Elämä jatkuu

Karjalan Sanomat

  • Karjalan Sanomat

Tämä pelkästään hyväntahtoisena vinkkinä heille, joille itärajan takaiset asiat edelleen kiinnostavat. Minulle tulee jo vähän aikaa, sähköpostin kautta ja jokaisena tiistaina/keskiviikkona, uunituoreet Karjalan Sanomat pdf-muottoisena.

Palvelu on kätevä ja edullinen (30 euro/vuosi). Lehden ulkoasu on nykyisin tämän näköinen ja sen nettiversion tilaus aika lailla yksinkertainen:

http://www.karjalansanomat.ru/sivu/pdf-lehti

Suosittelen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Olen joskus lueskellut sitä ja silloin uutiset olivat kokonaisuudessaan, nyt näköjään vain lyhennettyinä mainintoineen lisää lehdessä. Ulkoasu on toki parantunut ja ennen oli pari kirjaintakin korvattu kyrillisillä.

http://www.karjalansanomat.ru/uutinen/tullis%C3%A4...

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Lienee sama systeemi kuin Hesarilla, että vain tilaajat saavat lukea ne "kunnon uutiset".

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Karjalan sanomat lienee entisen Neuvosto-Karjsla -lehden perillinen. Sekin oli melko hyvä lehti ottaen huomioon silloiset olosuhteet.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Niinpä. Olen itsekin paperiversion vanha lukija, jo 1970-luvun puolivälistä lähtien.

Alunperin: Karjalan kommuuni >> Punainen Karjala >> Sovetskoi Karelija >> Totuus >> Leniniläinen totuus >> Neuvosto-Karjala >> Karjalan Sanomat (jossa leniniläisestä totuudesta ei ole enää tietoakaan, lukijan onneksi).

https://fi.wikipedia.org/wiki/Karjalan_Sanomat

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Leniniläisestä ja stalinistisesta totuudesta kasvoi uusi ihminen, Homo Sovjetikus. Monet arvelivat mm. Masha Gessen ja Levada että se tyyppi kuolisi sukupuuttoon Neuvostoliiton romahdettua.

Mutta eipä kuollut, Putin on onnistunut jopa huomattavasti vahvistamaan uutta sukupolvea sitä ihmistyyppiä. Melkein kaikki venäläiset rakastavat Stalinia.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Minuakin häiritsee tuo Stalinin "rehabilitaatio/rehabilitointi", mutta on silti vahvasti liioteltua sanoa, että melkein kaikki venäläiset rakastavat Stalinia. Ohessa hyvin seikkaperäinen kyselytutkimus (arvostettu Levada-tutkimuslaitos). Viime vuonna väitteeseen: "STALIN WAS A CRUEL, INHUMAN TYRANT WHO IS GUILTY OF KILLING MILLIONS OF INNOCENT PEOPLE" vastasi 44 % Venäjän kansalaisista olevan samaa mieltä; 29 % ei ottanut kantaa ja "vain" 26% oli eri mieltä (kommunistit ja nykypatriotit). Putinin hallinnon toisen maailmansodan yletön ihannointi on kieltämättä vaikuttanut moiseen kehitykseen (mikä tuntuu sikäli oudolta, koska juuri Stalin kielsi "suuren isänmaallisen sodan" juhlimista. Nuo juhlaparaatit syntyivät vasta Hrutshovin aikana ja paisuivat Putinin aikana mahdottomuuksiin). Mutta onneksi siihen esiintyy myös riittävän voimakasta kritiikkiä, etenkin nyt kun eläkkeet ja palkat pysyvät samoina mutta elintarvike- ja asumiskustannukset koko ajan nousevat.

Kiinnostavaa, että Levada-kyselyssä koko ajan noin kolmannes vastaa, että heille se on "yksi hailee" (indifference): https://www.levada.ru/en/2018/04/17/the-perception...

Leokin tietää varsin hyvin, että aina kannattaa lukea lehtiä laidasta laitaan. Minäpoika luen kaiken, minkä eteeni saan, "Vartiotornista" lähtien.

Vuonna 2009 kirjoitin homo sovieticuksesta seuraavan blogin (homo sovieticus vs. homo sapiens). Edelleen ajankohtainen, sanoisin:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/15215-homo-...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vartitorni on kyllä liian tylsä julkaisu. Herätkää-lehti sen sijaan on sellainen jehovien Valitut Palat, jossa on usein kaikenlaista mielenkiintoista, joskus vain hiukan omalla sanomalla höystettyä.

Suomessa ilmestyi 60-luvulla lehti nimeltään "Neuvostoliitto". Eräässä numerossa hehkutettiin, että Neuvostoliitossa on pelkästään Kuolan niemimaalla enemmän ydinvoimaloita kuin tsaarin aikana koko Venäjällä. Sellaista sanomaa ei tietenkään voinut pitää minkäänlaisena valemedian tuotoksena. Tosi kuin vesi!

Tämän blogin suosituimmat