Elämä jatkuu

Kaikki blogit puheenaiheesta Rauha

Kaksitoista vuotta direktiivejä viilaamassa ja kaatamassa

Tänään ei sada, on lämmintä, mutta illalla odottaa nainen, sauna ja pakkanen (-19C).

12 vuotta tuli tällä viikolla täyteen Brysselissä ja kymmenissä muissa Euroopan kylissä alueiden komitean töissä ja luottamuksessa. Kolme vuotta vielä jäljellä palkatonta, kokouspalkkiotonta päättämistä asioissa, joissa kaikki EU:n muut toimielimet ovat peukaloni alla (komissio, parlamentti, ministerineuvosto, pikkuisen myös Euroopan neuvosto (48 jäsenmaata, EU:ssa 28-1).

Erkki Tuomioja ajaa historiaa rauhan asialle

# Meillä suomalaisilla oli ilo ja kunnia olla perustamassa kansainvälistä järjestöä tai verkostoa nimeltä Historians without Borders, Historioitsijat ilman rajoja. Se pyrkii yhtä arvovaltaiseksi ihmiskunnan unilukkariksi, tuomariksi ja jopa toimeenpanijaksi kuin Lääkärit ilman rajoja ja Reportterit eli journalistit ilman rajoja. Panin tuohon historioitsijoiden paperiin nimeni minäkin Helsingin yliopistolla illan suussa 20.5.

Erkki Tuomioja ajaa historiaa rauhan asialle

# Meillä suomalaisilla oli ilo ja kunnia olla perustamassa kansainvälistä järjestöä tai verkostoa nimeltä Historians wihtout Borders, Historioitsijat ilman rajoja. Se pyrkii yhtä arvovaltaiseksi ihmiskunnan unilukkariksi, tuomariksi ja jopa toimeenpanijaksi kuin Lääkärit ilman rajoja ja Reportterit eli journalistit ilman rajoja. Panin tuohon historioitsijoiden paperiin nimeni minäkin Helsingin yliopistolla illan suussa 20.5.

Viittakiven opisto/Viittakivi International Centre

En taida olla ainoa, jolle Viittakivi on ollut tärkeä paikka, jossain elämän vaiheessa. Suomessa (ja maailmalla) on aika paljon viittakiveläisiä! Tämä todella kansainvälinen kansanopisto toimi Hauhon Kirrisen järven rannalla vuosina 1951-2007. Itse toimin Viittakiven puutarhurina kesällä 1975 ja asuin siellä yhden talven, jonka jälkeen jatkoin agronomiopinnot; tuon viehättävän yhteisön vaikutus taitaa olla elinikäinen, niin minulle kuin monille muille.

V gostjach u Ilmari v Finljandii

Talvisodan päättymisen muistoksi pieni delegaatio Petroskoista kävi lauantaina vierailulla Raatteen tielle (mm. Raatteen Portin muistomerkillä), jonka jälkeen kutsuin heidät kylään, juomaan kuppi "tsuajua", heidän paluumatkallaan Vartiuksen rajanylitysasemalle. Joukossa oli Karjalan television edustaja, joka teki "helikopterillaan" komean videon korpitilastamme. Tuntuu mukavalta ja oikealta ylläpitää hyvät kansalaissuhteet itärajamme ylitse, kaikesta huolimatta. Ainakin meillä on paljon hyviä ystäviä Venäjällä ja näin tulee pysymäänkin.

Joulurauhaa

I maailmansotaa käytiin tarkalleen 100 v sitten. Euroopassa taistelut olivat jakaantuneet kahdelle ilmansuunnalle: lännessä pohjoiseen Ranskaan, idässä Puolan alueelle. Saksa oli ajautunut aikomustensa ja tahtonsa vastaisesti kahden rintaman sotaan, kun Ranska ei kukistunutkaan muutamassa viikossa, kuten oli suunniteltu, ja Venäjän vastainen rintama vaati osansa miehistä ja resursseista.

Julkaise syötteitä