Elämä jatkuu

Saslikki - şişlik - šašlyk - шашлы́к

 • Uuni, vartaat, klapit ja tulitikut
  Uuni, vartaat, klapit ja tulitikut
 • Annos nautittiin pääsiäisenä viherhuoneessa eli "kesäpalatsissa"
  Annos nautittiin pääsiäisenä viherhuoneessa eli "kesäpalatsissa"
 • Saslikki - şişlik - šašlyk - шашлы́к
 • Saslikki - şişlik - šašlyk - шашлы́к
 • Alan ammattilainen ("Walma") seuraa paistotapahtumaa tarkkailuasemissa
  Alan ammattilainen ("Walma") seuraa paistotapahtumaa tarkkailuasemissa
 • Suomussalmella saslikkia on paistettu lukuisissa yleisötapahtumissa, kovallakin pakkassäällä ja terveystarkastajan hyväksymänä.
  Suomussalmella saslikkia on paistettu lukuisissa yleisötapahtumissa, kovallakin pakkassäällä ja terveystarkastajan hyväksymänä.

Saslikki on alunperin Krimin tataarien käyttämä lihanvalmistusmenetelmä, joka kasakkien avulla kulkeutui niin Keski-Aasiaan, Turkkiin kuin myöhemmin neuvostotasavaltoihinkin. Saslikki on myös kurdien ruokakulttuuria. Meillä Suomessa saslikki on turhan tuntematon herkku, mutta jokainen suomalainen, joka kerran on joutunut sen tuoksun pauloihin, ei siitä luovu eikä hevin unohda..

Itse paistomenetelmä on yksinkertainen ja niin ovat siihen tarvittavat välineetkin. Liikkuin sen verran paljon entisen Neuvostoliiton alueella, että saslikista tuli jo kauan sitten mieliruokani komennusmatkoillani. Maajussin hitsaustaidolla kasasin raudoista oheisen uunin (venäjäksi: мангал/mangal). Sen jälkeen ei enää puuttunut kuin ruosteenkestävät vartaat (venäjäksi: шампур/shampur) ja niitähän saa itänaapurista lähes jokaisesta taloustavarakaupasta kunhan kysyy.

Saslikkiuunin myöten makujen maailma aukeaa! Kunnon hiillos sen tekee. Omaan uuniini tein parannuksen (Venäjällä nähtyihin versioihin verrattuna), että siinä on nyt "savupiippu", jossa hiillostaminen tapahtuu hyvinkin tehokkaasti. Riittää kun siihen viskaa välillä koivuklapeja ja grillihiilejä: lopputuloksena mahtava ja laaja hiillos! Paras saavutus tähän asti on ollut 80-henkisen yleisön ruokkiminen varraslihalla. Jokainen, joka on maistanut saslikkilihaa jättää ainakin kaasugrillilihat toiseksi.....

Olen paistanut saslikkia monenlaisista lihoista, mutta kokemukseni perusteella paras tulos saadaan kunnon kasslerista (noin 5 €/kg). Marinointiohjeita löytyy niin netistä kuin omasta päästänne.

Saslikkiuunien laaja valikoima, itänaapurissamme. Oma uunini on järeämpi ja sen hiilloksen muodostus tehokas. Suosittelenkin omatoimista hitsausta ostamisen sijasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Olen pahuksen huono ruoanlaittaja, mutta syömämiehenä hyvää keskitasoa. Varraslihaa olen silloin tällöin nauttinut, tosin varsinaista herätystä kokematta. Aikuisiällä ymmärsin, kuinka hyvää on paella valmistettuna suurena eränä, mutta se ei kuulu tähän.

Jos pilkettä ja hiiliä poltetaan tulisijan korkeassa osassa, pitää hiillosta varmaankin vedellä jonkinlaisella kolalla koko paistoritilän mitalle, vai? Työväline lienee näkyvissä ekassa, tokassa ja viimeisessä kuvassa. Minusta se näyttää kovin lyhytvartiselta - eivätkö näpit pala?

Makkara on simppeliä ruokaa, jota kaikki eivät arvosta. Sen paistaminen on kuitenkin tarkkaa puuhaa, koska pinta on altis hiiltymään. Onko kuvan saslikkiuuni perusgrilliä parempi paistettaessa makkaraa?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tuomo kirjoitti: "Jos pilkettä ja hiiliä poltetaan tulisijan korkeassa osassa, pitää hiillosta varmaankin vedellä jonkinlaisella kolalla koko paistoritilän mitalle, vai? Työväline lienee näkyvissä ekassa, tokassa ja viimeisessä kuvassa. Minusta se näyttää kovin lyhytvartiselta - eivätkö näpit pala?"

Sitä varten on tuo grillikäsine siinä. Toimii hyvin.