Elämä jatkuu

Lammasturkki Jaroslavin läänistä

  • Lammasturkki Jaroslavin läänistä

Viola Heistonen kirjoitti kiinnostavan blogin lammasturkista. Tuo kirjoitus vaikutti siten, että antoi minulle riittävän kimmokkeen vihdoinkin etsiä kunnon lammasturkkia; siis sellaista kuin olin usein nähnyt Venäjänmaalla. Jaroslavin läänin Tutajevista (joka on venäläisten Romanov-lampaiden keskus) löytyi nahkatehdas, joka valmistaa juuri sellaisen "bekesha":n (бекеша овчинная нагольная) jota olin jo kauan etsimässä. Tehtaan nimi: Ярославская овчинно-меховая фабрика.

Eivät suostuneet ulkomaankauppaan, mutta homma hoitui siten että kävin maksamassa Kostamuksen Sberbankin kautta. Koko 60/193 hintaan 7940 ruplaa eli pari sataa euroa. Avot!

Mikäli kiinnostaa, niin tässä yhteystiedot (ja Violalle kiitoksia).

Terveisin,

entinen lammasfarmari (100-350 lammasta)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Hienoa. Olin muutama vuosi sitten liikkeellä ympäri Vennäätä(Kuolan niemimaata ja Vienaa) edesmenneen ystäväni kanssa. Ystävällä oli maastopuku päällä. Totesi semi-syväseutujen jälkeen kaupungissa, Murmanskissa, että "nyt mä taidan erottua joukosta".

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Sillä tavalla liipaa läheltä, että viime kesänä päättyi yhden vuoden hankkeeme, jonka avulla saatiin Romanov-lampaita Jaroslavin alueelta ystävyyskuntaamme (Kalevalan piiri):

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/120868-uhtu...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Suomessa on melko laaja lammastalous. Kun joku meikäläinen muotisuunnittelija tekisi taas hieman aivotyötä saataisiin kotimaisista lammasnahoista vaikka mitä aikaan. Todella harmi, että perinnerikas Friitalan nahkatehdas meni nuriin vuonna 2010..

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

EU nujersi loputkin pienet lammastilat ja nahkoja ei enää parkita, kun ei ole kysyntää tarpeeksi. Takin teko maksaa, kun se on tehtävä tilaustyönä jos ´sellaista haluaa.

Suomessa ihaillaan ranskalaista pientilatoimintaa, viinitilat, juustola, ym, mutta ei sitten sallita suomalaisten tehdä kutun juustoa, lammasturkkeja, sinappia, tai likööriä pienesti. Kaiken pitää olla suurta ja ay-liikkeen valvonnassa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ari, olet oikeassa, mutta tuo kehitys johtuu nimenomaan yhdistelmästä: EU + Eduskunta. Suomen suuryritykset ovat tehneet kaikensa, jotta pienet meijerit, leipomot, lihatalot ym häviäisivät, käyttäen hyväksi muka "EU:n hygieniavaatimuksia", jonka takana on usein kotimainen lainsäädäntö (ja viranomaisten tsaarinaikaista tiukkapipoisuutta).

EU-maissa esim. Ranskassa, Belgiassa, Hollannissa, Saksassa on tuhansia pienpanimoita, nahkatehtaita jne..Eli itse EU ei ole syyllinen vaan kotimaiset monopolipyrkimykset ja typerä lainsäätäjämme.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #8

Hyvin oikaistu, minua jäi harmmittamaan, kun kirjoitin sen epäselvästi yleistäen. Nyt se on oikaistu. Suomen omat virkamiehet ja hyvinvointivaltiomme ay-liike sen kyttäysmentaliteetin täällä ylläpitävät.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #9

Ja on suuryritysten interssiä pitää pienet poissa pelistä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Eräänä kotitekoisena ongelmana voidaan mainita, että Suomessa on EU:n ylivoimaisesti monimutkaisin maatalousbyrokratia, joka johtuu siitä, että maatalousministeriömme ja tuottajajärjestömme onnistuivat neuvottelemaan paljon enemmän kansallisia tukia kuin muissa EU-maissa. Maataloustuet ovat pienemmät niin Ruotsissa kuin Virossa, mutta niin on siihen liittyvä paperisodan tuskakin..

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Olisiko aika tehdä tuolle byrokratialle jotain?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Meppi Petri Sarvamaa kehuu tuolla toisella puolella, että Suomi on saamassa "täysosuman" maatalousneuvotteluissa.

Pelkäänpä pahoin, että tuollainen erityisratkaisu/-kohtelu tarkoittaa käytännössä taas lisäbyrokratiaa.

Matti Jalagin Vastaus kommenttiin #13

Täsmälleen.

Juuri ja vain kartellien ja suurten yksiköiden suojaamisesta on Suomessa kysymys ja se mahdollistuu sillä, että pienessä maassa lähes kaikki ovat jollain tavalla kytköksissä puolueisiin; malliesimerkki HOK-Elanto-S-ryhmä.

Sille ainoana vapaana kilpailijana sitten duopolin toinen ratas eli K-ryhmä.

Ihmisten pitäisi ymmärtää äänestää jaloillaan ja lompakollaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Hei,Ilmari!
Kiitos kiittämisestä! Miten se lammasturkki, läämmittääkö?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ilmoittivat, että se valmistuu tämän viikon aikana, jonka jälkeen lammasturkki tulee junarahdilla Petroskoihin. Ystäväni Dima noutaa sen sikäläiseltä matkahuollolta. Pidän sinut ajan tasalla kunhan saan sen päälleni. Mukavaa, että Venäjän lammasnahkateollisuus edelleen pyörii.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Muuten, Suomen kenraaleilla oli yleensä oikeaoppinen lammasturkki päällä. Oheisessa kuvassa kenraali Wallenius (Lapin pelastaja) näyttää mallia:

http://img.mtv3.fi/mn_kuvat/mtv3/ohjelmat/talvisot...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #17

Komea näky!
Varmaan lämmitti kenraali Walleniusta, niin kuin muitakin kenraaleja myös Neuvostoliitossa, jotka onnistuivat saamaan lammasturkin päälle.

Käyttäjän Radisti kuva
Matti Pihlaja

Wallenius muiluttajien kuningas, antoi kyydin jopa presidentille. Ei tällaisessa diktatuurin kannattajassa juuri ylpeilyn aihetta liene.
Paitsi tietysti hengenheimolaisensa joukossa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Nyt näyttää menevän aika lailla sivuraitteille ("hengenheimolaiseineen" päivineen). Löysin tuon Walleniuksen kuvan täysin sattumalta, googlen kuvahaulla. Hakusanat olivat muistakseni "kenraali" ja "lammasturkki". Walleniuksesta luin samalla, että hänet kutsutaan usein Lapin pelastajaksi.

Vastenmielisestä muilutusilmiöstä löytyi hänen osaltaan seuraava wikipedia-kirjoitus:

"14. lokakuuta 1930 tehtiin vielä yksi kyyditys, mikä oli Lapuan liikkeen kannatukselle paha isku. Tuolloin aktivistien ja isänmaallisten piirien vanhastaan vihaama K. J. Ståhlberg kyyditettiin puolisoineen Joensuuhun. Kyyditys ei kuitenkaan ollut Lapuan liikkeen johdon antama, eikä se ollut tietoinen suunnitelmista. Kyyditysidean toteuttaja oli yleisesikunnan päällikön Kurt Martti Walleniuksen alainen, jääkärieverstiluutnantti Eero Kuussaari. Wallenius otti kuitenkin kaiken vastuun alaisensa teoista ja menetti virkansa. Wallenius joutui vankilaan, mutta hänet vapautettiin korkeimman oikeuden päätöksellä heinäkuussa 1931"

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Itse turkki tuli Vologdasta ja on juuri nyt Muhoksessa nahkaompelimon käsittelyssä kun se osoittautui hieman liian isoksi (vaikka aika lailla iso mies olenkin).

Tämän blogin suosituimmat