Elämä jatkuu

Maon Kiina (maita joita ei enää ole)

 • Varhaisaamuinen Mantšuria (kuva otettu junan ikkunasta; pitkän junamme höyryveturin savu näkyy)
  Varhaisaamuinen Mantšuria (kuva otettu junan ikkunasta; pitkän junamme höyryveturin savu näkyy)
 • Mantšurian viljelmät (toukokuun alussa)
  Mantšurian viljelmät (toukokuun alussa)
 • Pekingin rautatieasema (toukokuu 1976)
  Pekingin rautatieasema (toukokuu 1976)
 • Oppaat (Kulosaaren suurlähetystön Li, Ma ym) olivat meitä vastassa Pekingin asemalla
  Oppaat (Kulosaaren suurlähetystön Li, Ma ym) olivat meitä vastassa Pekingin asemalla
 • Mahtaako tämä tarkkaavainen poika nyt olla liikemies vai peräti miljonääri?
  Mahtaako tämä tarkkaavainen poika nyt olla liikemies vai peräti miljonääri?
 • Maon Kiina (maita joita ei enää ole)
 • Maon Kiina (maita joita ei enää ole)
 • Maon Kiina (maita joita ei enää ole)
 • Maon Kiina (maita joita ei enää ole)
 • Maon Kiina (maita joita ei enää ole)
 • Siking (Xi`an)
  Siking (Xi`an)
 • Taiji (kiinalainen "varjonyrkkeily")
  Taiji (kiinalainen "varjonyrkkeily")
 • Maon Kiina (maita joita ei enää ole)
 • Aiheellisesti ylpeä viljelijä
  Aiheellisesti ylpeä viljelijä
 • Länsi-Kiinan Uigurit, opintoretkellä Taitshi-mallitilalle
  Länsi-Kiinan Uigurit, opintoretkellä Taitshi-mallitilalle
 • Maon Kiina (maita joita ei enää ole)
 • Maon Kiina (maita joita ei enää ole)
 • Maon Kiina (maita joita ei enää ole)
 • Nankingin puistossa
  Nankingin puistossa
 • Nankingin puistossa
  Nankingin puistossa
 • Taitshi-mallitilan hienot maisemat (matkaryhmä ja oppaamme vielä nukkuivat).
  Taitshi-mallitilan hienot maisemat (matkaryhmä ja oppaamme vielä nukkuivat).
 • Ilmari Kiinan vuoristossa, luvattomasti.
  Ilmari Kiinan vuoristossa, luvattomasti.
 • Taitshi-mallitilan pengerrystyöt (aamuinen kävely takaisin kylään)
  Taitshi-mallitilan pengerrystyöt (aamuinen kävely takaisin kylään)

Jari Rajalan blogista (Junamatkojen junamatka) sain sen verran kimmoketta, että vihdoin skannasin oman transsiperia-kiina-matkani loppukuvat tämän blogin raaka-aineiksi. Matka tapahtui vuonna 1976 ja silloin ainut tapa päästä Kiinaan oli liittyä Suomi-Kiinaseuran jäseneksi. Rahoitin kyseistä Kiina-matkaa myymällä Volvo-Duett-biilini. Sain siitä 3500 markkaa jolla pääsin kahdeksi viikoksi Kiinaan ja saman verran transsiperian junareisulle (kuukauden matka siis).

Ohessa siihen liittyvä kuvareportaasi, josta mieleenpainuvin muistoni on aamuöinen karkaaminen Taitshi-mallitilan kylähotellista. Yhdessä matkaryhmämme Sakari Sillanpään kanssa päätimme, ettei virallinen ohjelma meitä oikein tyydytä ja että ehdottomasti haluaisimme tehdä vaelluskävellyn seudun vuoristossa. Ja niin tehtiin. Pikkuhotellin ulko-ovi ja pihan ovi olivat lukossa, mutta noin neljän maissa hyppäsimme toisen kerroksen huoneemme ikkunasta kylän raitille, jonka jälkeen toteutui hieno kiipeily auringon nousussa. Oppaat olivat myöhemmin hieman raivoissaan, mutta jättivät sentään henkiin...

Kuvat kertonevat paremmin (nuorena isänä otin myös paljon lapsikuvia, koska ohjelmaamme kuului useita lastentarhan käyntejä, ja nuorena agronomina otin vuorostani paljon maaseutukuvia).

LENTOKOKEMUS....:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/82850-lentokokemus-keskusvaltio-1976

PUUDUTUS AKUPUNKTION AVULLA:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/61902-puudutus-akupunktion-avulla

KIINAN VAHVA MIES:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/222618-kiinan-vahva-mies

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuossa yhdessä kuvassa oli Kulosaaren suurlähetystön "Li" ja "Ma" y.m.

En ole varma oliko se juuri nuori nainen nimeltään "Ma" (muistelen niin), jonka tapasin joko vuonna 1976 tai vuoden 1975 puolella Kulosaaren Kiinan Suurlähetystössä järjestetyssä opiskelijoille tarkoitetussa tilaisuudessa. Kiinnitin häneen huomiota siksi, että hän oli tullut kuulemma Suomeen noin vuotta aiemmin, mutta puhui sujuvasti suomea. Hänen päätehtävänsä Suomessa oli ollut suomen kielen opsikeleminen yliopistolla.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ma ja Li seisovat vasemmalla. Naisopas oli mukana vain Pekingissä enkä enää muista hänen nimeään. Kaikki puhuivat sujuvasti suomea ja olivat mainiota matkaseuraa (tuo yksi herra oikealla ei ollut opas eikä mukana kiertomatkallamme).

Li, toinen vasemmalta, sanoi matkan aikana minulle: "Ilmari, sinä voisit olla minun veljeni, koska tykkäät yhtä paljon latsao:sta kuin minä". Latsao on kiinalaiseen tapaan öljyssä tehty chilipippuriseos.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Juu, tuo "latsao" on tyypillista ruokaa Chongqingissa ja Sechuan provinssissa. Sen sijaan Shanghain imelässä ruokakulttuurissa ja Pekingin hiilihydraattisemmassa valikoimassa latsao on samalla tavalla eksoottista kuin ulkomailla. Mutta nimenomaan Chongqingissa se on todella herkullista, kun siihen tottuu. Usein siihen on uitettu erilaisia lehtikasviksia, joilla on oma eksoottinen sesanssinsa, jollaista en ole koskaan muualla maistanut.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Kiitos paljon jakamistasi hienoista kokemuksista, tarinoista ja kuvista!

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Kiitokset täältäkin valo- ja tuokiokuvista matkalta. Tuohon aikaan ko. matka taisi olla vielä enemmän harvojen herkkua kuin nykyisin -autenttisempaa. Olettaa voinee, että jotain on Kiinassa muuttunut kuluneina vuosina - ainakin vaatetusmuoti. Tuossa suuressa maassa lienee edelleen aika vanhakantaisia alueita ja kyliä.

Pätkähti mieleen jo vuosia sitten näkemäni tv-dokkari suomalaisesta Kiinaan matkustaneesta nuoresta miehestä, josta siellä tehtiin "puoliväkisin" rocktähti (vaikka ei juuri osannut laulaa). Kaikki perustui kundin olemukseen; pitkä, vaalea, kihara tukka, itse kaverikin oli pidempää sorttia. Siis eriskummallinen nähtävyys syrjäkylillä.

Joku kiinalainen manageri hoksassi markkinaraon ja kierrätti kundia näytillä (muka rocklaulajana) ja esitykset vedettiin muistaakseni playbackinä. Esiintymiset taisi olla enämpi peräkylien "työväen taloilla", mutta kanssa oli innoissaan kuin rock konserteissa konsanaan ja vaalea "isonenä" nautti suurta suosiota.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Matti Jussi kirjoitti: "Kaikki perustui kundin olemukseen; pitkä, vaalea, kihara tukka, itse kaverikin oli pidempää sorttia. Siis eriskummallinen nähtävyys syrjäkylillä".

Tuosta juolahti muistolokerostani mieleen, että esimerkiksi Xi`an:issa (Siking) ihmiset rupesivat taputtamaan kun kävelin yksin kaupungin kaduilla. Hämmentävä kokemus...myös pikku pennut juoksivat perässä ja yrittivät koskettaa. Olen pitkä jätkä (193 cm) ja kun tulin takaisin hotelliin kysyin Li-oppaalta miten siihen pitäisi reagoida kun tuntuu niin hassulta. "Sinun pitää myös taputtaa, koska heidän mielestään olet ihmne". Heheh.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kiinalaiset ovat hyvin taikauskoisia. Yksi uskomus on sellainen, että jos pääsee koskettamaan länsimaisen vaalean tytön hiuksia, niin se tuottaa hyvää onnea.

Kun vanhempi tyttäreni oli noin kymmenvuotias ja kävimme Kiinassa marketeissa ostoksilla, niin häntä ärsytti kovasti, kun niin myyjistä kuin asiakkaistakin aina silloin tällöin joku yhtäkkiä katsoi tarpeelliseksi auttaa poninhäntäpampuliinin kiristämisessä sillä tekosyyllä, että se oli laskeutunut alaspäin alkuperäiseltä kohdaltaan.