Elämä jatkuu

K.H.P.V.

 • Boheemisatiiri vuodelta 1925 ("Veljeskunnan Pyhä Kirja") .
  Boheemisatiiri vuodelta 1925 ("Veljeskunnan Pyhä Kirja") .
 • K.H.P.V.:n komea lippu
  K.H.P.V.:n komea lippu
 • Ilmarin päivän iltaohjelma (16.1.2012).
  Ilmarin päivän iltaohjelma (16.1.2012).
 • Kohtuullisuusaatteen isä?
  Kohtuullisuusaatteen isä?
 • K.H.P.V.

Kohtuullisen Hutikan Pyhä Veljeskunta on Ilmari Kiannon lanseeraama ajatus ja kirja ("yhteiskunnallinen boheemisatiiri") vuodelta 1925. Lennokas idea syntyi kieltolain (1919-1932) aikana ja todettiin pitkässä juoksussa sen verran toimivaksi ja arvokkaaksi, että K.H.P.V. perustettiin vihdoin vuonna 1978, itsenäisyyspäivänä. Tämä perinneyhdistys "ei millään muotoa kaihda julkisuutta, vaan sääntöjensä mukaisesti päinvastoin pyrkii hyvänsuopaisella toiminnallaan levittämään kohtuullisuuden aatetta paitsi kotimaassaan, myös rajojen ulkopuolella".      

Ilmarin päivänä Ilmari Kianto-seura ja K.H.P.V. järjestivät Suomussalmen uudessa retikka-teatterissa yhteisen kulttuuritilaisuuden, jonka teemana oli K.H.P.V. (ohjelma oheisena).

"Muita esikuvia kuin Iki-Kianto ei Veljeskunnalla ole, lukuun ottamatta ranskalaisen konjakin, irlantilaisen ja saksalaisen oluen, irlantilaisen ja skottilaisen whiskeyn, tanskalaisen akvaviitin, japanilaisen saken, suomalaisen sahdin ja pontikan ja muiden kohtuullisesti humalluttavien juomien kunniakkaita valmistajia".

http://www.kianto.org/

http://www.khpv.org/

("Holy Brotherhood of Moderate Intoxication")

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Kippis kohtuulliselle hutikalle!

fabu land

Tähän varmaan sopii rattoisa pätkä Kiannon 90-vuotissynttäreiltä Kiannon pääkaupunkiresidenssissä Mariankadulla - siis aivan pressanlinnan kulmilla. Kekkonen käy pikaisesti onnittelemassa juhlakalua. Kekkonen lupaa "evästäkin" Turjanlinnaan. No juu ..."Otetaans!" :).

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/kekkonen_iki...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kohtuullisen hutikan puolesta puhuu kaiken parhaiten seuraava ikiviisaus:

Serkkuni, assyriologian professori Simo Parpola, poimi mieleenpainuvan sananlaskun nuolenpääajoilta. Se on sen verran syvällinen ja Pohjolankin oloihin istuva, että se ansaitsee maininnan tässä yhteydessä.

"Viini on kuin tuuli: kun se puhaltaa kukkien yli, se tuoksuu; kun se puhaltaa raatojen yli, se haisee".

Tuollainen ajatus syntyi siis Mesopotamiassa joinain vuosina 3500–2500 eaa......

Kohtuullinen otto (hutikka) on elämää parhaimmillaan, mutta kännihumala ja putkijuominen "raadollista". Toisilta se onnistuu ja toisilta ei (geeni-, luonne- vaiko ympäristötekijäkysymys?).

Kuulin K.H.P.V.:n trubaduurin (= Bacchus Magisterum Globus Plexus) suusta hienon oivalluksen: "Minulla on heikko luonne, mutta vahva terveys"

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

On todettava, että kohtuusaatteen varsinainen isä taisi sittenkin olla Elias Lönnrot. Hän perusti Kajaanissa Suomen ensimmäisen raittiusseuran: SELVEYS-SEURA (19.3.1834). Kuten nimikin antaa huomioida, sen ajan tavan mukaan pullo päivässä oli kohtuullista nautintoa. Mutta kun kävi ilmi, että selveys-seuran kokoukset aloitettiin aina totilla ja että ne tahtoivat päättyä kokousväen vahvaan humalatilaan Lönnrot muutti seuran nimen "Kohtuuden ystäviksi". Seura kuitenkin lopahti jäsenten puutteeseen väljistä säännöistään huolimatta: "Ennen kaikkea pidättyköön hän (=seuran jäsen) sellaisten väkijuomien käytöstä, joihin sisältyy paloviinaa, arrakkia, rommia minkä nimisenä tahansa."

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Nostetaanpa framille, näin ilmarinpäivän kunniaksi.

Tämän blogin suosituimmat