Elämä jatkuu

Espanja - toisella tavalla

 • Competa-vuoristokylän upeata rakennustaidetta
  Competa-vuoristokylän upeata rakennustaidetta
 • "Roikkuvat talot"
  "Roikkuvat talot"
 • Aamunäkymä huoneistostamme
  Aamunäkymä huoneistostamme
 • Samasta parvekkeesta otettu kuva (illan suussa)
  Samasta parvekkeesta otettu kuva (illan suussa)
 • Joost kertoi hauskasti: "Maalata saa vapaasti kunhan se on valkoista"
  Joost kertoi hauskasti: "Maalata saa vapaasti kunhan se on valkoista"
 • Viinipensaat ovat juuri lähdössä kasvuun (ilman tukirakenteita, kun ei ole hometta)
  Viinipensaat ovat juuri lähdössä kasvuun (ilman tukirakenteita, kun ei ole hometta)
 • Espanja - toisella tavalla
 • Näköalaa 1100 metrin korkeudelta (kaukana Nerja-kaupungin aurinkoranta)
  Näköalaa 1100 metrin korkeudelta (kaukana Nerja-kaupungin aurinkoranta)
 • Yksinäinen palovahti, vuoren huipulla
  Yksinäinen palovahti, vuoren huipulla
 • Vilkas Costa del Sol (Torremolinos) siintää siellä kaukaisuudessa
  Vilkas Costa del Sol (Torremolinos) siintää siellä kaukaisuudessa
 • Toinen veli asuu Euroopan eteläreunalla ja toinen (pidempi) saman mantereen kaukaisella pohjoisreunalla
  Toinen veli asuu Euroopan eteläreunalla ja toinen (pidempi) saman mantereen kaukaisella pohjoisreunalla

Espanjaa voidaan kokea myös muulla tavalla kuin pelkästään aurinkorannalta käsin. Velipoikani Joost muutti 17 vuotta sitten Hollannista pysyvästi Espanjaan, muttei välimeren rantaan vaan vuoristokylään nimeltään Cómpeta. Hän järjestää (erityisesti hollantilaisille ja belgialaisille) vaellusmatkoja lähiseudun vuoristoon ja viikko sitten kävin vaimoni kanssa häntä moikkaamassa, pitkästä aikaa. Vierailu oli kerrassaan antoisa.

Sen sijaan, että maataan passiivisesti rantatuolilla, muhkeassa aurinkorasvassa, voidaan yhtä hyvin kävellä upeassa maisemassa vain tunnin ajomatkan päässä Costa del Sol:ista. Aktiivilomat ovat yhä suosituimpia, myös keskieurooppalaisten keskuudessa. Me kovasti tykästyimme Competa-kylän viehättävään ulkoasuun sekä sen vuoriston mahtaviin näköaloihin. Oheiset kuvat puhukoot puolestaan. Competa on 4000 asukkaan yhteisö ja jo yli 500 vuotta vanha. Joostin kautta monet paikallisyrittäjät saavat majoitus- ja ruokailuasiakkaita ja hän kertoi, että sujuvan espanjan taito on hyvän yhteistyön tärkein avain. Aivan kuten minäkin, Joost ei enää koskaan palaa Hollantiin (vaikka siellä on mukavaa käydä) ja on täysin kotoutunut. Hän vei meidät muun muassa landroverillaan 1100 metrin vuoristohuippulle, jossa yksinäinen palovahti hoiti vuoronsa (vuonna 2014 syttyi paha vuoristopalo). Competan säästä sen verran, että aurinkopäiviä on keskimäärin 320 ja lähinnä joulu-helmikuun jaksossa esiintyy sadetta, josta paikalliset aina sanovat "ihana ilma!". Kiinnostavaa oli kuulla, että Espanjan sisällissota vaikuttaa edelleen ihmisten mielialoihin: Joost kertoi, että hän ehdotti eräälle matkailuyrittäjälle tapaamista tietyssä ravintolassa, jolloin tämä totesi: "sinne en tule, koska he olivat aikoinaan väärällä puolella". Näin pitkään tällainen kansallistragedia vaikuttaa vielä eteenpäin, kuten me täällä Suomessakin liian hyvin tiedämme..

Elämä kylässä on ihailtavan rauhallista ja rentoa. Joost kertoi, että hautausmaalla havaitsema keski-ikä on varsin korkea (100 vuoden molemmin puolin). Tärkein selitys siihen ovat rentous, oliiviöljy (voin sijasta), hyvä ilmasto sekä kohtuullinen, mutta säännöllinen viinin käyttö. Ilmasto on niin kuiva, etteivät viiniköynnökset ollenkaan tarvitse tukirakenteita vaan kasvavat maata myöten (toisin kuin Ranskassa ja Saksassa, joissa viini tarvitsee pystytukea sekä hometorjunta-aineita eli fungisidejä). Joost kertoi, että paikalliset viinilajikkeet pystyvät tässä kuivassa ilmastossa saamaan tarvitsemansa veden yli 15 metrin syvän juuristonsa avulla.

Mikäli aiot käydä aurinkorannalle ja haluaisit jotain muuta, niin harkitse vaikkapa puolet viikosta vaellusta Competassa ja loput sitten siellä ruuhkaisella rannalla: www.spanjeanders.nl/ (englanniksi/hollanniksi).

(Spanje=Espanja ja Anders=Toisella tavalla)

PANORAMAKUVA COMPETASTA

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Minullekin Espanjat vuoret ovat rantoja tärkeämpiä:
http://pin.it/6kbEqe3

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Mielenkiintoista! "Satavuotiaiksi elävät competalaiset" on tosin väittämä, jota en tältä istumalta usko. Espanjassa elinajanodote on yksi maailman korkeimmista, mutta vertailussa vain puolisentoista vuotta enemmän kuin Suomessa. http://www.globalis.fi/Tilastot/Elinikae

Minäkin nyrpistelin nokkaani ns. aurinkolomailulle peräti puolen vuosisadan ajan, mutta lopulta otin lusikan kauniiseen käteen. Kaltaiselleni korpulle auringonpaisteen ja suolaisen meriveden yhdistelmä on mitä luonnollisinta hoitoa.

Kuvista, varsinkin panoraamasta, käy hienosti ilmi kuinka tarkkarajaisesti kylä on asettunut vuoren kupeeseen. Suomessa maalaistaajamat ovat paljon epämääräisempiä, kun metsätaipaleen jälkeen taloja ja tienhaaroja alkaa ilmaantua yksi kerrallaan. Mikä mahtaisi olla Suomen competamaisin kylä, tuollainen tiivis yhteisö?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tuomo: ""Satavuotiaiksi elävät competalaiset" on tosin väittämä, jota en tältä istumalta usko".

Minä kyllä uskon Joost-veljeni kertomuksen kyseisen kylän hautakivitiedoista. Muuten, espanjalaiset ovat hirveän tyytyväisiä Erdoganin mokapolitiikkaan: jo ennestään miljardibisnes paisuu parhaillaan entisestään kun kukaan ei enää lähde Turkkiin. Ainoa, varsinainen riskipaikka on mielestäni tuo Malaga-lentokentän lähtöselvityshalli... Kun Amsterdamin lentokentällä näkyy hyvin raskaasti aseistautuneet poliisit, niin Malagassa heistä ei ollut tietoakaan. Tämä siis siitä huolimatta, että isis ilmoitti myös Costa del Sol olevan eräänä kohteena. Toivotaan kuitenkin parasta, vaikkei nykyään enää saisi olla sinisilmäinen..

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jos pommi- ja autoterrori johonkin vaikuttaa, niin turistivirtoihin. Ja juuri niihin "tepsii" näinä tiedostavina aikoina myös valtioiden harjoittama politiikka, kuten Turkki-esimerkki todistaa. Aasiassa Thaimaa on yhteiskuntana epävakaa ja täynnä poliittisia riskejä, mutta sen matkailullinen Hymyn maa -imago tuntuu poikkeuksellisen houkuttelevalta - miksi?

En epäile lainkaan, etteikö hautakivien merkinnöistä löytyisi sata vuotta eläneitä ihmisiä, mutta keskimääräisenä lukemana se täytyy ainakin minulle todistaa pitävämmin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kuten minäkin, Joost on äidin puolelta suomalainen. Hän ei kuitenkaan puhu suomea, vaan espanjaa, hollantia, englantia, ranskaa ja saksaa, joten mahdollinen yhteydenotto onnistunee mainiosti jollakin mainitulla kielellä.

Joostin kanssa vitsailtiin viime viikolla, että "meidän pitäisi olla Josif Stalin:ille kiitollisia siitä, että ollaan olemassa":

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/58432-rauha...

Risto Pihlajaniemi

Kiitos Ilmari.
Ehkäpä ehdin joskus poiketa Competassa, kun elelen pysyvästi Costa Blancalla.
En näe vuorikylissä ja rannalla olemista vaihtoehtoina, vaikka asun 4km päässä rannasta. Koen täällä olevan tasavertaisesti molemmat tunnin matkalla.
Rantalöhöön jää harvoin aikaa, vaikka en auringon ja meren terveellisyyttä väheksy, päinvastoin.
Meriaddikti joutuu joka auringonlaskun aikaan pulahtamaan mereen edes hetkeksi, koska on 70% "merestä tehty".
Siksipä en sisämaahan asumaan. Hauska on vuoristokylissä poikkeilla.
Hyvä kaikilla.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Niinpä, siksi ehdotinkin vaikkapa puolet lomaviikosta patikointia vuoristossa ja puolet rantalöhömistä.