Elämä jatkuu

Kurt Tucholsky (1890-1935)

  • "Der Vorteil der Klugheit besteht darin, dass man sich dumm stellen kann. Das Gegenteil ist schon schwieriger".
    "Der Vorteil der Klugheit besteht darin, dass man sich dumm stellen kann. Das Gegenteil ist schon schwieriger".
  • Kurtin hauta, Mariefred Kyrkogård, Ruotsi: "Koko menneisyys on vain sitä samaa" (Goethen Faust)
    Kurtin hauta, Mariefred Kyrkogård, Ruotsi: "Koko menneisyys on vain sitä samaa" (Goethen Faust)
  • Kirjailijan oma toivomus hautatekstiksi: "Tässä lepää kultainen sydän ja rautainen suuvärkki. Hyvää yötä!" (toive ei toteutunut)
    Kirjailijan oma toivomus hautatekstiksi: "Tässä lepää kultainen sydän ja rautainen suuvärkki. Hyvää yötä!" (toive ei toteutunut)

Törmäsin aivan sattumalta kirjailija Kurt Tucholsky:yn, joka näyttää olevan suosittu kulttikirjailija Saksassa, Puolassa, Hollannissa jne. Meillä Suomessa hän on sillä tavalla vähemmän tunnettu, ettei hänestä edes löydy suomalaista wikipediaa, saatikka käännöksiä.

Aluperin saksalaisjuutalainen älykkö kääntyi pasifistiksi, vasemmistolaiseksi ja protestantiksi sen jälkeen kun joutui olemaan rivisotilaana ensimmäisen maailmansodan aikana. "Interbellum"-aikana hänestä tuli Hitlerin älykäs arvostelija, joka siitä syystä eli loppuvuosina Ruotsissa ja jossa kuoli Göteborgin sairaalassa, unilääkkeiden yliannostuksen seurauksena vuonna 1935. Tucholsky selvästi masentui, sairastui vatsahaavaan ja oli hiljaa sen jälkeen kun hänen kirjansa vuonna 1933 julkisesti poltettiin nousevassa Natsi-Saksassa.

Mies oli mainio sanan käyttäjä ja samalla sarkastinen bon-vivant, jolla oli aina useita rakastajattaria samaan aikaan (jo siitäkin sotkusta tulisi vatsahaava..). Aion tutustua häneen paremmin. Ilmeisesti "Ein Pyrenäenbuch" (1927-1928) on hänen hauskimpia ja hulvattomimpia matkakertomuksia; näin ainakin luin hollantilaisfanien taholta. Suomeksi löysin hänestä tähän asti aika vähän, muun muassa tämän ylistävän blogin:

https://tarukirja.blogspot.com/2012/05/kurt-tucholsky-rheinsberg.html

Jo niinkin aikaisin kuin vuonna 1930 Kurt Tucholsky kirjoitti varsin väkevän kannanoton/varoituksen "Deutschland erwache!" (Saksa, herätkää!):

https://

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Tämän blogin suosituimmat