Elämä jatkuu

Hieman nolompi moka

  • Koulun lähettämä kirje
    Koulun lähettämä kirje
  • Hieman nolompi moka

Eilen hollantilainen ope unohti, että myös luokan datatykki oli päällä... Taisi tulla lopputili "luontokuvien" katselusta. Lähde, jossa oppilaiden tekemä lyhyt video tapahtumasta. Yleisinhimillinen mutta umpihäpeällinen aihe on juuri nyt iso uutinen Alankomaissa (ja pikku uutinen Uudessa Suomessa).

Lukion johto (Staring College, Lochemissa) lähetti samantien oppilaiden vanhemmille oheisen viestin:

Arvoisa rouva, herra, hyvä opiskelija                                                                              Lochem, 7.2.2019

Valitettavasti olemme joutuneet todistamaan erittäin harmittavaa tapahtumaa. Meidän mielestämme on tärkeätä, että olette siitä tietoisia. Eräs opettajistamme on tänään omassa luokassaan katsellut pornoa internetin kautta. Osa opiskelijoista on joko nähnyt sen tai voinut sen nähdä. Päivän kuluessa saimme tiedon, että tätä tapahtumaa on videoitu ja että video kiertelee parhaillaan oppilaiden keskuudessa. Myös koulun muut työntekijät ovat saaneet videon sähköpostin kautta.

Pystytte varmaankin ymmärtämään, että otamme tämän asian erittäin vakavasti ja että pidämme sen kaikkea muuta kuin hyväksyttävänä. Tämä ei missään tapauksessa kuuluu meidän kouluumme, jossa vallitsee turvallinen ympäristö.

Olemme heti keskustelleet kyseisen opettajan kanssa ja hän on toistaiseksi saanut työkiellon. Tämä siis tarkoittaa, ettei hän ole meillä työssä tästä päivästä lähtien. Aloitimme selvitystyön siitä, mitä tarkalleen on tapahtunut. On itsestään selvä, että pidämme teitä ajan tasalla mikäli jotain uutta ilmenee.

On mahdollista, että kyseinen video ilmestyy sosiaaliseen mediaan ja että myös muu media, kuten sanomalehdet ja televisio, aiheesta kiinnostuvat.

Jos teillä on siihen tarvetta, niin ottakaa yhteyttä meihin.

Koulun johto

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Hassu yhteensattuma, lähes samana päivänä mutta kotimaassa:

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/95564f19-13b6-4...

ja yhtä hassu eroavaisuus maiden välillä: Suomessa mahdollisesti syytetään videoinutta oppilasta kun Hollanninmaassa ope sai potkut, oppilaan tekemän videon perusteella..

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Illuminaatti Suomessa syyttää oppilaita, koska se on helpompi tie, kuin myöntää, että auktoriteetti on tehnyt virheen.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tsaarinaikaistoko "perinnettä"?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Suomi on kopio venäläisestä systeemistä, mutta hygieenisempi, eli ei näkyvä. Kun oppii venäläisten metkut huomaa paremmin meidän piilossa olevan systeemin samankaltaisuudet.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Vai olikohan niin että kyse ei ollutkaan siitä, mitä uutisessa annettiin ymmärtää.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Valeuutinenko...? Luotan Hollannin vastuullisiin journalisteihin (ainakin tähän asti).

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #5

Ei kai se Suomen uutinen Hollannista tullut..

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #6

Ei kai, mutta Hollannin uutinen Suomeen hyvinkin..(hyvä, Uusi Suomi! Olette aina eturintamassa, hyvän journalismin puolesta).

BTW: Suomen poliisin lähtöasenne on vallan mielenkiintoinen, näin EU:n oikeusvaltioiden "yhteisestä" näkökulmasta, eller hur?

Hollannissa syyllinen: opettaja, todennäköisesti ja melkeinpä välittömästi (lopputili).

Suomessa syyllinen: oppilas, poliisitutkimus käynnistyi välittömästi, herragud..

Olisiko "eurooppalaisen" peilin paikkaa? Onko rakas Suomemme sittenkin hitusen Itä-Eurooppaa?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #7

Riippuu siitä mitä opettaja on tehnyt, ja onko oppilas tehnyt jäynän. Epäilen jälkimmäistä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #8

Hollannin tapauksen suhteen en epäillä paljoakaan, mutta ehkä Seija tietänee enemmän Suomen tapauksesta?

Joka tapauksessa, EU-maiden pikaoikeuden/rikostutkimusten ero on melkoinen, näin ulkopuolisin silmin katsottuna...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #9

Linkissäsihän lukee näin: "Poliisi ei epäile opettajaa rikoksesta, vaan tutkinta kohdistuu kuvattuun videoon ja sen levittämiseen." Ja jos opettaja olisi toiminut sen mukaan mitä jutusta saattoi ymmärtää niin sitä tutkittaisiin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #11

Jälleen kerran on todettava, että sinulla on jalat maassa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #11

Sorry, folks, mutta Hollannissa näköjään täysin päin vastoin.. lähtökohtana (suomeksi/selkokielellä): opettaja käyttäytyy härskisti/kiimaisesti oppilaiden edessä, vieläpä ansiotyönsä aikana...sen seurauksena:

Suomessa pientä plussaa; poliisi syyllistää välittömästi video-oppilaita (vaikka oppilaat aiheellisesti häiritsyivät moisesta kiimasta); Hollannissa kyseiselle opettajalle piiiiitkää miinusta; käytännössä lopputili.

Kohtuullisen toimiva, tuo eurooppalainen yleisstandardi, sanoisin. Vertailun paikka, jos missäkin ja etenkin sille, jolla on jalat maassa..

Suomi on vallan eksoottinen maa. Esivalta on lähes aina oikeassa (ellei vähintään seksikästä..).

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #13

Höpö höpö, lehdethän ovat sekä korjanneet että kirjoittaneet myös oikaisun, kuten paikallinen Aamulehti:

Muokkaus 7.2.2019 kello 19.31: poistettu koulun oppilaan vanhemman sitaatteja.

Oikaisu 8.2.2019 kello 13.40: Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, poliisi selvittää vain oppilaan kuvaaman videon laillisuutta, ei opettajan toimintaa. Opettajaa ei epäillä rikoksesta. Täsmennetty otsikkoon, että tutkinta koskee vain kuvaajaa.

Boldilla Oikaisu 8.2.

Tässähän on käynyt niin että jonkun oppilaan vanhempi soitti Iltalehteen, joka repäisi kohuotsikon. Naiset korjaavat joskus liiviensä valahtaneita olkaimia kun luulevat että kukaan ei näe, ja kuten reksi IL:n jutussa kertoi miesopettaja on ilmeisesti korjannut kireitä kalsareitaan. Poliisit ovat katsoneet ko. videon.

https://www.aamulehti.fi/a/201447763

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #14

Hollannissa poliisi eikä rehtorikaan kyseenalaistunut oppilaan tekemää videokuvausta luokassa. Suomen poliisi tutkii, rehtorin pyynnöstä, onko siinä tapahtunut rikosta. Siinä se ero.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #15

Olisikohan kyse tästä, mutta poliisihan sen selvittää.

Rikoslain mukaan toisen yksityiselämästä ei saa levittää tietoa, vihjausta tai kuvaa siten, että ”teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa”.

Toisaalta lain mukaan levittämisenä ei pidetä tiedon, vihjauksen tai kuvan esittämistä ”politiikassa, elinkeinoelämässä tai julkisessa virassa tai tehtävässä taikka näihin rinnastettavassa tehtävässä toimivasta, joka voi vaikuttaa tämän toiminnan arviointiin mainitussa tehtävässä”.

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko Vastaus kommenttiin #14

Juuri näin, Seija. Minäkin olen joskus raapinut peräsintäni ja oikonut kalsareita ilman, että tilanteessa olisi ollut pisaraakaan härskiyttä ja kiimaa. Toki pyrin välttämään sitä julkisuudessa, mutta sattuuhan näitä kömmähdyksiä.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/saksan-paavalm...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #19

Pitääkö Lövin tapauksesta nostaa syyte tv-yhtiöitä vastaan, kun julkaisevat moista yksityisyyden suojassa olevaa materiaalia???

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Poliisin tutkinnanjohtaja Markku Laakso sanoo tästä videoinnista näin: "nämä on vähän monimutkaisia asioita". Siltä vaikuttaa; toisessa maassa monimutkaisia ja toisessa ei niinkään. Rehtorin rooli oli tässä aika keskeinen.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Hieno jatko alkuperäiseen jupakaan: tänään kyseisen lukion oppilaat menivät lakkoon siitä syystä, että kyseinen opettaja sai lopputilin:

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/binnenland/leerli...