Elämä jatkuu

Treimani: kylä Viron, Latvian ja Riianlahden rajalla

 • Treimanin luterilainen kirkko ja majoituspaikkamme, kyläkauppa.
  Treimanin luterilainen kirkko ja majoituspaikkamme, kyläkauppa.
 • Oma sisäänkäynti, keittiö, kylpyhuone, pyykkikone ja olohuone, hintaan 50 euroa
  Oma sisäänkäynti, keittiö, kylpyhuone, pyykkikone ja olohuone, hintaan 50 euroa
 • Ants Linkin jykeväkaluinen puu-ukko, museonsa pihalla
  Ants Linkin jykeväkaluinen puu-ukko, museonsa pihalla
 • Kuvanveistäjä itse, mainio Ants Link
  Kuvanveistäjä itse, mainio Ants Link
 • Treimanin pikkusatama
  Treimanin pikkusatama
 • Antsin puuveistokset
  Antsin puuveistokset
 • Antsin museo
  Antsin museo
 • Rantanäkymä
  Rantanäkymä
 • Neuvostoajan kalastusalus, täysinpalvellut
  Neuvostoajan kalastusalus, täysinpalvellut
 • Jos ja Ilmari: luokkakaverit tapaavat Tallinnassa 44 vuoden jälkeen
  Jos ja Ilmari: luokkakaverit tapaavat Tallinnassa 44 vuoden jälkeen

Päätimme lähteä Alankomaihin, josta isäukko oli aikoinaan kotoisin, mutta suora lento ei kiinnostanut, halpalentonakaan. Hauskempi vaihtoehto oli ajella autolla Hesaan, siitä Tallinnan kautta Riikaan, johon kulkuneuvomme jätettiin ja josta jatkoimme lentoteitse Amsterdamiin. Vahvana osatekijänä oli viime kesän havahdus siitä, että entinen luokkakaveri toimii parhaillaan Hollannin suurlähettiläänä Tallinnassa. Pitihän Jos:ia käydä moikkaamassa, 44 vuoden jälkeen.

Eräs matkamme kohokohta oli yöpyminen pienessä Treimani-kylässä, vanhan Riika-maantien varrella. Kyläkaupan yhteydessä oleva majoitushuone yllätti varuste- ja hintatasoltaan, samalla kun pääsimme tutustumaan kylän historiaan. Treimani oli alun perin "Dreimannsdorf" (kolmen miehen kylä) ja nimi johtuu siitä, että Pohjan sodan (1700-1721) jälkeisen ruttoepidemian takia ei jäänyt eloon kuin kolme miestä. Nämä viimeiset mohikaanit kävivät kuitenkin rohkeasti vokottelemassa naapurikylästä (Häädemeeste eli suomeksi "hyvien miesten"-kylästä) uudet vaimot ja sen lopputuloksena asuu Treimanissa edelleen 250 henkeä. Kolmen miehen alkuperäiset maatilat olivat nimeltään Ansi, Liiva ja Peedi.

Kyläkävelymme yhteydessä tutustuimme mainioon Ants Link:iin, jolla on kiinnostava kotimuseo ja joka luo, rannalta löydetyistä ajopuista, hienoa veistotaidetta. Koska vironkielimme ei ole kehittynyt, puhuime keskenään venäjää, maailmankieli sekin. Ants kertoi kylän menneestä ajasta ja kutsui ensi kesänä juomaan omenaviiniä suuren puu-ukon melko vaikuttavasta kalusta....siihen kun oli rakentanut viinin annostelulaitteen. Maailma on ihmeitä täynnä, kuten tiedetty. Paluumatkalla toimme Antsille hollanninkielisiä kylttejä, kuten hän oli toivonut. Mies oli siitä selvästi mielissään ja toivoo myös suomenkielisiä kylttejä (näin vihjeeksi).

Treimanissa on luterilainen kirkko, joka rakennettiin vuona 1867 kulkutautien uhrien muistolle. Kylän elinkeino on painottunut meren hyödyntämiseen. Vuosina 1870–1927 kylän rannikolla rakennettiin noin 20 purjealusta, kun taas neuvostoaikana kylässä toimi kalastussovhoosi. Satama ja sovhoosin kerrostalo on edelleen olemassa, mutta purjeveneillä sataman tulo on lähes mahdotonta kun tuloväylän syvyys on noin metri. Treimani on huippukohde pöyräilyretkellä, mutta keskikesällä saattaa olla turhan paljon liikennettä. Syksyhän on monessa mielessä paras loma-aikaa.

(seuraava blogi käsittelee Hollannin upeinta kaupunkia, Hoorn:ia, joka kukoisti V.O.C.:n eli Hollannin Itä-Intian kauppakomppanian aikana 1600-luvulla)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Kiitos matkakuvvauksesta ja sullon sitte taito kirjottaa tarkasti ja jotenki huolella ja kivasti yhtä aikaa ja silmää nähä arvokasta just tuommosessa vaatimattomassa ja hauskassa, jeee, siis minun mielestä!

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Sinulle, Hilkka, kiitos aina yhtä mukavasta palautteesta. Kunhan ryhdyn toimeen, niin seuraava matkakuvaus koskee Hoorn-kaupunkia, joka on Hollannin merenkulun ja siihen liittyvän historian helmi.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Pyöräilin joku vuosi sitten vanhaa Riiantietä kylän ohitse ja kiinnitin huomiota, että varsin mukavilla näkymillä olevia mökkejä siellä. Yksi etenkin, tiedä vaikka ois ollut tuo, pihalla oli auto suomen rekkareissa...

Muutenkin vanha Riiantie oli tunnelmallinen ja yövyinkin Häädemeesten rantaniityillä, jotka ovat muuten laajat ja suojellut(lintujen pesimisaluetta). Teltan ympärillä rallaavia mopoja, kilvetöntä ladaa ja poppilaitetta lukuunottamatta rauhallinen yöpymispaikka. Läheisten maatalojen 15-vuotiaille oli ilmeisen eksoottista telttaileva pyöräilijä, kaasuttivat pois kun pään laittoi ulos teltasta.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Jooel: "kiinnitin huomiota, että varsin mukavilla näkymillä olevia mökkejä siellä. Yksi etenkin, tiedä vaikka ois ollut tuo, pihalla oli auto suomen rekkareissa"

Meidän "mökkimme" oli siis Treimanin kyläkauppa, josta yhdestä talokulmasta on tehty majoitustila. Suosittelen.

Tämän blogin suosituimmat