Elämä jatkuu

Kaikki blogit puheenaiheesta Narsismi

Narsismi vanhemmuudessa?

Pitää muistaa että haitallista narsismia on monenlaista, eikä se kaikki ole ihan täyttä pahuutta, vaikka lapsen kehitystä sairaalloiset vanhemmat aina jollakin tavalla vaurioittavat. Joskus narsistisella vanhemmalla on selvät suosikkilapset ja sitten on tietenkin mustat lampaat, joista ei niin paljon myönteistä puhuta, vaan ennemminkin narsistivanhempi alistaa muiden lasten välityksellä perheen mustaa lammasta. Vain vahvan minuuden omaava lapsi voi kestää tuollaisen vanhemman otteen tervejärkisenä.

Ryhmänarsismi

Ryhmänarsismi:

television "tähdet" kiertävät toistensa ohjelmissa toisiaan kehumassa ja nauraa räkättämässä.

Puheen eri kategoriat

 

Yleinen harhakäsitys on, että puhetta käytetään pelkästään kommunikaatioon.

Tämä ei suinkaan pidä paikkaansa, vaan puhetta käytetään lukuisiin eri käyttötarkoituksiin, joista olen tunnistanut ainakin seuraavat:

 

Poliittiinen puhe

Narsismin huippu

"Tee toisille niinkuin  haluaisit itsellesi tehtävän."

Tuo kultainen sääntö esiintyy muunnelmina lähes kaikissa uskonnoissa ja monissa ajatussuunnissa kuten kungfutselaisuudessa (Kungfutse 551–479 eaa).

Kultainen sääntö on järkyttävän sairas rakkaudeton narsistinen ajatus, jota ihmiset toistavat papukaijan tavoin tajuamatta lauseen merkitystä.

Lauseen pitäisi kuulua:

Epileptikon uhri?

 

Sanna ja Repa erosivat. Tapaus järkytti tuttavapiiriämme niin kuin erot yleensä. Kaikki halusivat tietää miksi he erosivat? Hyvin auliisti Sanna kertoikin syyn olevan se, että Repa oli epileptikko. Tuon jälkeen kaikki muut syyt tuntuivat toisarvoisilta sillä kaikkien päälimmäinen kysymys oli: Oliko Repa tosiaan epileptikko?

 

Julkaise syötteitä