Elämä jatkuu

Sumski Posad, Vienanmeren rantakylä

 • Kylän kirkot, viime vuosisadan alussa
  Kylän kirkot, viime vuosisadan alussa
 • Sumski Posad, viime vuosisadan alussa
  Sumski Posad, viime vuosisadan alussa
 • Sumski Posad, Vienanmeren rantakylä
 • Медленное движение (cittaslow)
  Медленное движение (cittaslow)
 • Sumski Posad, Vienanmeren rantakylä
 • Vienanmeren ranta Sumposadin edustalla
  Vienanmeren ranta Sumposadin edustalla
 • Vienan norppa löhöää Suman laiturilla (trikkikuva?: Anna Titova)
  Vienan norppa löhöää Suman laiturilla (trikkikuva?: Anna Titova)
 • Pomorilainen kotsh (1600-luvulta)
  Pomorilainen kotsh (1600-luvulta)
 • Menossa "ulos", Vienanmerelle
  Menossa "ulos", Vienanmerelle
 • Sumposadin komea rautatiesilta: insinööritaitoa
  Sumposadin komea rautatiesilta: insinööritaitoa
 • Hieman vastapainoa...
  Hieman vastapainoa...
 • Sumposadin laulun teksti (kertosäe hieman poikkeaa)
  Sumposadin laulun teksti (kertosäe hieman poikkeaa)

Kansainvälisestä jännityksestä huolimatta on (ainakin minusta) mukavaa jatkaa haikailua sekä talvimatkustamista kotoa käsin. Luin Karjalan Sanomista jutun Sumasta eli venäjäksi Су́мский Поса́д:ista, jossa tuo posad muuten tarkoittaa kauppalaa. Tämä Vienanmeren etelärannalla sijaitseva "kapteenien kylä" (родина капитанов) tuli minulle tutuksi jo 1990-luvulla, silloin kun liikuin alueella säännöllisesti maatalousprojektityön merkeissä. Itse Vienanmereen sain tutustua paremmin fennoskandian ympäripurjehdukseni yhteydessä vuonna 2004. Kiehtova ja kaunis meri, jolla on pitkä historia niin Bjarmian kuin sen rantakansan (pomorilaisten) osalta. Venäläiset ja muut kansat puhuvat valkoisesta merestä kuin taas suomalaiset ja karjalaiset käyttävät ilmaisua Vienan meri. Tämä nimitys perustuu Dvina-jokeen, joka Arkangelin kohdalla laskeutuu Vienanmereen.

Merenkulun kannalta Suma-kylän suojaisa sijainti samannimisen joen suulla on ollut ihanteellinen kautta vuosisatojen ja ensi vuonna Sumski Posad tai Sumposad täyttääkin jo 580 vuotta. Kylä sijaitsee 420 km Petroskoista pohjoiseen, Belomorskista 50 km itään ja siellä asuu edelleen 1200 ihmistä. Sumski Posad kuuluu Belomorskin (Sorokan) piiriin. Aina 1930-luvun asti kylä oli varsin kaunis muun muassa kahden suuren kirkonsa ansiosta, mutta lähellä sijaitsevan Stalinin ajan vankileirin ensimmäisenä tehtävänä oli purkaa molemmat kirkot...Näin Isä Aurinkoinen tuhosi tämänkin kylän, kuten niin monen muunkin; ihmishengistä nyt puhumattakaan. Maaseudulle lopulliset iskut tapahtuivat Hruštšovin aikana, jolloin monet perspektiivittömät kylät yksinkertaisesti tyhjennettiin. Onneksi historiallinen Sumski Posad säästyi siitä, osittain kalastuksen ja merenkulun ansiosta. Juuri nyt on viritetty pieni projekti (600 000 ruplaa), jonka avulla halutaan parantaa kylän elämää ja kunnostaa vanhoja arvorakennuksia. Kylässä on 24 historiallista paikkaa, joihin asetetaan infotaulut ja, mikä tärkeintä, jokainen katu saa taas alkuperäisen nimensä (Lenininkadun ja Lokakuukadun sijasta). Sumski Posadissa oli aikoinaan myös merenkulku-oppilaitos.

Ohessa vähän kuvamateriaalia tästä rauhallisesta rantakylästä, jossa elämä on yksinkertaista mutta samalla tavalla ihailtavan hidasta (slow life eli cittaslow). Venäjäksi: Медленное движение. Kylä on täysin pomorilainen, joka tarkoittaa omaa murretta sekä usein vanhaortodoksisuutta (staraver). Moni kuuluisa merikapteeni on juuri tästä kylästä kotoisin. Matkaa meiltä Sumaan ei ole kovin pitkää ja suoraan itään. Taidamme taas käydä paikan päälle ensi kesänä.

Sumposad-kylälle on tehty ikioma laulukin, «Сумская, родная сторона» (laulaja Vladimir Danilov):

Pomorilaiskylien komea esitystapa (otsikko "Pitkin merta"); Sumski Posad alkaa 1:59 minuutista:

Vienanmeren kauneus:

https://

Pomorilaiset ruokaohjeet ja reseptit (videot)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Kiitos, oli kiva haikailla ja mie katoin juutuupitki alusta lophuun ja hienot, aivan eri maailmako mie ootan kameran akun lattautumista, oli hieno matka, kiitos Ilmari!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ilmari, kiitos tästä reissusta pomorien kylään, sen historiaan ja nykypäivään!
Suma-kylässä en ole käynyt, mutta maisemat tuntuvat tutuilta ja pomorit ja heidän kieliaksentti ovat minulle tuttuja, kun opiskelin Arkangelissa ja työtä tein merimiesten kaupungissa Severodvinskissa. Ja liikuin muutenkin niillä alueilla mm.Vologdaan asti.
Mukavia kesäreissuja sinulle seuralaistesi kanssa ja kirjoittele taas!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kiitos, Viola, kyllä tuollaisen taustan ansiosta taidat olla yhtä paljon pomorka kuin ingermanlandskaja.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tämä ingemanlandka voisi olla "волею судьбы-kohtalon viemänä" myös "udmurtka", vaikka en niin kauan asunut Udmurtiassa. Vielä vaihtoehto "belorusska", asuinhan sielläkin 10 vuotta...muuten Minsk oli silloin jo hieno kaupunki!...

Monella "ingermanlandkalla", ainakin minun ikäisellä, voi olla taustoja vielä enemmän. Vei kohtalo meitä outoja teitä...Nyt ollaan Suomessa ja hyvä niin!
Kiva muistella ja keskustella asiantuntijan kanssa! :))
Kiitos itsellesi!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Stalin teki hyvää ja perusteellista työtä, oman aatteensa ja oman asemansa puolesta. Ei voi moittia, kuten ei myöskään Putinia.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Kiitokset mielenkiintoisesta nettireissusta.

Tämän blogin suosituimmat