Elämä jatkuu

Letters from Karelia

  • Letters from Karelia

Aihe on tuttua tutumpi, mutta aina siitä kuulee ja näkee uusia kertomuksia. Tässä Kanadan NFB:n eli national film board:in kiinnostava ja liikuttava dokumentti vuodelta 2004 (kesto 1h 15 min). On kuulemma esitetty Suomen televisiossa, joskus vuonna 2005, mutta jäi ainakin minulta näkemättä.

"Taimi Pitkanen last saw her brother Aate in a Leningrad railway station in 1931. Taimi was returning to Canada from Moscow; Aate was headed for Soviet Karelia, on the border with Finland, where his skills in electricity and languages - both English and Finnish - were badly needed. Aate never came back. Even when the dream went sour, Aate held on, writing home until 1942..." (mutta säilyi sentään hengissä vuosina 1936-1939).

Kesäkuussa 1942 Aate teloitettiin suomalaisten taholta vakoilijana ja isänmaan petturina, Kintahankylässä (Kindasovo). Perestroikan jälkeen hänen vakoilutouhunsa sai vahvistuksen myös KGB:n petroskoilaisista arkistoista. Mies oli uskonut edelleen Staliniin, joko pelosta, sinisilmäisyyttään tai vihoviimeisenä oljenkortenaan.

Näkyy hyvin, mutta ainoastaan VIMEO:n kautta ("sorry":n jälkeen: klikkaa "Watch on Vimeo"):

https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kuten huomaatte, kanadalaiset käyttivät myös Ville Haapasalon näyttelijätaitoja tässä dokumentissa.

Minulle henkilökohtaisesti oli ilahduttavaa nähdä Jukka Lehesvirtaa uudestaan ja pitkästä aikaa! Jukan isä toi aikoinaan Aaten kirjeet Petroskoista Suomeen ja hän esiintyy kanadalaisdokumentissa.

Teimme kolmestaan (Jukka, Hannu Taanila ja minä) viikon kestävän tutkimusmatkan Hollantiin vuonna 1994, "Kun Euroopasta tuli Eurooppa"-radio-ohjelmasarjaa varten. Toimin Jukan ja Hannun järjestysmiehenä ja tulkkina.

Tämän blogin suosituimmat