Elämä jatkuu

Savusauna

 • Savusauna
 • Ensi keväänä lisätään turvekatto
  Ensi keväänä lisätään turvekatto
 • Lämmitysvaiheessa oven on AINA oltava joko raollaan tai sepposen selällään
  Lämmitysvaiheessa oven on AINA oltava joko raollaan tai sepposen selällään
 • Savusauna
 • Tuplakiukaat (ja komea rosteri-piippusäiliö Kostamuksesta)
  Tuplakiukaat (ja komea rosteri-piippusäiliö Kostamuksesta)
 • Tekovaiheessa otettu kuva (palosuojalevyt vielä puuttuvat). Kiuas omatekoinen
  Tekovaiheessa otettu kuva (palosuojalevyt vielä puuttuvat). Kiuas omatekoinen

Rakensin, joutessani, savusaunan vanhoista hirsistä ja ihan itte. Vaimoni ehdotuksen pohjalta siitä tehtiin kombi-sauna eli sellainen, jossa on niin savukiuas kuin jatkuvalämmitteinen kiuas. Yllättävän kätevä ratkaisu. Savusaunan saa seuraavana aamuna jatkokäyttöön yhdellä pesällisellä ja varsinaisen savukiukaan lämmitysvaiheen lopussa kekäleet voi työntää tavalliseen kiukaaseen. Kun on muka kiire, niin silloin lämmitetään tuota jatkuvalämmitteistä (savukiukaan lämmitys kestää noin 4-6 tuntia). Savusaunan parhaita puolia ovat sen tuoksu, pitkäkestoisen ja pehmeän löylyn lisäksi.

Paikallisen savusaunaseuran, Ossi Pyykkösen ja Matti Mularin, kutsuin viikko sitten löylyyn ja läpi meni: miehet hyväksyivät, yksiselitteisesti. Laskin, että tämän savusaunan kokonaishinnaksi jäi reilusti alle kaksi tuhatta euroa osittain siitä syystä, että lattialankut, kattopaneelilaudat, pikkuikkunan, kattohuovan, savupiipun ja sen läpiviennin ostin Venäjältä (Kostamuksesta). Hirret minulla oli jo ennestään. Saunalla on nyt alushuopakatto, mutta ensi keväänä siitä tehdään turvekatto (lisäyksenä katekangas, rakennusverkko, multa ja siemenseos).

Savusaunan ovi on tämän korpitilan vanhan savupirtin ovi (joka löytyi ladosta) ja sen rooli on hyvin tärkeä savusaunan säilyttämisen kannalta: ovi on aina raollaan lämmitysvaiheessa. Liian moni on luottanut pelkästään seinässä olevaan savuräppänään ja polttanut savusaunansa...

(Jos tästä blogista olisi jotain hyötyä niin ehkä siinä, että muutama savusaunaa vähemmän syttyisi tuleen....savusaunan lämmityksessä tärkeintä on, että itse savukiuas saadaan tulikuumaksi eikä suinkaan koko savusaunaa. Sen kuumuus tulee sitten löylyvaiheessa).

 

Hirret ovat peräisin täältä (blogikirjoitus)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiva homma ja onnea saunalle. Aika jyrkältä näyttää lave turvekatoksi, mutta en väitä etteikö onnistu. Miten ihmeessä sait luvan noin liki rantaa?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kiitos onnittelusta. Saunan etäisyys rannasta on 16 metriä. Luvan sain sen perusteella. Turvekatto pysynee siinä kun laitan ensiksi katekangasta (tuota valkoista), jonka avulla kitka lisääntyy. Sen päälle sitten ohuet rimat, jotka pitävät tiheän rakennusverkon (betoniverkko) erillään katosta. Sen jälkeen mullat sinne ja siemenet perään. Avot! Kun siitä tulee sitten tiheajuurinen nurmimatto niin homma on pysyvästi reilassa.

Velipojan savusaunan turvekatto on sillä tavalla pysynyt jo pitkään.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niin vaara on ensimmäiset rankkasateet, ennen juuriston kasvamista, mutta onhan sinulla homma hallussa ja laitat uudet mullat;))

Ei, en halua mitenkään olla kriittinen. Ihmettelin vain ja sain vastauksen. Olen nähnyt hiukan eri tavalla toteutettuja turvekattoja. Vielä ihmettelen tuota jatkuvalämmitteisen teräspiippua, se meinaan kuumenee ylös saakka joten turvekatto on syytä kastella ennen lämmitystä kuivina aikoina.

Mutta ennen kaikkea leppeät löylyt sinulle ja perheellesi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #3

"Vielä ihmettelen tuota jatkuvalämmitteisen teräspiippua, se meinaan kuumenee ylös saakka joten turvekatto on syytä kastella ennen lämmitystä kuivina aikoina".

Piipun läpivienti on kyllä eristetty ja eristys jatkuu 30 cm katon rajalta ylöspäin. Kyse on siis mullasta eikä "turpeesta". Multa ei syty noin vain ja ruoho piipun ympärillä korkeintaan kärventyy. Yleisnimitys nyt vain sattuu olemaan "turvekatto".

Kun liikut täälläpäin niin soittele ja saat löylyt.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #4

Juu juu puhuin itsekin mullasta tuolla aiemmin. Mutta juuret ja multa kuivuvat jos ovat kulottuakseen. Kokemuksesta tiedän että teräsputki kuumenee vaikka olisikin eristetty. Jos katolla on kuiva heinänkorsi se voi hiiltyä ja sopivalla tuulella leimahtaa liekkeihin. Suosittelen hiekkalaatikon rakentamista turva-alueeksi piipun ympärille. Eihän se tarvitse iso olla.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #5

Tehdään niin ja niin sitten tehtiin: keväällä 2016.

P.S. Siinä on jo nyt sellainen tulenkestävä erikoismuovi-/metallilevy:

http://www.taloon.com/kuvat/k/vilpe/pelti-lapivien...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #6

Ok, en kiistä, mutta tuo kuvakulma saunarannasta antaa sellaisen kuvan, että sauna olisi liki vesirajassa kiinni, mutta uskon sen olevan, nyt kun tiedän kauempana, kun kuvittelen tuon töyrään jatkuvan aika matalana veteen saakka.

Niin en puutu paikkaan tai savupiippuun tämän enempää. Mukava sauna ja omatekemä, joten hattua nostan.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #7

Rantatörmä on loppuvaiheessa kohtuullisen jyrkkä ja kuvakulma antaa väärän kuvan. Lopputarkastus tehtiin syyskuussa ja kunnan rakennustarkastaja hyväksyi. Pesuvedet menevät maansisäiseen, isoon kivipesään, joka tehtiin kun kaivuri oli paikalla. Kiitos kuitenkin neuvoista.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #3

Ari, Ilmari ei tietenkään käytä tähän tarkoitukseen "kevyitä multia". (venäläinen käsite).

Oscari Wirola

Ilmari hyvä, jotkut ne vain joutessaan rakentavat upeita hybridisaunoja. Itse en moiseen ikinä pystyisi. Saunasi on ensinnäkin aivan upean oloinen laitos ja uskomattoman upealla paikalla.

Parhaat onnittelut uudelle saunalla ja sen joutessaan rakentaneelle!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Savusauna on venäjäksi баня по-черному (banja po tsjornomu/musta sauna). Tässä laaja kuvasto itänaapurimme hienosta savusaunakulttuurista:

https://yandex.ru/images/search?text=%D0%B1%D0%B0%...

Kun meidän savusaunamme lattialankut, paneelit ja pikkuikkunakin ovat kotoisin Arkangelista (pakkausmerkinnät), niin olkoon niin että tämä sauna edustaa bjarmialaisen rakennusperinteen nykyversiota.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ilmari, kuulin hyvän savusaunan lämmitysohjeen: Saunan lämmitys on lopetettava puoli tuntia ennen kuin sauna syttyy palamaan.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Olipa hieno ploki ja tosihaan jokkunet joutessaan tekkee jopa tuommosen savusaunan ja keskustelu avasi asiaa, että näilä ohjeillahan sen melkein tekis kuka vaan ja jopa virkamiehet hyväksyy. Niin paitti mie en tee, mie vaan maalaan taihvaanrantoja lorujani loruilen, mutta kiitos ja hyviä löylyjä sulle ja fiksulle vaimollekki, eikössen savusaunan lämmitys kestä koko päivän. Aina ei ehkä niin paljon joutoaikaa, että sen savukiukhaan lämmittäsittä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kiitos, aina niin iloinen HilkkaAnneli! Palvaus savusaunan avulla kestää kyllä koko päivän, mutta savukiukhaan lämmitys onnistunee kuitenkin puolessa päivässä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Todella upea! Onnittelen! Minulle savusauna on harvinaista herkkua.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Olipas mielenkiintoinen kirjoitus, kiitos siitä. Aivan herätti kademieltäkin, että on miehellä tuollaiset taidot toteuttaa sitä mitä haluaa.
Savusaunoista on itsellänikin erittäin hienoja muistoja. Ehkä jollakin tavalla haikein lapsuuteni päiviltä kun kyläilimme Kiuruvedellä isäni kotitilalla, siellä sauna oli yhtäkuin savusauna, muusta ei tiedettykkään. Oli se salaperäinen, tuoksun tunnen vieläkin nenässäni, kaiken verhosi sadunomainen hämärä.

Käyttäjän MattiMulari kuva
Matti Mulari

Totta kirjoittaa Ilmari savusaunastaan ja sen löylyistä. Itse sen tarkastajana kokeena.
Turbokiaussysteemi on erittäin hyvä. Näin savusaunan käyttö moninkertaistuu ja tunnelma on lähes sama (ainakin vielä seuraavana päivänä), vaikka varsinaista savusaunan kiuasta ei lämmitetä.
Itselläni on myös tällainen turbokiuasratkaisu - enkä kadu - päin vastoin!

Savusaunojen keski-ikä on hiukan nousemaan päin ja lienee nyt lähes 5 vuotta !

Varmin tapa on "polttaa" savusauna, jos sitä lämmittää yksi ja toinen henkilö ja käy lisäämässä puita tarkkailematta lämmitystilannetta.
Eli on oltava yksi "valantehnyt" vastuullinen lämmittäjä, joka hoitaa lämmityksen.
Jos savusaunan kiuas on rakennettu niin, että puut pannaan pesään saunan ulkopuolelta, on melko varmaa, että savusauna ei jää pitkäikäiseksi, koska silloin "unohtuu" saunan lämmitystilan tarkastelu saunan sisäpuolelta.Savusaunan omistaminen,lämmitys ja kylpeminen ei sovi heikkohermosille ei kiireisille liikemiehille.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ilmari, kestätkö hirtehishuumoria? Veikko Huovinen kirjoitti aikoinaan novellin "Pystyyn marinoitu nainen". Jos Veikko vielä eläisi, voisi kirjoittaa vielä vaikka novellin "pystyyn palvattu mies".

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Oletko Ilmari ajatellut jatkubalämmitteisen kiukaan mahdollista "ongelmaa" savusaunassa? Voin olla bäärässä, mutta savusaunaa lämmittäessä siitä tulee pienhiukkasia ja varmaan vähän isompiakin, jotka saattavat jäädä sille kiukaalle samalla tavalla kuin lauteillekin. Jos nyt heität vettä sille kiukaalle, saattaa syntyä yli sadassa asteessa hiukkasia irroittava ilmiö veden kiehuessa kivillä. Kertalämmitteisissä oli aikanaan tapa heittää häkälöylyt ennen saunomista jne. Suojaaminen ei ole rakettitiedettä, jos sellaisen koet tarpeelliseksi, mutta projektisi on silkkaa rautaa. Voisit laittaa muutaman sisäkuvankin johonkin tulevaan blogiisi, saattaa sysätä joitakin tee-se-itsemiehiä tuottavaan joutoaikanaan lisäämään Sumen kokonaisvarallisuutta saunan muodossa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #22

Kun lämmitän jatkuvalämmitteistä heitän kyllä häkälöylyt "tavalliseen tapaan". En hirveästi pelkää enää tässä ikävaiheessa pienhiukkasia, koska olen ollut tupakoimatta koko elämäni aikana.

Seppo Hildén

Komeata hirttä!

Savusaunoissa saa parhaat löylyt. Ite oon käynyt kesäsin kaverin savusaunassa Joutsassa päin. Se on ihme kyllä vieläkin pystyssä vaikka on yli 100 vuotta vanha. Yhen kerran meinas kyllä tossa 80-luvun lopussa lämmittäessä syttyä palamaan mutta saatiin sammutettua. Saunan sisällä on mielettömän suuri kiviröykkiökiuas ja harmittavan matala oviaukko ulos. Lyön yleensä aina joka kerta pääni sen yläkarmiin. Siinä on alkuperäinen maalattiakin tallella vielä. Siihen aikaan savusauna rakennettiin liiterin yhteyteen, joten siitä saatanan matalasta saunan ovesta tullaan suoraan puuliiterin puolelle. No eipähän ole pitkä matka hakea puita kiukaan alle.

Ihmiset oli käytännöllisiä 1900-luvun alussa.

Ja ilmeisesti aika lyhyitä.

Käyttäjän MattiMulari kuva
Matti Mulari

Mitästä nyt tehdään, kun viherhörhöt meinaavat kieltää jopa puukiukaatkin saunoista puhumattakaan savusaunoista.
Voi näitä aikoja. Joko tässä on pian "ryhdistäydyttävä" vapailla miehillä puolustmaan suomalaista saunakulttuuria ja perinteisiä arvoja.

Onko näillä puukiukaan kieltäjillä niin jalo ja hieno tarkoitus, ettei loukkattaisi maahanmuuttajia ja heidän arvojaan ?

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Kuvasta tuli mieleen sellainen mahdollisuus, että mysrkylyhdylle voi laittaa syyspimeiden varalle toisen naulan pikkuikkunan yläpuitteisiin, niin valoa tihkuu vähän saunaankin. Sellainen meillä savusaunassa.

Tämän blogin suosituimmat