Elämä jatkuu

2 500 vuotta vanha laivahylky (maailman vanhin)

Mustalla merellä, noin 75 km Bulgarian rannasta, on löydetty äsken maailman vanhin laivahylky. Kyse on kreikkalaisesta aluksesta, jonka iäksi paljastui radiohiiliajoituksen perusteella 2 500 vuotta eli aikakaudelta 500 vuotta eKr. 

Aluksen pituus on 23 metriä ja malli samanlainen kuin se, minkä näkyy vaikkapa British Museumin (= "maailman suurin varastettujen esineiden näyttely"..) "Siren Vase":ssa, jossa kuvataan miten, kauniilla laulullaan, seireenit houkuttelivat merimiehiä vastustamattomasti luokseen ja sitten repivät heidät kappaleiksi. Tunnetusti Odysseus suojautui seireeneiltä laitattamalla merimiehilleen vahaa korviin. Koska hän halusi kuulla seireenien laulun, niin antoi sitoa itsensä mastoon.

https://

Mustan meren pohjavesi on hyvin hapeton ja juuri siksi laivahylyt säilyvät siellä niin hyvin Southamptonin yliopiston professori Jon Adams:in mukaan, joka johtaa Black Sea Maritime Archeology Project:ia. Projektin puitteissa on löydetty jo yli 70 ikivanhaa laivahylkyä, mutta tämä tuore löydös on niistä ylivoimaisesti vanhin.

https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Osoituksena jo sen ajan kreikkalaisten laajasta merenkulusta, myös Mustalla merellä, vielä seuraava jatkokommentti. Kävin juuri Georgian Batumissa, joka on Mustan meren rantakaupunki, ja siellä kuulin, että paikkakunta oli alunperin muinaiskreikkalainen siirtokunta. Jo silloin georgialaiset viinit (jonka alueen viinikulttuuri on yli 8000 vuotta vanha) olivat haluttua kauppatavaraa. Nimi Batumi arvellaan juontuvan kreikankielen sanasta, joka tarkoittaa syvää. Batumin ranta syvenee edelleen jyrkästi. Kreikkalainen filosofi Aristoteles (384–322 eaa) ja muut aikalaiset kutsuivat paikkaa nimellä “Pontus Bathea” (βαθύς λιμεν, bathus limen tai βαθύς λιμήν, bathys limin; "syvä satama").

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Hauskaa seurata, että tämän uutisen yhteydessä kaikki kotimaiset lehdet puhuvat 2 400 vuotta vanhasta laivahylystä. Itse tutkijat kuitenkin kertovat, että hylky on "carbon dated to 500 BC". Elon laskuoppia?

Tämän blogin suosituimmat