Elämä jatkuu

Älä leikkaa nurmikkoa matalaan syksyllä

  • vähintään tällainen sänki (på svenska: stubb) syksyllä
    vähintään tällainen sänki (på svenska: stubb) syksyllä

Tämän blogin kimmokkeena on jokasyksyinen havainto siitä, että jengi leikkaa nurmikkoa "maan tasalle" ennen talvea. Mieleeni muistuu, mitä prof Seppo Pulli meille, tuleville agronomeille, aikanaan opetti Viikissä: nurmeille ja nurmikoille tulee syksyllä jäädä riittävästi aikaa ja lehtipinta-alaa vararavintojen keruuseen. Kun päivälämpötila laskee syksyllä alle 5 °C:een, kasvu kyllä pysähtyy, mutta yhteyttäminen jatkuu edelleen, jos valoa on riittävästi. 

Juuri tämä lyhyt sääjakso, jossa päivälämpötila on nollan ja plus viiden välillä, on talvehtiville kasveille ensiarvoisen tärkeätä! Silloin ne luovat juuristonsa vararavinnot ja tämä tärkeä prosessi on ainoastaan mahdollista kun on jätetty riittävästi "aurinkopaneelia" eli lehtipinta-alaa. Yhteyttämisen ansiosta kasvi pystyy muodostamaan glukoosia (rypälesokeria), jota se polttaa pitkin talvea pikkuliekeillä. Ahkera nurmenleikkaaja tekee tämän mahdottomaksi ja nurmi joutuu olemaan nälässä talvella. Pahimmassa tapauksessa nurmikko kuolee tai kituu seuraavana vuonna, niin kuin usein tapahtuukin. Keväällä ollaan sitten ihmeessa ja kysellään puutarhakeskustelupalstoilla syitä siihen, vaikka itse on oltu aktiivisena alkutekijänä tässä tuhoprosessissa..

Nurmikon leikkuukorkeutta tulee syksyllä nostaa niin, että talvehtimaan jäävä nurmikko (tai nurmi) on ainakin 5 cm korkea. Nurmikolle tulee siis varata syyskuu vararavintojen keräämiseen. Talvehtimisen kannalta huonoin niittoaika on sellainen, että nurmikko ehtii vielä kasvattaa uudet lehdet, koska niiton jälkeen kulutetaan juuriston vararavintoja uusien lehtien kasvattamiseen (juurien hiilihydraattipitoisuus on alhaisimmillaan 12-15 päivän kuluttua niitosta). Uusien lehtien kasvatus kuluttaa siis talveksi tarkoitettua vararavintoa, samalla kun huonon niittoajankohdan takia nurmikon uusi lehtipinta-ala ei enää ehdi siihen sääjaksoon jossa päivälämpötila olisi 0-5 välillä. Näin juuret on lahjakkaasti tyhjennetty kokonaan eikä niihin enää ehtinyt kertyä uutta rypälesokeria ennen talven tuloa. Ahkera niittäjä on "onnistunut" siis 100-prosentisesti..

Suomessa nurmikoiden talvehtimiseen riittävä vararavinto voidaan varmistaa, kun viimeinen niitto tehdään reilut kolme viikkoa ennen kasvukauden loppua (kasvukausi päättyy kun päivälämpötila laskee pysyvästi alle 5 plusastetta). Keskimäärin tämä tarkoittaa, että nurmikko niitetään Pohjois-Suomessa viime kerran elokuun lopussa. Etelä-Suomessa viimeinen niitto tulisi tehdä viimeistään syyskuun ensimmäisellä viikolla. Nämä ajankohdat saattavat nykyään olla myöhäisempiä kasvihuoneilmiön edettyä, mutta tutkimustuloksia tästä ei ole.

 

Koulun biologian kertaus: yhteyttäminen eli fotosynteesi on biokemiallinen prosessi, jossa kasvit (ja muut eliöt) tuottavat hiilidioksidista ja vedestä auringon säteilyenergian avulla happea sekä glukoosia, jota kasvi käyttää ravintona. Yhteyttävää pigmenttiä kutsutaan lehtivihreäksi eli klorofylliksi. Klorofylliä on kasvien (lehti)solujen viherhiukkasissa eli kloroplasteissa.

6 H2O + 6 CO2 + valo → C6H12O6 (glukoosi) + 6 O2

Kuusi molekyyliä vettä H2O ja kuusi hiilidioksidia CO2 muodostavat glukoosin lisäksi kuusi happimolekyyliä. Perustuote on glukoosi eli rypälesokeri (C6H12O6). Glukoosi puolestaan on koko kasvien ainestuotannon lähtökohta. Yhteyttämiseen kuluva aika on sekunnista kolmeen sekuntiin valon aallonpituuden mukaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tärkeä tieto nurmikkpartureille.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Siihen voisi vielä lisätä, että älä koskaan kerää nurmileikkuujätettä pois äläkä harvoi syksyllä liian ahkerasti poiskaan puiden lehtiä. Nekin ovat tärkeätä kariketta/viherlannoitusta. Itse haravoin ainoastaan nuo turhan paksut lehtikasat pois pihan puun juurilta; loput saavat jäädä lannoitteeksi ja hyvin on toiminut: keväällä niitä ei enää näy.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hienoa! Sain syyn laistaa nurmikon leikkuusta. Painetta siihen oli jo toista viikkoa sitten.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Hmmm... eikö pitkähköksi jätettu nurmi tarjoa myyrille aivan liian hyvän asuin- ja työskentelykerroksen talven ajaksi? Ja toisaalta: eikö leikkuujätteen jääminen maahan edistä sammaleen kasvua?

Leikkaan pihanurmea toukokuusta syyskuuhun tuntikausia per viikko, ja olisin oikeastaan tyytyväinen, jos saisin sen riivatun heinikon kasvua edes hiukan hillittyä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Suosittelen, että jätät oman nurmikkosi edes sen verran "pitkähköksi", että sillä on mahdollisuuksia ladata juuristoonsa talven polttoainetta silloin kun päivälämpötila on 0-5 astetta. Käytännössä 5 cm:n sänki syksyllä riittää. Kesällä saa parturoida mielin määrin. Nyt puhutaan siis viimeisestä niitosta. Tämä suositus perustuu pitkäaikaisiin nurmitutkimuksiin maa- ja metsätaloustieteestä.

Leikkuujätteellä ja sammaleen kasvulla ei ole yhteyttä: sateisen Britannian nurmikkokulttuuri perustuu juuri siihen, että leikkuujäte jää pintaan.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Puhun kokemuksesta ja se on juuri noin. Meidän leikattava alueemme oli lähes 1 ha. Vaahteranlehdet ovat kiusallisia, koska ne liimautuvat yhdeksi tiiviiksi matoksi nurmikon päälle ja ne on pakko haravoida tai leikkurilla silpuksi, jos ehdittiin. Koivunlehdet silppoutuvat helposti leikkurin rattaissa. Mutta kaikki hyvissä ajoin, jotta tuo noin 5 cm ruohoa säilyy. Jääpolte tekee myös keväällä suurta tuhoa, jos veden pintajuoksut viettävät väärin ja aiheuttavat lammikoita.

Reino Jalas

Netin kovin hakukone MS-Bing löysi heti useanlaisia mielipiteitä jotka eriävät hiukan tuosta aloittajan antamasta nurtsin hoito-ohjeesta.

1) "Kauden viimeinen leikkaaminen tehdään, kun kasvu on pysähtynyt, syyslokakuussa. Lehdet haravoidaan pois syksyllä."

2) "Leikkaa nurmikko lyhyeksi ennen talven tuloa, sillä pitkässä ruohossa viihtyvät niin myyrät kuin talvituhosienetkin."

3) "Ensimmäisten pakkasten tultua, ruoho leikataan lyhyeksi! Ruohon tulee aina talvehtia lyhyenä, jotta kosteaan kasvustoon ei pääsisi "pesimään" sieni- yms. kasvustoa, joka on haitaksi ruoholle."

Täällä on leikkuri laitettu jo talviteloille elokuun viimeisen päivän suunin jälkeen. Mitään uusia leikkuita ei enää tehdä.

Toivottavasti ainakin myyrät sitten tykkää jos tämä oli ehdottomasti se heikoin valittu ratkaisu.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

... vai 5 cm:n "siilitukka" nurmikossa antavat myyrille sijansa. Pötyä. Sijansa antavat jätetyt leikkaamattomat alueet, joita moni harrastaa kauneuden vuoksi, kuten apilatupakset ym.. Sinne nimenomaan myyrät pesiytyvät.
Siitä huolimatta näitä kauneustöpsyköitä minäkin jätin ja heittelin sitten leikkuun jäkeen hiiriä ja myyriä poikasineen tunkiolle.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

No vieläkö se nyt kannattaa leikata, jos on vähän pitkä (kohta niin pitkä että motorisoimattomalla partnurilla on tuskaisaa tuupata)? Säätöjä ei ole, uni size.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Ilmarin blogit on must. Laidasta laitaan, vailla jokapäiväistä kyynisyyttä ja omituisella (positiivinen omituisuus) tavalla kiehtovia.
Syksyn odotusta Suomussalmelle.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

I.S.> vähintään tällainen sänki (på svenska: stubb) syksyllä

oooo

Päivän paras.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Leikkasin kuitenkin eilen, kasvakoot sitten minkä kasvaa, jos vielä lämpimiä päiviä pitää.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Juuri nyt eletään sitä aikaa, jolloin päivän lämpötila on 0-5 asteen välillä. Kasvu on siis pysähtynyt, mutta "yhteyttäminen jatkuu", erityisen kiivaana.

Jos olette olleet tällä kertaa niin viisaita, että nurmikkonne sänki on pysynyt vähintään 5 cm paikkeilla, niin onnittelen. Valoa on ollut tämän viikon aikana riittävästi ja teidän sallimanne "aurinkopaneelin" ansiosta nurmi on pystynyt koko viikon ajan varastoimaan juuristoonsa rypälesokeria. Sillä se pärjää pitkän talven yli.

Juhani Vehmaskangas

Aikoinaan kun omakotitalossa asuin niin kesäaikaan leikkasin nurmikon aina kun oli luvassa lämmintä, mielellään hellettä, jolloin nurmikko paloi eikä sitten kasvanut ennen kuin tuli kunnon sateet. Naapurit sen sijaan kastelivat nurmikkoaan hellekauden ajan.

Nykyisin uusiin pihoihin laitetaan onneksi vähemmän nurmikenttää ja enemmänkin kaikenlaista muuta matalaa kasvillisuutta jota ei tarvitse viiko parin välein olla leikkaamassa. Parempaan suuntaan on siis menty.

Hannele Hansson

Hyvä kirjoitus ja samaa muistaakseni itsekin luin joskus https://kodinplaza.fi/ sivustolta. Kohtahan se ruohon leikkaus taas alkaapi.

Tämän blogin suosituimmat