuore kommentti "sieltä jostakin":

14.11.2016 13:51: Вчера был чудесный выпуск Вечерней передачи с радиослушателями! Было радостно услышать гостя из Финляндии!
ЗДРАВСТВУЙТЕ, ИЛМАРИ!

Eilen oli ihmeellinen "Ilta radiokuuntelijoiden kanssa"-lähetys! Oli ilo kuunnella meidän vierasta Suomesta! Tervehdys, Ilmari!

13.11.2016 21:27: Добрый вечер! Очень хороший получился выпуск передачи с радиослушателями! Красивая и яркая мозаика! ИЛМАРИ, ВЫ СУМЕЛИ УСЛЫШАТЬ СЕБЯ И О СЕБЕ?
Нам всем очень понравилось, КАК Вы говорите по-русски. И что Валерий Александрович поставил для Вас песню на финском языке. У нас в России все любят эту песню, по-русски она называется "Город детства". Всего Вам доброго. Знаете ли Вы нашу знаменитую актрису Людмилу Гурченко? Она сейчас озвучивает свою книгу, давайте слушать её. Спасибо Вам!

Hyvää iltaa! Oikein hyvin tuli "Ilta radiokuuntelijoiden kanssa"-lähetys perille! Kaunis ja loistava mosaiikki! Ilmari, oliko teille mahdollisuutta kuunnella omaa itseänne ja teistä muutenkin? Meitä miellytti oikein paljon, miten te puhutte venäjää. Ja myös sitä, että Valeri Aleksandrovitsh (= Чупин Валерий Александрович) soitti teitä varten suomenkielisen laulun. Meillä Venäjällä kaikki rakastavat sitä laulua, jonka nimi venäjäksi on "Lapsuuden kaupunki". Teille kaikkea hyvää. Onko kuuluisa näyttelijätär Ljudmila Gurtshenko tuttu teille? Hän lukee parhaillaan radiossa omaa kirjansa, kuunnelkaa häntä. Teille kiitos!

13.11.2016 21:18: НАШЕМУ ГОСТЮ ИЗ ФИНЛЯНДИИ И ХУДОЖЕСТВЕННОМУ РУКОВОДИТЕЛЮ РАДИО ПОБЕДЫ С ЛЮБОВЬЮ И БЛАГОДАРНОСТЬЮ! Уважаемые ИЛМАРИ и ВАЛЕРИЙ АЛЕКСАНДРОВИЧ! Спасибо большое за неожиданный, но очень "Жданный" подарок - запись звонка из Финляндии от Илмари!!! Знаменательно, что это произошло во ВСЕМИРНЫЙ ДЕНЬ ДОБРОТЫ! Спасибо вам!
С благодарностью,
Содружество радиослушателей
и Валентина Петровна

Rakkaudella ja kiitollisuudella niin meidän vieraalle Suomesta kuin Radio Pobedan taiteelliselle johtajalle! Arvoisat Ilmari ja Valeri Aleksandrovitsh! Paljon kiitoksia odottamattomasta, mutta silti oikein odotetusta lahjasta - Ilmarin soitto Suomesta!! Erityisesti siksi, että se tapahtui kansainvälisen hyvyyden päivänä! Teille kiitos! Kiitollisuudella, radiokuuntelijoiden kerho ja Valentina Petrovna.

Siltojen rakentaminen on yllättävän helppoa....jopa Kainuun korvesta käsin.

Kävin Tjumenissa vuonna 1976, junamatkalla Kiinaan. Muistan vieläkin miten aamulla venäläinen kanssamatkustaja ilmoitti "Kohta tulee Tjumen, Sibir!". Pitäisikö taas harkita (juna)matkaa sinne, yhdessä vaimoni kanssa? Venäläiset yöjunat ja niiden ravintolavaunut ovat hauskoja. Pohditaan, mutta siihen asti kuuntelen Radio Pobedan hyvää ja rauhallista retromusaa Venäjältä, Ranskasta, Italiasta, USA:sta, Suomesta jne. 

Radioaseman ulkomaalaiset artistit

Radioaseman venäjänkieliset (rossiiskie) artistit

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Silta on helpompi polttaa kuin rakentaa, siksi kaikki panokset siltojen rakentamiseen. Kuka tahansa osaa polttaa sillat, mutta harva rakentaa. Ilmari on sellainen harva;)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Veikkaan, että myös Ari (kokeneena Venäjä-kävijänä) omaa saman taidon. Tärkeä avain on tietysti kieli, kuten edesmennyt Kirsti Ekonen hyvin kirjoitti blogissaan "Vieraat venäläiset":

http://kirstiekonen.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttu...

Kirsti oli venäjäksi: Umnitsa! (умница)

Pidän todella tästä harvinaisesta radioasemasta, joka kehuu itseään aiheellisesti näin: "«Радио Победы» - единственная радиостанция, в эфире которой звучат отечественные и зарубежные мелодии 30–, 40–, 50– и 60-х годов ХХ века!" (Radio Pobeda - ainut asema, joka eetterissä soittaa kotimaisia ja ulkolaisia melodioita 1930-, 1940-, 1950- ja 1960-luvulta). Ainutlaatuista herkkua, nykyään...eikä sen kuuntelimiseen ei tarvitse edes osata venäjää (85-95% ajasta tulee pelkkää musiikkia, ilman juontoa/illalla joskus jokin kuunnelma).

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eikös Ilmari Kianto joutunut vankilaan, kun lähellä asuinseutujasi harrasti samanlaista radiokeskustelua Venäjälle päin? Parasta varoa ...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Osittainen totuus; minusta hän joutui vankilaan siitä syystä, että oli jättänyt venäjänkielisen paperiviestin puna-armeijan urhoille: "Älkää polttako köyhän korpikirjailijan kotia!". Aivan kuten minäkin, kaima oli hyvin isänmaallinen mies venäjän taidostaan huolimatta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"hyvin isänmaallinen mies venäjän taidostaan huolimatta"

Hyvin muotoiltu ... ;)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

»Eikö olisi oikeata tuomiotaktiikkaa ottaa joku prosentti vihollisen toisestakin sukupuolesta – siten siveellisesti vaikuttaakseen näiden kurjiin ammattisisariin? Sudenjahdissa kelpaa maalitauluksi juuri naarassusi ehkä ennemmin kuin uros, sillä metsästäjä tietää, että naarassusi synnyttää yhtä pahoja penikoita, joista on oleva ikuinen vastus. Todistettu on, että Suomen kansalaissodassa punakaartilaiset ovat petoja, monet heidän naisistaan – susinarttuja, vieläpä naarastiikereitä. Eikö ole hulluutta olla ampumatta petoja, jotka meitä ahdistavat? Pyövelin kirves on nyt kerta kaikkiaan pantu Suomen kansan käteen. Suomen kansan yhteiskuntaruumiissa on tehtävä "keisarinleikkaus" – kirurgimme olkoon kansan tuomio»
(Ilmari Kianto Wikipedia)

Pekka Iiskonmaki

Virossa tulee vielä usein radiokuunnelmia ja luetaan jotain kirjaa ääneen.

Niitä on mukava kuunnella autoa ajaessa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tänä aamuna tuli ehkä kaikkein paras tervehdys sieltä Siperiasta. Oleg, 7-luokkalainen, vastasi näin mukavasti (kello on siellä 3 tuntia edessä):

15.11.2016 08:23: Здравствуйте!
Я увлекаюсь географией, и это мой самый любимый предмет в 7 классе. Люблю работать с контурными картами, переводить карты на кальку. После Илмари в эфире радио Победы вечером 13 ноября я изучаю карту Финляндии. Это было очень интересно услышать Илмари на радио. Мы с бабушкой аплодировали и кричали: "Здравствуйте, дорогой Илмари! Вы молодец!" Мы тоже любим Георга Отса, Анну Герман, Муслима Магомаева, французскую музыку...
А еще хочется узнать, где Вы так хорошо научились говорить по-русски, Илмари?
С уважением,
ученик 7 класса Олег

Tervehdys! Olen kiinnostunut maantieteestä ja se on minun suosikkiaineeni koulun 7:lla luokalla. Tykkään työstämään karttojen ääriviivat ja kopioda ne kuultopaperille. Sen jälkeen kun Ilmari esiintyi Radio Pobedalla illalla 13. marraskuuta, rupesin tutkistelemaan Suomen karttaa. Oli hyvin mielenkiintoista kuunnella Ilmaria radiosta. Isoäitini ja minä oikein taputtivat ja huusivat: "Tervehdys, rakas Ilmari! Olette mainio mies!" Myös me pidämme Georg Ots:ista, Anna German:ista, Muslim Magomajev:ista, ranskalaisesta musiikista ...Mutta haluaisin vielä tietää, missä olette oppinut puhumaan niin hyvin venäjäksi, Ilmari?
vilpittömästi,
Oleg, koululainen 7-luokka

Kylläpä vetää mykäksi; lähetän kohta mukavan vastauksen radion vieraskirjaan.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Ihana tuo sinun homma ja onneksi olkhoon heile ja sulle ja mieki haluaisin semmosen nonstoppina jatkuvan klassisen ja retroaki seassa, mutta kökköuutiset ja mainokset pois!

Yleradio1 on surkea uutistensa ja vinojen Ykkösaamujen kans. Valkosta valoa ja Roman Schatzin Maammekirja vois mennä YlePuuhheelle, josta net kahestaan hönkivät parijuontajat pois.

Tulis halvemmaksi ja ois selkeämpää!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Hilkka kirjoitti mukavalla meänkielellä: "mieki haluaisin semmosen nonstoppina jatkuvan klassisen ja retroaki seassa, mutta kökköuutiset ja mainokset pois!"

Voithan sinäkin kokeilla: http://www.radiopobeda.ru/ Kun pääsit tohon sivuun, niin oikean yläkulmassa näet vanhan grammofoonin, jonka alle on kaksi linkkiä. Jos sinulla on pöytäkone niin klikkaat alimman ja jos on tabletti/älypuhelin niin silloin ylimmän linkin. Siitä se lähtee: hyvin lyhyet uutiset tasatunnein ja hyvin vähän mainoksia. Ja mikä parasta: ei joutavaa juontoa eikä tekonaurua! Onneksi "Itä-Suomesta" löytyi sentään retroradio..ja halvaksi tulee kun ei maksa mitään.

(klo 9-10 kuuntelen silti aina Yle ykköstä)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Voi autuuden autuutta, siis tämäki vielä, se tosiaan tällä kannettavalla alko noin vain toimia, kännykkä (Sony Xperia) ei milhän konstilla, joka välissä koko päivän kokkeilin, nyt pääsin kannettavalla ja toimii, jee ja kiitos Ilmari!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #14

Juuri nyt menee saksan- sekä ranskankielinen laulu "Domino" (jostain 1950-luvulta)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tällaiseksi se on mennyt: poliittisesti minusta on tullut varsin liikkuva äänestäjä ja aivan samalla tavalla joudun surffailemaan eri radioasemien välillä. Mutta yksi asia pysyy sentään muuttumattomana: automerkkini on (vanha) volvo..

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Sattuuko olemaan Amazon, isän autoista mun mielestäni paras.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Juu Amazon oli käsite, mutta niitä ei enää saa (ja ovat muutenkin, nykykäsityksen mukaan, "juoppoja"); itse harrastan näitä:

http://ilmari.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika/1...

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Höpötämpä tähänki, siis miehän olen Tornionlaaksosta pois ja ruottalaisilla pojilla oli aina niitä Amasuneita, siittäki tullee tosi nostalginen olo, mutten kaipaa, soli ussein luvattoman kovvaa meneoko pojat papan biilillä ajelit meän kans!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Melkein kuin radioamatöörien keskustelua. Sitä kuuntelin vuosikausia, kun mieheni oli innostunut maailman ääristä. Hyvä on ollut vastaanottosi. Hienoja puheita ja onnea vain jatkossakin. On hienoa osata noin täydellisesti venäjää. Olin Kalliolan venäjän kurssilla. Puoli vuotta jaksoivat oppilaat kurssia. Tammikuussa meitä ei ollut kuin muutama jatkaja. Harmitti vietävästi, sillä into oppia oli suuri. TV:stä tuli silloin vastaava kurssi. Opettaja oli oppikirjan tekijä ja opetus oli hyvin konkreettista. Jotenkin oli helppo oppia ja kirjaimet ovat olleet jollakin tavalla hallinnassa. Nyt keskustelen venäläisen isoäidin, ystäväni äidin kanssa Google transalatorin välityksellä. Ludmila kirjoittaa venäjäksi ja laittaa paljon kuvia. Minä kirjoita englanniksi. Yhteinen kielemme on latina, kukkien nimet, tunnistamme kumpikin sillä kielellä.

Ystäviä on hyvä olla kaikkialla. Viholliset ovat toista maata, enkä heitä halua. Useampi ystäväni osaa venäjää. Minä vain muutamia sanoja.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Miltähän muuten siperialaisiin korviin kuulostaisivat tällaiset suomalaisvenäläiset esitykset (toinen jopa venäjäksi)?
https://www.youtube.com/watch?v=NN7hBVpVeU0
https://www.youtube.com/watch?v=j8T4337j7-c

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Hannu Rautomäki

Radiopobeda.ru vaikutti aluksi liian klassiselta meikäläisen makuun, mutta klassisesta loikattiin sujuvasti vanhaan italialaiseen ja amerikkalaiseen poppiin, venäläiseen kansanmusiikkiin, ja takaisin. Laaja skaala sopii meikäläiselle hyvin. Mainoksiakin tulee.
Ilmarista onkin tullut radioaseman vieraskirjassa huomioitu julkkis aivan positiivisessa hengessä.
Niin se maailma kutistuu.
Kuuntele:
http://radiopobeda.ru/radio.html

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Mitä mieltä, Ilmari, olet Ylen venäjänkielisestä palvelusta, jota muuten olin tuottajana panemassa alulle v. 1990? Nykyään meillä on lyhyet lähetykset radiossa ja televisiossa ynnä melkoisen hyvät nettisivut levittämässä suomalaista näkökulmaa venäjän kielellä. Tänään nettisivuilla on mm. tällainen uutinen:

Число ВИЧ-инфицированных в соседних с Финляндией районах России поднялось до тревожного уровня.

Согласно российским СМИ, в Ленинградской области примерно 1,2 % населения, то есть примерно 20 тысяч человек заражены ВИЧ. В Санкт-Петербурге инфицированных около 1 %, то есть приблизительно 50 тысяч.

По словам главного врача по инфекционным заболеваниям региона Южная Карелия Пекки Суомалайнена, ситуация - критическая, и ее последствия ощущаются также на финской стороне границы.

– Можно сказать, что в России наблюдается беспрецедентный уровень эпидемии ВИЧ. В отличие от других стран, например, от Африки, в России довольно скромные меры профилактики, - совсем не такие, какие должны быть. Нет никаких причин предполагать, что в соседних с Финляндией районах не было бы такого же уровня эпидемии. И это заметно в Южной Карелии. В последнее время третья часть или даже половина наших пациентов получили вирус в России, - говорит Суомалайнен.

Служба новостей Yle

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Terve Timo! Kyllä, pidän Suomen venäjänkieliset uutiset ensiarvoisen tärkeinä. Suomalainen näkökulma venäjän kielellä auttaa tasapainottamaan venäläisten maailmankuvaa, oman valtiontelevision vastapainoksi (sama pätee kyllä toisinpäin, mutta harva viitsii katsoa RT-kanavaa...).

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tästä muuten pääsee noille Ylen venäjänkielisille nettisivuille: http://yle.fi/uutiset/osasto/novosti/

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Nykyään on hienoa, kun netistä voi kuunnella digilähetyksinä radio-ohjelmia kaikkialta maailmasta. Jopa Australian paikallisradioläheykset kuuluvat yhtä hienosti kuin Suomen Ula-FM-lähetykset.

Itse olen jo yli 20 vuotta avustanut Australian valtion kustantamaa maailman suurinta maahanmuuttajaradiota SBS:ää, jonka suomenkielistä ohjelmaa toimittaa Sydneyssä Karl Mattas. www.sbs.com.au

SBS:n radiolähetyksiä on 74 kielellä. Olen asunut kolmisen vuotta Australiassa.

Näytteeksi tässä on minun pari viikkoa sitten lähettämäni kulttuurikatsaus. Lähetin tiistaina uuden katsauksen, joka tulee ohjelmaan nyt torstaina.

http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/en/cont...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tässä on minun tuorein kulttuuriraporttini ulkosuomalaisille, erityisesti Australiassa asuville. Se on osa tunnin mittaista lähetystä, jonka on toimittanut Karl Mattas Sydneyssä:

http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/en/cont...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tässä on minun tuorein raporttini Suomen politiikasta ja taloudesta Australian monikieliselle SBS-radiolle. Raportin pääteemana on se, millaisen sokin Donald Trumpin valinta USA:n presidentiksi on tuottanut Suomessa. Venäjän Kremlissä sen sijaan riemuitaan. Heille Clinton oli inhokki ja Trump suosikki:

http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/fi/cont...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ilmari, mitä mieltä olet tästä Ylen venäjänkielisten nettisivujen ykkösuutisesta. Siinä ex-pääministeri Alexander Stubb on tullut pitkästä aikaa ulos ja kauhistelee Trumpin valintaa Yhdysvaltain presidentiksi. Se saattaa sulkea Suomen pysyvästi Naton ulkopuolelle:

Александер Стубб (Коалиционная партия) в своей колонке в Financial Times выражает озабоченность по поводу развития политической ситуации в мире.

По словам Стубба, после начала финансового кризиса в 2009 году стали подниматься национализм, протекционизм и популизм. Об этом свидетельствуют «брексит» и победа Дональда Трампа на президентских выборах в США.

Стубб надеется на углубление сотрудничества между США и Европой. Он опасается, что президенты Дональд Трамп и Владимир Путин договорятся, что НАТО не будет принимать в альянс новых членов. Это привело бы к возникновению «вакуума безопасности» в Северной Европе, особенно потому что Финляндия и Швеция не являются членами НАТО.

Стубб подчеркивает, что Европа и США должны выработать стратегию в отношении России, потому что Россия в последнее время в связи с рядом конфликтов отказывалась от международного сотрудничества. Стубб считает возможным, что Трамп согласится снять с России санкции, если Россия покинет Украину. По словам Стубба это означало бы, что США признают аннексию Крыма.

Стубб также надеется на заключение договора о свободной торговле между США и ЕС.

Служба новостей Yle 17.11.2016

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ehkä huomasit: vastasin just (viesti 24/klo 11:04)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Toivoisit siis, Ilmari, Suomeen radiokanavaa, joka lähettäisi vuorokauden ympäri nostalgista menneiden vuosikymmenten musiikkia Yle Ykkösen "Muistojen bulevardin" tapaan. Kyllähän maailman satojen radioasemien joukosta kenties sellainen löytyisikin muualtakin kuin Siperiasta, jos sen onnistuu löytämään.

Ylen asemista Radio Suomi soittaa paljon iskelmiä ja ns. vanhaa tanssimusiikkia, Ylen Ykkönen sinfonioita ja jousikvartettoja. Niitä kuuntelen mielelläni.

Eniten viihdyn kuitenkin Yle Puheen kanavalla, jossa musiikkia ei soiteta ollenkaan. Yritän nimittäin pysytellä Suomen ja maailman tapahtumien tasalla enkä siedä musiikkikappaleita, joista kovin harva juuri sillä hetkellä sopii minun tunnelmiini.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kuten kirjoitin, minulle ei riitä retromusaa ainoastaan klo 9-10 (Yle ykkönen). Onneksi "Siperia opetti". Yle puhe on usein OK, mutta urheilun tulo sinne harmittaa monia ja niin myös minua. Muuten, sielläkin on yleistynyt tuo kahden toimittajan hekotus. Huomasitko?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ilmari Schepel, #29.
Minäkään en välitä Yle Puheen pitkistä urheiluohjelmista. Niiden aikana siirryn toisille kanaville. Erityisesti minua harmittaa, että arkiaamuisin klo 10-11 tulee samanaikaisesti kolme minulle tärkeää asiaohjelmaa, tänään to 17.11. esimerkiksi "Mikä maksaa?" (Yle Radio 1), "Ajantasa" (Yle Radio Suomi) ja uutispainotteinen "Puheen Päivä" (Yle Puhe). Yleensä valitsen "Ajantasan" Yle Puheen kahden juontajan väkisin väännetyiltä vitseiltä välttyäkseni.

Sen sijaan Martti Suosalon ja kumppaneiden politiikkaparodiat ovat minulle harvinaista herkkua.

Monesti kuuntelen asiaohjelmia ja kulttuuria ruotsinkielisestä Radio Vegasta.

Asiaohjelmia tulee myös muualta kuin Ylestä, jos jaksaa välillä kuunnella mainoksia.

Tässä on puhe vain radiosta. Sitten on olemassa TV Yle Areenoineen, niin ja netin runsaudensarvi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"Sen sijaan Martti Suosalon ja kumppaneiden politiikkaparodiat ovat minulle harvinaista herkkua".

Kuten myös! Tuo kahden toimittajan hekotus ja keskinäiset naurut ovat sen sijaan kidutusta; harmi, että sekin ilmiö tuli Yle puheeseen..

Tämän blogin suosituimmat