Elämä jatkuu

Kaksi karvaista yhteen lyö

  • Eino Leino/Armas Einar Leopold Lönnbohm (vanha koulutaulu korpitalomme seinällä)
    Eino Leino/Armas Einar Leopold Lönnbohm (vanha koulutaulu korpitalomme seinällä)

Kainuun ja Paltaniemen suuresta pojasta, valtakunnan ykkösrunoilija Eino Leinosta, kiertää tässä maakunnassa edelleen monenlaisia kertomuksia. Tässä eräs sellainen:

Viime vuosisadan alkuvaiheessa ei ollut tarjolla sellaisia ajanviettomahdollisuuksia kuin nykyisin ja siihen aikaan yhteiset arvoitusleikit olivat illanviettojen suositumpia seuratapahtumia. Paltaniemen seurakunnan pastori oli kuullut, että kylän suuri runoilija oli saapunut Helsingistä lyhyelle vierailulle lapsuuden kotiinsa ja rohkeni kysyä josko Eino Leino osallistuisi kylän yhteiseen illanviettoon ja arvoitusleikkiin. Eino suostui mielihyvin ja kun iltamat alkoivat pastori totesi: "Meillä on tänä iltana suuri kunnia, että kuuluisa runoilijamme osallistuu arvoitusleikkiimme ja pyydänkin, että arvoisa Eino Leino aloittaisi omalla arvoituksellaan".

Eino Leino nousi pystyyn, meni saliyleisön eteen ja lausui:

"Tuli ilta - Tuli yö - Kaksi karvaista yhteen lyö"

Syntyi piinallinen hiljaisuus ja seurakuntalaiset katselivat toisiaan tai tuijottivat vain kengänkärkiään.. Olisihan sen pitänyt aavistaa: mies on jo pitkään osallistunut Helsingin rientoihin eikä hänen moraalinsa ole siitä ainakaan kohonut...

Kun pitkän odotuksen jälkeen ei tullut minkälaista vastausta niin Eino Leino kertoi oikean vastauksen:

"Nehän ovat silmäripset!"

Saliyleisö oikein kohahti. Pastorikin tokeni ja hyppäsi reippaasti pystyyn, lausuen "Kiitos runoilijalle ja nyt seuraava!". Näin ilta jatkoi pitkään ja kaikilla oli hauskaa.

Ennen tilaisuuden loppumista pastori pyysi, että runoilija esittäisi vielä yhden arvoituksen. Eino Leino meni taas salin eteen ja lausui:

"Tuli ilta - Tuli yö - Kaksi karvaista yhteen lyö"

Syntyi edellistä piinallisempi hiljaisuus ja taas Paltaniemen seurakuntalaiset katsoivat toisiaan. Eikö miesparka todella muista, että hän esitti saman arvoituksen illanvieton alussa? Onko Kämpissä juotu niin paljon absinttia, että raukan aivotoiminta on jo rappeutunut? Monenlaisia kysymyksiä heräsivät seurakuntalaisten pikkupäihin, mutta vastausta ei salista kuultu. Odotuksen jälkeen Eino Leino lausui, virnistyksen kera:

"Se on nyt sitä, mitä ensiksi luultiin!"

 

PALTANIEMEN EINO LEINO -TALO (kuvahaun tulokset)

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Täytyy tunnustaa että ääneen naurahdin ja kerroin tarinan myös vaimolleni, hänkin nauraa hörähti.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olipa hauska leikki. Arvoitukset kuuluivat vielä lapsuudessani koulukirjoihin. Kun TV:tä ei ollut ovat olleet hyvää viihdettä katajaiselle kansalle.
Englannissa harrastetaan pubeissa ja muuallakin tietokilpailuja. Lomamatkalla, Fuerteventuralla hotellissa, oli iltaisin tuollainen tietovisa, välillä kuvista, välillä muusta tiedosta. Ihan mukavaa ajanvietettä erilaisille joukkueille sekin.

Käyttäjän MattiMulari kuva
Matti Mulari

Kainuun miehet hallitsevat kultivoitusti,sivistyneesti, hienotunteisesti ja sanallisesti sen,mitkä ajastukset sivistyneistön pöntössä myllertää vielä tänäkin päivänä.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Aivan ihana juttu, tosi kiva ja iso syänmerkki!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Mukavaa kun tykkäsit, Hilkka! Runouden ja huumorin yhteisvoimaa..

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kyllä sama vitsi on tunnettu myös Venäjällä!

По-русски! Волос к волосу и тело к телу! Начинается ночное дело!
И ничего смешного! Спокойной ночи! :)

https://1.s7.arpaddr.com/2/69/A0/83813376571972176...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #6

Hienoa, Viola, näin laatuhuumori elää yli rajojen: Eino Leinon ikiviisaus jopa "po russki" ja venäläisten ylottovilla, Isä-Stalinista huolimatta..

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Olipa hienoa, että Leino sivisti hieman sanoin tuota Paltaniemeä. Eino yritti inspiroida tuota "villanarttua", jos vaikka porukasta löytyisi.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Törmäsin sattumalta tämän jutun variaatioon Eeva Kilven romaania "Elämän evakkona" lukiessani. Yksi päähenkilöistä kertoili kuolinvuoteellaan:

Oot sie sitä kuullu ku poika sano tytölle tanssiessa, että tietääks neiti mikä on kova ku pistetää sissää, mut pehmee ku otetaa ulos. Tyttö punastuu. Se on korppu, sano poika. Se on kova ku se kastetaa kahvii, mut pehmee ku nostetaa pois. Ai, sannoo tyttö, ai korppuks se oli. Mut on se viel muutaki, sannoo poika. No mikä? kyssyy tyttö. Se on se mitä neiti ensimmäiseks ajattel, vastaa poika.

Tämän blogin suosituimmat