Elämä jatkuu

Luoteis-Venäjä / Severo-Zapad

  • Luoteis-Venäjä / Severo-Zapad
  • Luoteis-Venäjä / Severo-Zapad
  • Luoteis-Venäjä / Severo-Zapad

Joko tämän kesän aikana uskallat "lähi-itään"? Turhan pitkään suomalaiskoulujen maantiedeseinäkartat näyttivät itärajan takaa vain valkoista (tai siinä luki korkeintaan SNTL tai CCCP). Nuo ajat ovat onneksi menneet. Oheiset kartat ja alla oleva blogikirjoitussarja kertovat, että itärajamme takana on paljon mielenkiinnostavaa. Tuore tutkimustieto kertoo myös, että Luoteis-Venäjän asukkaiden geeniperimä on hyvin samanlainen kuin meillä kotomaassamme. Ilmankos siellä viihtyy. Suosittelen joka tapauksessa lämpimästi. Olen liikkunut Luoteis-Venäjällä kohta jo 25 vuotta ja umpimähkään, niin autolla, junalla kuin purjeveneellä, ilman minkälaisia ongelmia. Pojehali! (поехали!)

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/67394-severo-zapad-luoteis-venaja

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/67407-severo-zapad-luoteis-venaja-osa-1 (Murmanskin lääni)

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/69493-severo-zapad-luoteis-venaja-osa-2 (Arkangelin lääni)

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/70432-severo-zapad-luoteis-venaja-osa-3 (Nenetsian autonominen piiri)

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/71613-severo-zapad-luoteis-venaja-osa-4 (Karjalan tasavalta)

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/71832-severo-zapad-luoteis-venaja-osa-5 (Vologdan lääni)

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/72744-severo-zapad-luoteis-venaja-osa-6 (Komin tasavalta)

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/73513-severo-zapad-luoteis-venaja-osa-7 (Leningradin, Novgorodin ja Pihkovan läänit)

ja vielä erikseen: Solovetsk

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Joachim Seetaucher

"Turhan pitkään suomalaiskoulujen maantiedeseinäkartat näyttivät itärajan takaa vain valkoista (tai siinä luki korkeintaan SNTL tai CCCP)."

Siihen aikaan tiekarttojen julkistaminen oli Neuvostoliitossa kielletty.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"Siihen aikaan tiekarttojen julkistaminen oli Neuvostoliitossa kielletty".

Muuten kiintoisa väite, muttei vaan pidä paikkaansa. Minulla on edelleen lukuisia NL:n tiekarttoja, niin neuvostotekoisia kuin länsimaisia. Sitä vastoin Suomen koulukartat painettiin kotimaassa.

Blogini perusviesti on siis se, ettei nykyään onneksi enää ole "pelkkää valkoista" siellä itärajan takana.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Ilmari, tuoretta tietoa Vuokkiniementien suunnalta. Olin kaveriporukalla viettämässä viikonloppua Kormilossa ja suosittelen lämpimästi paikkaa. Erittäin positiivinen kokemus. Vuokkiniementie siinä kombinaatin kohdalla olevan järvipadon kohdalla oli lähestulkoon veden vallassa ja melkoisten "viime hetken korjaustöiden" alla. Varmaan nostivat tiepohjaa reilulla metrillä karkealla murskemassalla aiemmasta. Yksi murskerekoista oli tienposkessa nurinniskoin. Oli nähtävästi mennyt hieman liian laitaan tieuralta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Terve, Jukka!

Kormilan Viktor ja Olga (Nizhni-Novgorodista) ovat kavereitani ja niin olivat Kormilan entiset omistajat, Sergei ja Raija Zaprudksikin. Kävin Kormilassa viimeksi viikko sitten. Tuo tien alku (3,7 km) on pysyvä murheenkryynimme. Halusimme jättää sen kokonaan pois tiehankkeesta. Siihen kuitenkin satsattiin, Swedwood-Karelian eli Ikean toivomuksesta. Nyt on siis veden alla..Ongelma on siinä, että siinä tarvitaan pumppausasema (suurlouhoksen vedet virtaavat alas eivätkä pääse mihinkään; maapallon vetovoimaa, näes).

Tiehanke jatkuu ensi kesänä kuitenkin täysillä vaikka budjetti on turhan pieni suhteessa tien pituuteen (140 km).

Terveisin,

www.gruntovaja.fi

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ilmari, kiitos Luoteis-Venäjä / Severo-Zapad-linkeistä. Luen mielenkiinnolla. Se alue on minulle hyvin tuttu nuoruudestani! Elämäni polku vei minut sinne opiskelemaan (Arkhangeli- Архангельск) ja työurani alku oli niillä kulmilla (Severodvinsk - Северодвинск). Puhumattakaan siitä, että synnyinseutuni on Pohjois-Inkeri, joka silloin kuului Leningradin alueelle, nykyään se kuuluu Pietarin kaupungille ( ent.Leningrad). Tosin se kuului jo Leningrad-kaupungille kun muutin Suomeen ja EU-passissani syntymäpaikkani on merkattu Leningrad!,jotenkin tuntuu mukavalta!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kiitos kiittämisestä, Viola. Venäläisten rajanylitykset ovat lisääntyneet mukavasti, mutta turhan monen suomalaisylitys rajoittuu edelleen tankkaukseen tai korkeintaan Sortavala-, Pietari-, Kostamus-käyntiin. Kuten hyvin tiedät, Luoteis-Venäjä on varsin mielenkiintoinen ja teiden kunto on parantunut huomattavasti. Luulen, että moni edelleen pelkää turvallisuutensa puolesta; minun kokemukseni mukaan aivan turhaan.

Tämän blogin suosituimmat