Elämä jatkuu

Jelli-mummon kivenkova kohtalo..

  • Jelli-mummon kivenkova kohtalo..
  • Jellin poika, fermeri Eino Lettijev (Jellistä ei ole kuvaa tallella).
    Jellin poika, fermeri Eino Lettijev (Jellistä ei ole kuvaa tallella).
  • Vuonnisen vanha silta, jonka yli Ladani vielä ajoi 1990-luvun alussa (taustalla Helgen ja Marjan talo).
    Vuonnisen vanha silta, jonka yli Ladani vielä ajoi 1990-luvun alussa (taustalla Helgen ja Marjan talo).
  • Vuonnisen komea ja kuuluisa vesitorni kuvattuna syksyllä 2003, pari viikkoa ennen sen kaatumista syysmyrskyllä..
    Vuonnisen komea ja kuuluisa vesitorni kuvattuna syksyllä 2003, pari viikkoa ennen sen kaatumista syysmyrskyllä..

Vuonninen (Vuonnini/Voinitsa/Войница) on vienankarjalaiskylä, joka sijaitsee heti Suomussalmen itärajan takana, Juntusrannan korkeudella. Kylä on siitä tärkeä ja keskeinen, että juuri siellä Elias Lönnrot tapasi perinteentaitaja Vaassila Kieleväisen. Vaassilan kanssa käymänsä keskustelun perusteella Lönnrot sai idean koota keräämästään kansanrunoudesta Kalevala-eepoksen.

Heti Neuvostoliiton romahduksen jälkeen kävin ensimmäisen kerran Vuonnisessa ja sen jälkeen satoja kertoja maatalouteen liittyvillä lähialuematkoilla. Siihen aikaan tarmokas Eino Lettijev aloitti fermeriuransa sen jälkeen kun yksityismaatalous oli taas tehty mahdolliseksi. Einon maatilataloudessa asuivat myös hänen inkeriläisvaimonsa Lidia sekä iäkäs äitinsä, Jelena Lettijeva eli "Jelli-mummo". Toissa päivänä Jellin kivenkova kohtalo nousi taas päivänvaloon kun tapasin sattumalta hänen pojanpoikansa, Vova Lettijevin, joka ajaa taksia Kostamuksessa. Puhuimme hänestä. Se mitä tapahtui Neuvostoliiton romahduksen seurauksena on sen verran karua, että siitä pitäisi kertoa ellei muuten niin ainakin sisukkaan karjalaismummon kunniaksi ja muistoksi...

Kun Jelli oli ehtinyt 91 vuoden ikään hänellä todettiin toisessa jalassa kuolio. Ambulanssi vei hänet Kalevalan piirisairaalaan, joka siihen aikaan kärsi hyvin pahasta raha- ja lääkepulasta. Lääkäri totesi, että jalan amputaatio on pakko tehdä ja niin tehtiinkin.....ilman puudutusta (ei suinkaan ilkeydestä vaan yksinkertaisesti siitä syystä, ettei ollut puudutusainetta). Kun Jelli tuotiin myöhemmin takaisin Einon ja Lidian maatilaan, hän manasi, että "olisivat edes tarjonneet kunnon vodkapullon ennen sitä toimenpidettä!". 

Vuodet kuluivat, kunnes 96-vuotiaan Jellin toiseen jalkaan ilmestyi kuolio. Siitä hetkestä hän jätti syömättä ja juomatta vaikka kotiväki siihen päätökseen yritti vielä vaikuttaa. "Tuota temppua ei tehdä minulle toista kertaa!", olivat hänen sanansa. Pian tuon jälkeen Jelli siunattiin Vuonnisen hautausmaahan, joka sijaitsee muutama sataa metriä Vuonnisen risteyksestä Lonkan eli Suomussalmen Juntusrannan suuntaan, metsän sisällä tien oikealla puolella. Kepeät mullat hänelle ja syvä kumarrus. Käyn laskemassa hänelle kukkia seuraavalla ohikulkumatkallani.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kuinka paljon noissa kartan kylissä vielä "pakistaan" vienankarjalaksi? Varmaan Kostamuksessa ei prosentuaalisesti juuri lainkaan, koska se rakennettiin alueelle muuttaneita varten.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Vuokkiniemessä, Venehjärvellä, Vuonnisessa, Uhtualla, Luusalmessa, Kepassa ja Haikolassa pakistaan aivan yleisesti vienankarjalaa, aivan kuten Jysky- ja Paanajärvelläkin. Muut kylät (Ponkalahti, Akonlahti, Lonkka, Pirttilahti, Latvajärvi, Jyvöälahti, Pistojärvi, Tollonjoki jne) ovat autioituneita, joissa on korkeintaan enää jokunen kesämökki. Kostamuksen väestöstä yllättävän moni puhuu tai opiskelee suomea.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kiitos valaistuksesta!

Karjalan kielen kohdalla nykyään virallinen totuus on sellainen, että vain aunuksen karjala on elävä ja tulevaisuuden omaava kieli kun sen sijaan varsinaiskarjala on lähinnä sodan jälkeisten suomalaisevakkojen yllä pitämää, niin kauan kuin heistä ketään on elossa. Vienenankarjalasta on annettu ymmärtää, että heikäläiset ovat pääosin tuhottu, venäläistetty tai muuttaneet pois.

Vastauksesi oli omaa ymmärrystäni tukeva siinä mielessä, että uskon kielien säilyvän pääsääntöisesti pitempään kuin yleisesti ottaen arvellaan. Jos tänä vuonna syntyy maailmaan 50 lasta, joiden äidinkieleksi tulee vienankarjala, niin kieli tulee säilymään vähintään 80 vuotta tulevaisuuteen. Siis vähintään ... todennäköisesti tuplaten sen ajan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Lonkassahan Pentti Haanpääkin palveli sota-aikana.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kuitenkin keskeisin murhe oli tässä blogissa Jellin kärsimys, joka johtui erään imperiumin romahduksesta. Jelli-mummo kuoli siis "väärään aikaan"....

Tämän blogin suosituimmat