Elämä jatkuu

Traktorikuski ja kolhoosinainen - restauroinnin lähikuvissa

 • Ottamani kuva vuodelta 1976
  Ottamani kuva vuodelta 1976
 • Jo näin huonossa kunnossa olivat traktoristin kasvonpiirteet...
  Jo näin huonossa kunnossa olivat traktoristin kasvonpiirteet...
 • Eroosio selkäpuolelta...
  Eroosio selkäpuolelta...
 • Traktorikuski ja kolhoosinainen - restauroinnin lähikuvissa
 • Traktorikuski ja kolhoosinainen - restauroinnin lähikuvissa
 • Traktorikuski ja kolhoosinainen - restauroinnin lähikuvissa
 • Traktorikuski ja kolhoosinainen - restauroinnin lähikuvissa
 • Traktorikuski ja kolhoosinainen - restauroinnin lähikuvissa
 • Traktorikuski ja kolhoosinainen - restauroinnin lähikuvissa
 • Traktorikuski ja kolhoosinainen - restauroinnin lähikuvissa
 • Traktorikuski ja kolhoosinainen - restauroinnin lähikuvissa
 • Traktorikuski ja kolhoosinainen - restauroinnin lähikuvissa
 • Traktorikuski ja kolhoosinainen - restauroinnin lähikuvissa
 • Traktorikuski ja kolhoosinainen - restauroinnin lähikuvissa
 • Traktorikuski ja kolhoosinainen - restauroinnin lähikuvissa
 • Heheh! Upea restaurointi tämäkin: Stalinin saappaat Budapestin lähellä olevassa veistospuistossa..työkaluina: kulmahiomakone ja nosturi.
  Heheh! Upea restaurointi tämäkin: Stalinin saappaat Budapestin lähellä olevassa veistospuistossa..työkaluina: kulmahiomakone ja nosturi.

Sosialistisesta realismista voidaan ollaan monta mieltä, mutta ainakin minäpoika pidän monista sen veistoksista. Myös maalausten joukosta löytyy rutkasti helmiä.

Maalais- ja maatalousmiehiä kun olen (MMK/Agronomi), niin erityisesti Moskovan VDNH-näyttelyn avajaisportin komea "Traktorikuski ja kolhoosinainen"-patsas jysähti välittömästi kaaliini vuonna 1976, silloin kun sen ensimmäisen kerran näin, ohikulkumatkalla Kiinaan. Kuvan ottohetkellä "Тракторист и колхозница"-patsas oli vielä hyvässä kunnossa (sen pystytys tapahtui vuonna 1954), mutta pakkanen ja metropolin liikennepäästöt tekivät tehtävänsä. Onneksi viime syksyllä päätettiin aloittaa patsaan restauroinnin, joista löysin venäläisestä somesta oheiset, varsin kiinnostavat lähikuvat.

Hieno työ! Niin alkuperäisten tekijöiden (1.versio: Rafael Nahimovitsh Budilov sekä Aleksander Aleksejevitsh Strekavin, vuonna 1939 ja 2.versio: Sergei Mihailovitsh Orlov ja hänen työyhteisönsä, vuonna 1954), kuin lähes yhtä taitavien restauroijien taholta. Вам спасибо большое!

Post scriptum:

Juuri nyt moinen patsas olisi ihan oikeasti paikallaan, kun Venäjästä tuli maailman suurin viljan viejä... Melkoinen paradoksi, muuten: silloin kun käytettiin tällaista propagandaa sadot olivat heikot ja kaupan hyllyt tyhjät. Sama ajatusvirhe toistuu parhaillaan Venezuelassa...

Aiheeseen liittyvä blogi vuodelta 2011 (Maita joita ei enää ole)

Aiheeseen liittyvä blogi vuodelta 2011 (Pariisin maailmannäyttely 1937/"Työläinen ja kolhoosinainen")

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Venäjän Aika-lehdestä luin että Venäjän pelloista 90 prosenttia kaikkiaan sadasta miljoonasta on kesannolla. Tämän voi jokainen todeta ainakin Moskovan pohjoispuolella.

Etelässä on niin hyvät pellot että sieltä viedään vehnää maailmanmarkkinoille koska bisnesmiehet saavat sieltä paremman hinnan kuin kotimaasta. Venäjällähän on vapaa markkina- ja riistotalous:)

Mutta mutta, Putin-parka joutuu ostamaan maailmanmarkkinoilta kalliimmalla enemmän viljaa kuin toiset roistot vievät. Eli sama kuin Stalinin aikana, viljaa vietiin kun piti näyttää maailmalle vaikka oma kansa kärsi nälkää. Melkoinen paradoksi!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"Venäjän Aika-lehdestä luin että Venäjän pelloista 90 prosenttia kaikkiaan sadasta miljoonasta on kesannolla".

Pientä heittoa suuren toleranssin maassa, sanoisin.

Leo, niin kauan kun 40 miljoonaa venäläishehtaaria on ilman isäntää/emäntää, maailmalla ei ole minkälaista hätää nälän suhteen (silti toivon/suosittelen väestöräjähdyksen rajoittamista, kovastikin).

Kirjoitin Venäjän maataloudesta aiemmin näin (vuonna 2011/2011 г.) :

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/89716-40-mi...

Hyvä suoritus joka tapauksessa: jo nyt, "juosten kustuna", maasta on tullut maailman suurin viljan viejä. Putinin puolittaisen markkinatalouden puolittainen tulos.

Ajatelkaa minkälaiseen tulokseen todella vapaa Venäjä pystyisi. .

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Lueskelin viime syksynä Venäjän viljantuotannosta ja viime vuonna siellä korjattiin suunnilleen yhtä paljon kuin NL:n parhaina vuosina, mutta puolta pienemmällä pinta-alalla kun viljelymenetelmät ovat kehittyneet.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

VDNH-näyttelyssä tuli käytyä vuosikymmeniä sitten muutaman kerran.
Siellä ihmeteltiin Belarus-traktoria hydrostaattisella vaihdelaatikolla.
Kehitys kehittyy, ajateltiin. Isännillä olikin varmaan kädetkin venyneet kun repivät voimalla synkronoimattoman suorahampaisen vaihdelaatikon pykäliä päälle.
Turha toivo.
Aikaa vierähti muutama vuosikymmen, ennen kuin synkronoitu vaihdelaatikko viimein ilmestyi.
Kansantalouden saavutusten näyttely olikin ilmeisesti näyttely siitä, mitä aiottiin saavuttaa sitten joskus.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ja hassuinta tässä Hannun hienossa kertomuksessa on se, että sekin ihme (hydrostaattinen vaihdelaatikko ja voimansiirto) kuitenkin toteutui, jo neuvostovuonna 1986: DT-175C ("Волгарь"):

https://yandex.ru/images/search?text=%D0%94%D0%A2%...

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%A2-175

P.S. Itse olen ajanut moisella vehkeellä..."uuden Venäjän" pääagronomina/prikatiirina vuonna 2002. Kiinnostava kasvukauden keikkatyö, joka opetti paljon (siis niin minua kuin vastapuolen työntekijöitä, joita edelleen kunnioitan kovasti ja loppuikääni). T.Ilmari Janovitsh

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Tuosta patsaan viljalyhteestä muistuu mieleeni eräästä teoksesta lukemani kohta, jossa tuodaan esiin kuinka propagandakuvia hyvästä viljasadosta Neuvostoliitossa otettiin. Jotta viljankasvu saatiin näyttämään erinomaiselta, niin viljapellon keskelle laitettiin kuvattavat henkilöt polvilleen. Korren pituuskasvua korostettiin näin!?
(Viimeksi mainitullahan ei kai ole juurikaan mitään tekemistä hyvän sadon kanssa? Meinaan korren pituudella.)

Mahtoiko Hrutshevin maissikaan kasvaa muuta kuin pituutta, jos sitäkään?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Muistelen että neuvostovalta joutui ostamaan koko ajan viljaa. Nyt kun kolhoosit ovat maan tasalla niin Ilmari todistaakin että Venäjä vie viljaa maailmanmarkkinoille.

Mutta Ilmari, vienti vai tuonti on suurempi?
Sinun pitäisi tämä selvittää, minä vain ehdotan.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Tuolla vehnän viennin voimakkaalla kasvulla taidetaan hommata valuuttaa Krimin ja Itä-Ukrainan hallusapidon kustannusten peittämiseen?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #8

Vehnän hinta laski kun tuli ylitarjontaa, ja jossain luki että Venäjällä infrakin rajoittaa viennin kasvua.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

No minusta sosialistisen realismin pitäisikin antaa ajan kanssa rappeutua. Yksi kunnostuskerta riittää.
Ohi aiheen:
Sanopa Ilmari-kaima, mikä on suurin este suomalaisen osaamisen viennille Venäjälle, kun puhutaan maataloussketorista?
Kysyy Risto Ilmari.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"Sanopa Ilmari-kaima, mikä on suurin este suomalaisen osaamisen viennille Venäjälle, kun puhutaan maataloussketorista?"

Aika paljon suomalaista maatalousosaamista on sinne viety, erityisesti 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa (minäkin olin pieni osa siitä: 3-niittojärjestelmä, esikuivattu säilörehu, perunan koneistus, Aunukseen kaaliviljelyn suomalaisniksit, venäjänkielinen viljelysuunnitelmasovellus). Suomalaisten ongelmana on ollut tilojemme pieni koko ja siihen perustuva tietotaito. Juuri siksi erityisesti hollantilaiset, jenkit ja tanskalaiset ovat olleet parempia konsultteja. Nykyisten venäläistilojen (agrofirmojen) koko on sitä luokkaa..

Venäläisen maatalouden vahva nousu johtuu länsimaisten kokemusten käyttöönotosta, länsimaisesta kalustosta, mutta nykyään onneksi myös yhä enemmän oman maatalousteknologian modernisoinnista.

Venäjän itsensä julistamat elintarvikepakotteet ovat olleet valtava onnenpotku venäläiselle maataloudelle. Itse olen tyytyväinen siihen, että pikku hiljaa maan valtavan upea peltopotentiaali otetaan taas käyttöön. Maailmalla ei olekaan minkälaista hätää niin kauan kun on varaa pitää nuokin hehtaarit hunningolla...

T.kaima

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Ilmari, kiitos hienosta ja visuaalisesti vaikuttavasta blogista! Millä konsteilla pystyt esittämään kuvat yllä olevalla tavalla noissa mitoissa, eikä vain "peukalonkynsinä"?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Mukavaa kun tykkäsit. Patsas teki aikoinaan vaikutuksen nuoreen agronomiin. Kuvien lataus ei ole vaikeata: sovellus neuvoo (valitse kuva omista tiedostoista >> siirrä kuva, jonka jälkeen lisää kuvia, mikäli niitä on).

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kas kummaa – Vapaavuorossa siis kuvituksen käyttöliittymä toimii toisin kuin Puheenvuorossa? Olen kokeillut kuvieni lataamista Puheenvuoroon jpeg-tiedostoina pitempi sivu nimellisesti jopa 42 cm mittaisena, ja silti ne tulevat näkyviin aina vain "peukalonkynsinä" eivätkä leipätekstin sarakkeen levyisinä kuten Sinulla yllä. Olen ajatellut, että kyseessä lienee jokin HTML-jippo, jolla käyttäjän on itse osattava muuttaa kuvan asetukset.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #15

Outoa. Minun Vapaavuoroni "luo sisältöä" menee kuvien osalta näin: valitse tiedosto >> siirrä tiedosto ja tarvittaessa: lisää enemmän kuvia. Suurin sallittu tiedostokoko 20 Mt. Png, gif, jpg ja jpeg.

Hyvin toimii...(P.S. Minä käytän selainohjelmaa google chromea)

Tämän blogin suosituimmat