Elämä jatkuu

Kunnolla koivuklapeja

 • Nuppikuorma tuotiin pihalle
  Nuppikuorma tuotiin pihalle
 • Sitten järeän klapikoneen haku
  Sitten järeän klapikoneen haku
 • Eiku töihin!
  Eiku töihin!
 • Vanha palvelija (Belarus MTZ-50, vuosimalli 1970) toimii voimanlähteenä
  Vanha palvelija (Belarus MTZ-50, vuosimalli 1970) toimii voimanlähteenä
 • Lopputuote
  Lopputuote

Kevättalvi on seuraavan talven polttopuulle sitä parasta tekoaikaa. Yksityismetsässä harvennushakkuu oli menossa ja sieltä ostimme kertaheitolla kunnon kuorman: täysrekka koivua (51 kiintomottia!) ja, kuten kaikki tietävät, koivu on polttopuiden aatelia. Nyt (varovastikin arvioituna) polttopuumme pitäisi riittää 4-5 vuodeksi. Perinteisellä tyylillä tuollaisen määrän tekeminen klapeiksi olisi kestänyt lähes iäisyyden, mutta hyvältä kaveriltani sain lainaksi järeän klapikoneen, jolla työ sujuu kuin tanssi (poikki, halki ja pinoon). Näin juuri alkaneet eläkevuodet sujuvat hyöty- ja kuntotyön merkeissä.

Vanha palvelijamme, tuo MTZ-50 (Minskin traktoritehtaan kestotuote) osoittaa parhaillaan taas kestävyytensä, toteaa tässä tyytyväisenä: Belarus-kerhon varapuheenjohtaja.

www.belkku.fi

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Oikeassa olette, vaikka kumarassa kuljette! Nyt on paras aika polttopuiden, mutta ylivuotisina ne vasta kunnon lämmön tuovat.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Niin onkin; ylivuotisia on vielä jonkin verran tallella, mutta (kuten huomasit) nyt tehdäänkin viiden talven polttopuita...niistähän tulee väkisin ylivuotisia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Huomasin kyllä, korjasin hiukan siksi, että jos joku toinenkin tätä blogiasi lukee;)))

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Tuttua hommaa pienemmässä mitassa. Sahasin aikoinaan moottorisahalla ja haloin kirveellä keväthankien aikaan, klapit halkesi helähtäen.

Tein tieteellisen kokeen: Otin kolme klapia, merkkasin niihin spriiliukoisella kynällä punnituspäivän ja tarkan painon gramman tarkkuudella noin kuukauden välein. Lopputulos oli, että puut kuivuvat ensimmäisen kesän aikana minkä kuivuvat. Sen jälkeen paino hiukan vaihteli ilman kosteuden mukaan.

Ylivuotisuus ei lisää kuivumista yhtään. Mutta ylivuotisuuden vaatimus on varautumisen kannalta oikea periaate.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Mirala on suhtautunut asiaan vakavasti, kiitos siitä. Itsekkin kuvitellut että ylivuotiset olisivat kuivempia. Tulee ehkä siitä että puusepän värkiksi tarkoitetun koivulankun pitäisi perimätiedon mukaan oleskella kylmässä katetussa tilassa ainakin seitsämän vuotta ja sitten ennen työstöä vielä hyvän aikaa lämpimässä sisätilassa. Puhumattakaan kuusilaudasta, ikiaikaista pitää olla ennenkuin viulunrakentajamestari sen hyväksyy.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Lukemassani saksalaisen pommikonelentäjän muistelmissa esiintyy hauska anekdootti, jonka mukaan jokainen suomalainen mies vanhaa traditiota seuraten menee kerran vuodessa metsään, ja hakkaa motin halkoja.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Itämuistoja: isäni, vanhempi konstaapeli Nurmijärven paratiisin pollisissa, pääsi v. 67 Iltasanomiin, kun n. miljoona kilometriä vanha Volga pudotti taka-akselin tielle. Muistan vielä hyvin päässeeni Volgan kyytiin, isä ajoi koppalakki päässä ja rähinäremmi olalla. Iltasanomat kysyi kohteliaasti, jotta voisiko poliisille saada uudempia vaunuja.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Hienoa jälkeä Ilmari !

Minä ostin aikanani Nastolan kunnalta ison läjän haapaa ja kuusia. Haavat moottorisahalla pätkiksi ja kirveellä riitti töitä moneksi päiväksi.

Kuuset olivat niin paksuja ja oksaisia ja painavia, että sama juttu moottorisahalla, mutta kaverini traktorissa olevalla halkaisuruuvilla tuli hienoa jälkeä. Ruuvia käytettäessä on syytä olla tiukat vaatteet ilma liepeitä, ettei ole itse mukana ruuvissa.

Nuoruudessa minulla oli harmaa Ferguson ja se hirveä "vauhtipyöräkirves". Hyvä, että kädet ja henki säilyivät.

Nyt pitää vähän itsekehua: vieläkin keväiset pakkaskoivut menevät käsin klapeiksi, niin että kaikki koneet eivät pärjää. Se on yksi hienoimmista kädentöistä.

Mutta onhan nuo nykyiset klapikoneet hienoja, vaikka vielä vanhan Fergusonin kaverinakin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kuusi puhdistaa piisin,
koivun tuohi nokeaa,
haapa hyvin halkeaa,
katajainen kansa taipuu moneksi,
pihlaja on pyhä puu,
tammeen suomalainen samaistuu,
ikihonkia on kiva katsella,
mutta saarni antaa kovimmat löylyt.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Leo Miralalle tunnustus tutkimuksesta! Ns. ylivuotisuus on merkitykseltään liioiteltu juttu, ja miten se edes määritellään? Jos minä pilkon koivut pinoon elokuussa, ja lämmitän niillä saunan seuraavan vuoden syyskuussa, oliko tavara ylivuotista?

Kevättalvi on varmasti hyvä ajankohta halontekoon, mutta minun mielestäni paras sesonki on syksy. Ajatelkaas: aurinkoinen lokakuun päivä, muutama lämpöaste, ei hyttysiä, ei lunta, ei routaa. Koska varastoin puut taivasalle, on pinon perustaminen vaivatonta, ja lopputuloksen voi ennen lumisateita peittää talvehtimaan.

Ja juuri nyt, maaliskuussa, havaitsee kuivumisen alkaneen. Halkojen päihin ilmestyy ohuita säteittäisiä halkeamia, ja pino on ehkä jo madaltunut alkuperäisestä korkeudestaan prosentin tai pari. Palkitsevaa! Olenkin jo ehtinyt ajatella, että onneksi nuo ovat pinossa halottuina eivätkä enää rankakasana hangessa.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Minun mielestäni juuri tämä aika- maaliskuu pikkupakkasineen on mitä parasta aikaa klapinteolle, jos käsin tehtävästä puhutaan. Menee napsahtaen halki.
Kesäksi kuivaan vetoiseen suojaan väljästi. Jos pinoon panee, tuohi ylöspäin. Syksyllä lämmitysaikaan kuivaa tavaraa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kyllä, myös täälläpäin kevättalvi on aina ollut polttopuun tekoaikaa.

Tämän blogin suosituimmat