Elämä jatkuu

Maatiaiskanat

 • Maatiaiskukko ja pari kanaa
  Maatiaiskukko ja pari kanaa
 • Yleisnäkymä
  Yleisnäkymä
 • Taidetta kanoille !
  Taidetta kanoille !
 • Kopin sisällä muhii poikastuotanto
  Kopin sisällä muhii poikastuotanto
 • Intialainen hopeabrahma lähes stoalaisessa jälkikasvutouhussa
  Intialainen hopeabrahma lähes stoalaisessa jälkikasvutouhussa
 • Myös maatiaiskana hautoo parhaillaan
  Myös maatiaiskana hautoo parhaillaan
 • Touhukasta tepastelua
  Touhukasta tepastelua
 • Lähes pyrstötön mutta ylpeä kukko
  Lähes pyrstötön mutta ylpeä kukko

Ilo on pienestä kiinni eikä edes kallistakaan. Viime aikoina eräs mukavimpia harrastuksiamme on ollut kanojen katselu. Voittaa teeveekatselua mennen tullen ja jatkosarja on ohjattu taitavasti sekä varsin hyvällä maulla.

Ostimme Kiteeltä, Toropaisen Ullalta, kolme maatiaiskanaa, kukon sekä yhden "ulkomaanpellen": intialaisen hopeabrahman, joka on aivan merikotkan näköinen. Maatiaiskukon saimme puoleen hintaan (eli 15 €) koska siltä puuttui pyrstö. Epävarman alun jälkeen kukko on nyt täydessä voimissaan ja muistuttaa olemassaolostaan useaan kertaan päivässä, aamuneljästä lähtien.

Isoveljelle eli Eviralle tehtiin tarvittavat ilmoitukset (tuotantosuunnat: munantuotanto ja poikastuotanto, heh, heh). Munantuotanto meinasi jo mennä ylituotannon puolelle ja siksi päädyttiin tuotantosuunnan muutokseen. Poikastuotanto on parhaillaan täydessä käynnissä ja juhannuksen tiennoilla ensimmäiset tiput taitavat ilmestyä (haudonta-aikaa: 20-23 päivää). Hautova kana on jonkinlaisessa horroksessa, hieman talvehtivan karhun tapaan. Mielenkiintoista..

Terveisin, kanafarmari

Kanojen lähde: Ullan tila

OHEISTIETOA

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Harri Räsänen

Eläinten seuraaminen on hauskaa ja saahan siinä liikuntaakin.

Tuttavani hankki yhtenä keväänä lauman kanoja teollisesta munituskanalasta. Kanat kerääntyivät navetan kulmalla olleeseen puskaan, josta ne eivät uskaltaneet aluksi liikkua mihinkään.
Rohkeus lisääntyi pikkuhiljaa. Vasta loppukesästä ne alkoivat käyttäytyä vapaan kanan tavoin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Laskisin nuo kanat mielelläni tepastelemaan aivan vapaina meidän pihallamme, mutta siinä vaanii useita vaaroja. Korvessa kun asutaan niin suurpedot, kotkat kuin kanahaukat. Sen lisäksi beljana/sambulka, tuo meidän ikioma "petomme", josta oli maininta tässä blogissa:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/31783-idan-...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Hei!

Vanhojen suomalaisten maatiaisrotujen, oli ne sitten kanoja, lampaita tai lehmiä, vaaliminen on hienoa.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Vai että kanoja katselet. Se Vuohia tuijottavat miehet ( http://www.imdb.com/title/tt1234548/ ) on hyvä leffa, mutta tuskin sinulla on samat tarkoitukset.

Itse usein kissoja katselen. Täällä liikkuu pihoilla muitakin kissoja kahden oman lisäksi ja niillä on välillä mielenkiintoisia taktisia tuijottelutuokioita, hyvin hitaasti kävelyjä ja sitten taas pikapyrähdyksiä. Kolmen kissan asetelmat ovat jo hyviä ja mitä useampi kissa, sitä enemmän mahdollisia taktisia manööverejä tilanteeseen sisältyy.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Talo ilman aitan polulla astuvaa kukkoa on kuin pilvinen päivä. Tarvittaessa aitan polku voi olla asennettuna myös sisätiloihin.

Timo Härtsi

Itse tykkään pyöräillä ja monesti pyöräreissun jälkeen menen kattelemaan sorsia, kyllä hermo lepää.

lassi leino

"Suomessa kaikki kiva kielletään..."
Ei vaiskaan.
Olisiko toinen syy miksi et päästä kanoja vapaasti temmeltämään pihamaallasi, lainsäädännön tulkinta tai agromomien pesäpaikkaan Eviran pelko?
Jossain aina valppaat ilmiantajat vaanivat?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Lassi kirjoitti: "Olisiko toinen syy miksi et päästä kanoja vapaasti temmeltämään pihamaallasi, lainsäädännön tulkinta tai agromomien pesäpaikkaan Eviran pelko?
Jossain aina valppaat ilmiantajat vaanivat?"

Ei suinkaan. Yksinkertainen syy on tässä: tuo meidän koiramme temmeltää aina vapaana ja teki toistuvia (vale)hyökkäyksiä kanojen aitaukseen. Kanat ovat sen verran mukavia, että tuo havaittu tosiasia riitti pitämään ne aitauksen turvallisella puolella. Nyt aiotaan tehdä niin, että välillä koiramme on juoksunarulla kiinni talon toisella puolella, jolloin kanoille tarjotaan avoimien ovien päivä. Eviran pelko on ainakin tässä äijässä melkoisen kaukana..

Tämän blogin suosituimmat