Elämä jatkuu

Piparjuuri - mainio mauste

  • Piparjuuri - mainio mauste

Löysin uudestaan piparjuuren, jota viljelin melko ahkerasti 1970-luvulla. Piparjuuri (Armoracia rusticana) kuuluu ristikukkaisten kasvien heimoon (Brassicaceae) kuten retikat ja retiisit. Sushi-villityksen kautta japaninpiparjuuri (Eutrema japonicum) eli wasabi on tullut muotiin ja se onkin lähisukua "eurooppalaiseen" piparjuureen. Itse wasabi on aika arvokas ja kannattaa muistaa, että kaupan wasabi-tahna on lähes aina tehty vihreäksi värjätystä piparjuuresta.. Näin meitä huijataan. Itse syön mieluimmin kunnon piparjuurta: paljon edullisempaa ja yhtä voimakasta!

Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja suomeksi sitä kutsutaan myös hevosretikaksi (vrt. englannin horseradish), meriretikaksi (vrt. saksan Meerrettich) tai pippurijuureksi (ruotsiksi pepparrot). Piparjuuri oli aikoinaan ainoa tulinen mauste eurooppalaisessa keittiössä ja keskeinen C-vitamiinin lähde, etenkin pitkillä laivamatkoilla (keripukin torjunta). Suomalaisessa ruokaperinteessä piparjuurta on käytetty erityisesti kalaruokien mausteena, mutta omien kokemustemme mukaan se käy hyvin lähes kaiken kanssa (juuston, leivän, lihan, kasvisten ym.)

Sen viljely on helppoa ja netissä siitä on riittävästi tietoa (kasvullinen lisäys esimerkiksi ruokakaupasta ostetun juuripätkän avulla): juuripätkän istutus kasvusäkkiin tai isompaan astiaan vaikkapa maaliskuussa tai suoraan puutarhaan toukokuussa. Kasvi on monivuotinen ja kasvaa "lähes itsestään". Jonkinlaista rikkaruohottumisen vaaraa on olemassa, mutta se pysyy hallinnassa tuollaisen erillisviljelyn avulla. Piparjuurivalmisteiden etsiminen kaupan hyllystä tuottaa joskus vaikeuksia, mutta vihannestiskiltä saa usein piparjuurakkoita. Meille tuo Venäjän läheisyys (Kostamukseen on matkaa vain 60 km) aiheuttaa sen, että ostamme piparjuurta lähes aina sieltä; halpaa ja voimakasta. Kasvi on Venäjällä lähes yhtä suosittu kuin Saksassa, joka lienee piparjuurikulttuurin ykkösmaa. Venäjäksi sen nimi on хрен (lausutaan gren) ja siitä on johdattu kiinnostava ja lievähkö haukkumasana хреновый/хреновая/хреновое, joka lähinnä tarkoittaa v-mainen. Näin ympättiin hieman joutavaa kielioppia tähän kasvioppilliseen blogiin. Toivottavasti piparjuuri maistuu teillekin.

PIPARJUURI (kuvahaun tuloksena)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Vasta nyt (googlen kautta) huomasin Irjan blogin saman kasvin aiheuttamasta innostuneisuudesta. Oli tavallaan mennyt ohi vaikka annoin suosituksenikin, heheh. Olin varmaankin kiireinen sinä päivänä. Sorry, Irja. Kertaus on tässäkin hyvä mestari, eikö? Itse piparjuuri on kyllä toiston arvoinen.

http://ilgron11.vapaavuoro.uusisuomi.fi/ruoka/2454...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Juu, ja kuten linkissä mainitsin on maalla enimmäkseen koristekasvina. Olen katsellut että Pyynikin luonnonsuojelualueella kasvaa lenkkipolun varrella kaksi, kaiketi jäänteinä sillä kohdalla joskus olleesta pienestä talosta kuten villiviini ja sireenikin sillä paikalla. Olen tässä miettinyt jotta soittaisiko kaupungin numeroon ja saisi luvan kaivaa ne vieraskasveina pois, vai hiipisikö Kardemumman yössä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ilmari ei mitään hätää. Kiinnostuksella luin blogisi. Tulihan siinä esille muuta kuin omassani. Piparjuuri on niin mainio, että voi siitä kirjoittaa useammankin blogin.

Sillä oli toinen latinankielinen nimi 1850, joten kertoiko se sittenkin piparjuuren tulosuunnasta jotain.

1.1.1850 Lukemisia maamiehille-- sisälsi ohjeet piparjuuren kasvattamisesta. Aika pitkää sitä on täällä viljelty. https://digi.kansalliskirjasto.fi/aikakausi/bindin...

Hyviä rukaohjeita tuolla kansalliskirjaston digikirjastossa. Piparjuurta on käytetty paljon.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Piparjuuresta sen verran noilta Suomenlinnan ajoiltani. Suomenlinnan "hienosto" kävi kauppatorilta ostamassa piparjuurensa; minä ne kaivoin Sippolan "tunkiosta", Heidi Sippolan vinkin mukaan.
Siitä opin, että meidän tontilla on aina ns kariketunkio ja siellä piparjuurta; maan mainioin mauste, vähän mihin tahansa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Teen välillä piparjuurella maustettua possunkielimuhennosta.
Minulla on jääkaapissa purkillinen vanäläistä piparjuuritahnaa. Sitä saa kaupoista jossa myydään virolaisia ja venäläisiä säilykkeitä.
Ennen vanhaan piparjuuriliha oli melko yleinen ruokalaji.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Tuota piparjuuritahnaa ostan usein Jarvekulan Selveristä. Se on mainio mauste mutta ei sama kuin tuore (kuivattu) piparjuuri ja siksi se onkin niin oivallinen mauste.