Elämä jatkuu

Maauskoa 1950-luvulla

Edustan maatalousalaa (korpitilan pienviljelijä, agronomi/MMM) ja jo oman ikäni perusteella erityisesti tuo 1950-luku on ollut hirveän kiinnostava ajanjakso Suomen sodanjälkeisessä historiassa. Silloin vielä lujasti uskottiin maatalouteen ja oheiset elävän arkiston uutisfilmijaksot kielivätkin siitä maauskosta, mainiolla tavalla. Sen ajan selostajat olivat myös aivan omaa kastia: ainutlaatuinen puhetapa! Ylelle suurkiitos tuosta arkistopalvelusta ja jo pelkästään sen takia siedän niin yleveroa kuin luvattoman huonoa televisiotarjontaa (johon yle ei ole pääsyyllinen; vaikka Femin ja Teeman yhdistäminen olikin virhe: kaksi kanavaa joilla oli selkeästi omat ohjelmaformaattinsa)..

P.S. Nostalgia on hieman turha sairaus, mutta välillä on vallan mukavata sairastua siihen hieman.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

ja kuuskytluvulla alkoi maaltapako ja Ruotsiin muutto.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Mielenkiintoisia linkkejä!

Olen tustustunut maaseudun elämään paljonkin lapsuudessani. Olin kouluaikana kaikki kesälomat mummolassa, äitini syntymäkodissa maalla. Varsinkin heinätyöt tulivat tuolloin hyvinkin tutuksi.
Oli todella hienoa hakea itse hevonen haasta, valjastaa se kärryjen eteen ja alkaa kärrätä heinäseipäitä pellolle. Myös haravakoneen ajaminen oli pikkupojalle mahtava elämys. Vanhemmiten pystyin jo itse hankoamaan heiniä seipäille. Niitä olen seivästänyt satoja.

Kyllä maaseudun elämä on oikeaa, todella aitoa elämää! Oli varsinkin 50-luvulla. Ja kyllä silmä lepää vieläkin kauniissa maalaismaisemassa kesäisin autolla matkaillessa.
Valitettavasti päädyin kuitenkin tehdastyöhön, paperitehtaaseen. No, leipä se irtosi sieltäkin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minusta viiskymmenluku oli hienoa kohtuuden aikaa jota kaipaa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tuossa "Maaseutuelämä kautta aikojen/Ihoden kylä, Pyhäranta (1952)" esiintyy tuntematon TAKRA-traktorimerkki, kohdassa 6:42 min. Tässä siitä hieman lisätietoa:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Takra

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tällainen materiaali maatalouselämästä Suomessa antaa meille, muualta muuttaneille, hyvän kuvauksen maaseudun elämästä,jota me emme paljonkaan tunne!
Minulle mielenkiintoista oli erään linkin avulla palata hieman neuvostoliiton taloussuunnitelmiin toveri Brezhnevin johdatuksella...!

En ole vielä kaikkea lukenut, mutta voihan palata sivullesi lukemaan ja kuuntelemaan niin kuin kirjaston lukusaliin! :)

Kiitos! Tosi mielenkiintoista!

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kuinkahan moni palstalaisista on tiennyt kyseisen traktorimerkin olemassa olosta? En minä ainakaan. Ajelin kersana Massey Fergusonilla. Monenlaista tuotetta on aikoinaan maassamme valmistettu. TAKRAN hinta vaan oli ylettömän korkea ulkomaisiin kilpailijoihin verrattuna.

Wikipedian tekstissä on kohta: "(Tuotanto)kapasiteetin sanottiin vapautuvan sitä mukaa kun sotakorvausteollisuuden tarpeet pienenevät".
Eli, Suomen teollisuudelle autuaallisiksi propagoidut sotakorvaukset olivat TÄSSÄKIN esteenä oman itsellemme tarpeellisen tuotannon ylläpitämiseksi. Raaka-aineiden maahan tuonti oli sotakorvauspainotteista. Traktorien puutehan todetaan 10 000-15 000:ksi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Niinpä, ja toisena esteenä näkyi olleen metallilakko...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Traktoreista puheen ollen, niin tässäpä mielenkiintoinen "traktorimarssi" (Kokkola-Helsinki, 1925):

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2009/12/04/traktorika...

Tämän blogin suosituimmat