Elämä jatkuu

Leikkaus, kemoterapia, sädehoito eiku....baanalle!

  • Bisseä suoraan pullosta, Danin syntymäpäivillä
    Bisseä suoraan pullosta, Danin syntymäpäivillä
  • Norman ja Katharinen yhteinen motto (lähde: Norman naamakirja)
    Norman ja Katharinen yhteinen motto (lähde: Norman naamakirja)
  • Norma, hitting the road
    Norma, hitting the road

Viime vuonna Norma (90 v) menetti miehensä, jonka kanssa eli 67 vuotta, ja hieman myöhemmin hänellä todettiin kohtusyöpä. Lääkäri ehdotti kolme vaihtoehtoa: leikkausta, kemoterapiaa tai sädehoitoa. Normalla oli kuitenkin parempi idea - hän lähtisi mieluimmin unohtumattomalle kiertomatkalle ympäri Yhdysvaltoja, yhdessä perheensä kanssa.

Viime elokuussa Norma, hänen poikansa Tim ja miniänsä Ramie (molemmat jo eläkkeellä) astuivat Michiganissa matkailuautoon, yhdessä villakoira Tims:in kanssa, ja aloittivat kiertoreissun.

Norman omalääkäri ymmärtää ratkaisun täysin: "Joka päivä saamme nähdä, mihin moiset kuurit johtavat: hirveitä sivuoireita, jatkuvaa huolenpitoa ja edes silloinkaan minkälaista takuuta siitä, että ikäpotilas selviää raskaasta hoidosta". Varmuuden vakuudeksi kyseinen lääkäri sanoi vielä Normalle ja hänen lapsilleen: "Itse tekisin tuossa tilanteessa juuri samoin!"

Nyt elämäniloinen kolmikko on ollut matkalla jo kuusi kuukautta ja muun muassa Florida, South Dakota, New Mexico, Mississippi, Arizona ja Louisiana on "käyty läpi". Itse asiassa vaikuttaa vahvasti siltä, että ulkoilma, hyvä ruoka, uusi boyfrendi (Dan, 87 v) tekevät Driving Miss Normalle pelkästään hyvää: hän tulee yhä pirteämmäksi ja aikoo viettää railakkaat 91-vuotissynttärit ensi kuussa, "on the road".

Vauhdikkaan Norman seikkailuja voit seurata täältä

Tuohon olutkuvaan (erikoisolut) liittyy seuraava keskustelu:

- "Well, did you like the beer Miss Norma?"

- "NO! I really like regular beer."

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juu noin elää oikea ihminen, eikä mikään luulosairas.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Näin on; varsin fiksu ratkaisu järkinaiselta. Go, Norma, go!

Muuten, meille vanhemmille äijille tuo eturauhassyöpä taitaa olla todennäköisin "nakki". Jos se joskus sattuu kohdalle ei pidä kuitenkaan hermostua millään tavoin eikä myöskään heti vaatia varsinaista hoitoa. K.H.P.V.:n kokouksessa urologi Eero Wuokko selitti asian oluen ystäville perusteellisesti: usein säännöllinen seuranta riittää, koska kyse on varsin "kesystä taudista".

Eero Wuokko muotoili asian näin: "Vastoin yleistä uskomusta eturauhassyöpä kasvaa pääsääntöisesti hyvin hitaasti niin, että valtaosa syöpää sairastavista miehistä ehtii kuolla muihin sairauksiin ja monilta miehiltä syöpä löytyy vasta kuolinsyytutkimuksissa ilman, että sillä olisi ollut siihen asti mitään terveydellistä merkitystä. Karkeasti ottaen 500:sta potilaasta noin 80 valitsevat hoitomuodon "säännöllinen seuranta". Kannattaa pitää mielessä.

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/179399-etur...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ihminen elää vain kerran, mutta voi kuolla monta kertaa elämänsä aikana, miksi siis huolehtia liikaa, joka päivä on armo uus.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #3

Pelkuri kuolee tuhat kertaa, rohkea kerran. En muista, keneltä lainattu. Jerry Cotton tuumaili, jotta parempi kertarytinä, kuin elinkautinen kitinä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tuo prostata-juttu täsmää omiin käsityksiini, jotka tosin eivät ole kuulopuheita kummempia. Jos mies elää 90-vuotiaaksi, hänellä on jonkinasteinen eturauhassyöpä, mutta mitäpä sitten? On hänellä paljon muutakin kremppaa, mutta peruskorjausta ei ysikymppiselle miehelle missään tapauksessa tehdä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #5

Ymmärsin urologi Eero Wuokon esitelmästä, että aika moni 60-70-vuotias valitsee säännöllisen seurannan varsinaisen hoidon sijasta, jo pelkästään elämänlaadun (mm.seksin) takia. Tämä useimmiten "kesy tauti" voi iskeä koskaan tahansa eikä ole siis iästä kiinni. Mikäli eturauhassyöpä todetaan agressiiviseksi tilanne tietysti on aivan toinen ja hoidot (sekä siihen liittyvät sivuoireet) ovat hyvinkin tarpeen jos haluaa selvitä hengissä edes hieman pidemmän ajan.

Lue linkki kommentti 2:ssa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Tampereen lääkärikoulussa opetettiin, jotta kaikilla 70-v. miehillä on syöpää eturauhasessa, mutta se kasvaa niin hitaasti kapselin sisällä, ettei sillä useimmissa tapauksissa ole merkitystä.

Mitä vanhempi olet, sen hitaammin syöpäsikin leviää.

Täytyy ehdottaa mummolle, että käy vielä Islannissa maistamassa Mustaa Kuolemaa...

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#2

Viisitoista vuotta on kulunut eturauhassyöpädiagnoosista. Ilman hoitoja on mennyt. Ei ylpeänä vaan nöyränä, ajoittain iloisena elämän edessä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Belgialainen hieno laulaja Jacques Brel teki saman tempun. Kun tämä ketjupolttaja vuonna 1973 sai kuulla sairastavansa keuhkosyöpää mies osti 62-jalkaisen purjeveneen (Askøy II) ja seilasi pitkiä merimatkoja ennen kuin kohtasi kuolemansa Ranskan Polynesian Hiva Oa-saarella vuonna 1978.

http://jacques-brel01.skyrock.com/2904521167-l-l-L...

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Jostaki sain tietää tuon naisen ja sen ratkasun ja siis kiitosko teit plokinki siittä, niin riemukas ihmistarina ja sehän jatkaa matkaa jeee! Minua niin puhutteli just seko sei alkanu potihlaan roohliin ja sen lähheiset älysi, nooh sitähän sieki just sanot, kiitos Ilmari, tulipa hyvä mieli nähä tääläki.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ennen vanhaan, suomalaisessakin maalaiselämässä, ihmiset kuolivat yksinkertaisesti vanhuuteen. Onneksi sekin on edelleen "sallittu" nykyaikana:

http://yle.fi/uutiset/oikeuslaakari_vanhuus_kelpaa...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Myös aito luomuliha on sellaista sikaa joka on kuollut vanhuuteen.

Käyttäjän anmarirytila kuva
Anmari Rytilä
Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Elämän lopusta sen verran, että syöpäsairas, hollantilainen filosofi René Gude (1957-2015) keksi siitä kuolemattoman lauseen:

"Kuoleminen on helppoa; jokainen osaa sen".

http://ilmari.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/18...

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#15

Kerronpa tarinan, jonka olen kertonut aikaisemminkin jossakin täällä.

Radiossa haastateltiin naista, jolla oli pahanlaatuinen syöpä. Kuukausia hän vaikeroi: miksi minulle, miksi minulle, miksi juuri minulle.... kunnes hän heräsi kysymään: miksi _ei_ juuri minulle.
Tuo on päämäärä, esikuva, ihanne

Yhtä pitkälle en ole päässyt, mutta jatkan yrittämistä ...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kymmenen vuotta sitten leikattiin pahanlaatuinen eturauhassyöpä. Koska se oli levinnyt, sain vielä lisäksi täyden satsin säteilyä eli kolmisenkymmentä kertaa.
Kirjoituksistanikin voi päätellä että polla säteilee:)

Tämän blogin suosituimmat