Elämä jatkuu

Tästä pidän ja varmaan sinäkin

  • Mariankatu, Kruununhaka (Signe Brander, 1913)
    Mariankatu, Kruununhaka (Signe Brander, 1913)
  • Signe Brander
    Signe Brander

Ilta-Sanomille suurkiitos: "Joulunpyhinä on mahdollista lähteä Aikamatkalle Helsinkiin - poistumatta kotoa, ilman pulkkaa ja poroa, vain käden käänteessä, kevyesti klikkaamalla. Lehden verkkolehdessä Signe Branderin (1867-1942) ja Pete Aarre-Ahtion suuren suosion saavuttaneen yhteisen valokuvanäyttelyn kuvat":

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005500352.html

(juuri samasta syystä vanhat, kotimaiset elokuvat ovat niin mielenkiintoisia).

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Viimeistään tuosta huomaa, että ainoastaan 100 vuotta sitten "alkuperäiset stadilaiset" olivat kunnon landepaukkuja. Terveisin, entinen stadilainen (1973-1977) / nykyinen landepaukku.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Näkymä Kauppatorille ja Uspenskin katedraalin suuntaan. Stora Enson pääkonttori rakennettiin Katajanokalle vuonna 1962.

Tuossa kuvaparissa selkeästi näkyy miksi vanhat stadilaiset sanovat Aallon suunnittelemaa Stora Enson pääkonttoria rumaksi.

Toisaalta Helsingin oli pakko kasvaa ylöspäin eli siksi matalat talot on joutuneet lihoiksi. Eli kuvista voi aistia sekä hyvää, että huonoa. Virheitä aina tapahtuu, eikä kehittymistä voida laskea vain virheiden mukaan. Näin joulun pitää olla armollinen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo "Bad Sauna" lienee houkutellut turisteja...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Upea kuva, joka tapauksessa. Kuvahaun ja Signe Brander-hakusanan kautta niitä löytyy rutkasti lisää.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Sata vuotta on tämäntyyppisessä sivilisaatiossa jo niin pitkä aika, että sen kuluessa uudetkin talot (esim. 1910-luvulta) ovat ehtineet ikääntyä vanhoiksi arvorakennuksiksi.

Vankkaa kalliota näkyy olevan tuo Helsinginniemi. Kaiketi aivan toisenlaista rakennusmaata kuin vaikkapa Turku, jonka Vanhan Suurtorin talot ovat ällistyttävästi kallellaan. Joulurauha-televisioinnissa sitä ei huomaa, mutta Brinkkalan talo ja sen lähinaapurit ovat vinossa mikä minnekin suuntaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Juu, minun lapsuuden kotini oli tuon linkin takaa näkyvässä vasemmalla kolmannessa kuvassa olevassa korttelissa Kansallismuseota vastapäätä. Kun meillä kävi saksalaisia vieraita, niin isäni sanoi heille, että talo on aika vanha, se on rakennettu 1914. Saksalaiset nauroivat, yksi heistä sanoi, että hänen kotitalonsa Güntzburgissa on rakennettu 1329.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Viime keväänä matkustin uteliaana Trieriin, "Saksan vanhimpaan kaupunkiin". Keskustorilla toimii sopivasti Saksan vanhin apteekki Löwen. Ihastelin tuota v. 1241 perustettua yritystä, joka ikään kuin vahvisti kaupungin pitkän iän.

Tuota pikaa minulle valkeni, ettei keskiaikainen apteekki ole edes vanha - trieriläiseksi. Itse Trier on yli tuhat vuotta Löwen-Apothekea vanhempi, vieläpä jouluevankeliumista (ohhoh mikä ajankohtainen aasinsilta!) tutun keisari Augustuksen perustama kaupunki.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen Vastaus kommenttiin #8

Trier on ikivanha Rooman aikainen kylpyläkaupunki mustine jäännöksineen. Suosittelen myös !

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Onhan tämäkin vallan viehättävä Signe Branderin valokuva (Shoshkovin munakauppa/Pohjoisesplanadi nro 7):

http://2.bp.blogspot.com/_c7MWjX1iyw8/TAlrcN7u70I/...

Nykyisin: "Sveriges Ambassad"

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Suomi oli tuohon aikaan kielellisesti sivistynyt maa; suomi-ruotsi-venäjä-saksa, jopa ranskaa ja latinaa puhuttiin tuohon aikaan pääkaupunkiseudulla. Englanti ???

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Onpahan tuolla Mariankadun saunassa tullut Krunikassa asuessani käytyä, monastikkin. On siitä vaan paljon aikaa, eikä talo enää silloin tuonnäköinen ihan ollut mutta saunan sisäänkäynti kyllä.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Niin ja onhan sitä tullut muuten toisessakin melko vanhassa saunassa saunottua, nimittäin Merisotakoulun saunassa (rak 1844 - 1845); melko kookas sauna, sen betonisille lauteille mahtui komppaniallinen mieheiä, kiuas oli kolmisen metriä korkea ja sen lämmittämiseen hupeni n viisi tuntia ja neljä kuutiota metrisiä halkoja.
Asuin silloin Suomenlinnan Noakin arkissa (C54, rak 1764).

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kotiharjun saunassa käytiin joskus, kun alkuaikoina Hesassa asuessamme ei ollut omaa saunaa.

http://www.kotiharjunsauna.fi/kotiharjun-sauna/

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Asuin 1970-luvulla Tehtaankadulla, Agricola-kirkon vastapäätä, ja kävimme välillä yleisessä saunassa (en enää muista oliko se pursimiehenkadulla vaiko merimiehenkadulla), mutta seuraavasta paikasta löytyy hienoja kuvia pääkaupungin saunoista! Myös tuo "Marie-Bad" on tyylikkäästi esillä Branderin sisäkuvinein:

https://hkm.finna.fi/Search/Results?lookfor=Sauna&...

"Marie-Bad", henkilökunta 1913:

https://hkm.finna.fi/Cover/Show?id=hkm.HKMS000005%...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Signe Branderin kuvia on myös Sanomatalon aulassa katsottavana, jos haluaa lähteä vaikka liikkeelle. No olihan se kuvakollaasin lopussa mainittuna.