Elämä jatkuu

Suomalainen Petroskoi ☆ Финский Петрозаводск

Kuten melko yleisesti tiedetään, 1920- ja 1930-luvulla Karjalaan muutti tuhansia suomalaisia, niin Suomesta, USA:sta kuin Kanadasta. Suomalaisyhteisö vaikutti monella alalla: politiikassa, armeijassa, taloudessa, urheilussa ja kulttuurissa. Tunnemme vain muutaman sen ajan vaikuttajan nimen, kun suurin osa on jäänyt unholaan. Oheinen, tuore ja hieno "Suomalainen Petroskoi" -ohjelma kiertää kaupunginosia, jotka liittyivät suomalaisten elämään kauan sitten.

Suomalainen Petroskoi ☆ Финский Петрозаводск  (23:41 min):

https://

Post scriptum: Tämä SANDARMOH-blogi liittyy hyvin läheisesti aiheeseen....

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos, Ilmari! Inkerin suomalaisten kohtalo koskettaa aina!

Monet tutut perheet muuttivat silloin Petroskoin. Sinne olimme mekin lähdössä, mutta vetovoimaisemmaksi jäi Leningradin alue, vaikka kotiseudulle emme päässeet. Mutta sukulaisia tai oikeastaan heidän jälkeläisiä asuu vielä tänä päivänäkin Petroskoissa.

Petroskoin lauluyhtye Myllärit esittää hauskaa laulua "Eta Pravda - Se on totta", joka on kotoisin Inkeristä.

https://www.youtube.com/watch?v=hOUhMF797es

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Niin Inkerin, Suomen, Kanadan kuin USA:n suomalaiset..., joista niin moni sai "isä aurinkoisen" kuulan niskaansa. Petroskoilainen Arto Rinne teki kiinnostavan ohjelman alun valtavasta innostuksesta, jota tylysti ja vainoharhaisesti sammuttiin.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Niinpä niin!
Ihminen tuhoa toisen ihmisen elämän!? Jospa olisikin niin maailmassa, ettei ihminen tappaisi toista ihmistä! Niin ei ole ollut maailman syntymästä asti. Joku on aina toisen tiellä! ja Jos se tappaja sattuu pääsemään valtaan, niin rajoja ei sille ole, niin kuin "isä aurinkoiselle"! Hän kuulemma oli sanonut : "Yksi kuolema on tragedia, mutta miljoonien on vain tilastot"!

-Miten niin, että Arto Rinnen innostuksen "sammuttiin"..?, mutta elämässä täytyy kuitenkin mennä eteenpäin! Timo Rinne lienee hänen poika, joka esiintyy videossa ja tytär Eila on varteenotettava muusikko!

https://www.youtube.com/watch?v=iSsPGgsrOTo
Sattuma feat. Timo Rinne. Maman kevätpajoine

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #6

Ei nyt sentään Rinteen Arton innostusta sammutettu vaan 1930-luvun Karjalan suomalaisten. Toivat itsensä, ammattitaitonsa ja jopa työkalunsa Karjalan Neuvostotasavaltaan ja saivat palkaksi niskalaukauksen...surkea kohtalo!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #7

Ymmärsin väärin!

Niin surullista ja traagista se on ollut tuhansille ja tuhansille viattomille ihmisille! Toivoisimme, ettei kenenkään kohtaloksi tällaista enää sattuisi.

Jospa tuo kiven hakattu huuto : " Люди не убивайте друг друга! / Ihmiset älkää tappako toisianne!" kantautuisi koko ihmiskunnan korville!

Hyvää Pääsiäistä!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tulipahan haikea olo ja paljon muistoja tuosta kaupungista.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Samat sanat..Vologdan ohella Venäjän mukavimpia kaupunkeja!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kirjahyllyssä sattuu olemaan Mayme Sevanderin Red exodus ja They took my father - A story of idealism and betrayal. Ne korutont on kertomaa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Meimi_Sevander

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tämä oli yksi harvoja pitempiä videopukkauksia blogien yhteydessä, jonka katsoin alusta loppuun samalla kertaa.

Talvisodan jälkeen perustettiin Neuvostoliitossa Suomalaiskarjalainen Neuvostotasavalta, joka kohotti Karjalan Tasavallan statuksen periaatteessa samalle tasolle kuin Venäjä tai Ukraina. Jatkosodan päätymisen jälkeen sen päämieheksi nimitettiin Otto Wille Kuusinen, joka oli yksi harvoista Stalinin lähipiirin henkilöistä, jotka säilyivät hengissä tai ilman muutakaan tuomiota.

Suomalaiskarjalainen Neuvostotasavalta perustettiin siis sen jälkeen, kun tuossa filmissä mainitut puhdistukset ja suomen kielen aseman romahduttaminen oli tapahtunut. Syynä lienee jonkinlainen talvisodan trauma. Suomestahan piti itsestään tulla sellainen neuvostotasavalta.

Filmi keskittyi vain suomalaiseen asujaimistoon,mikä kuitenkin oli kaiken aikaa huomattavasti pienilukuisempi kuin alkuperäinen karjalainen asujaimisto Karjalan tasavallan alueella. On myös huomattava, että suomalaiset eivät olisi mitenkään pelastaneet karjalaista kulttuuria, sillä he eivät siitä piitanneet. He eivä puhuneet karjalan kieltä ja olivat urbaaneja "maailmakansalaisia" kulttuuririentoineen. Itse asiassa suomalaisten kokeman puhdistusterrorin jälkeen tasaavallassa alettiin projekti karjalan kirjakielen kehittämiseksi ja se eteni hyvin pitkälle, kunnes siitäkin tuli poliitisesti epäsuosittu aihe.

Nyt Putinin kaudella on Venäjällä alettu soveltaa hiukan samanlaisia "vainoja" ulkomaalaiia kulttuureja kohtaan kuin Stalinin aikana. Toki likvidointeja ei suoriteta, mutta kaikki järjestöt, joiden voidaan katsoa oleva, syystä tai syyttä, jotenkin sidoksissa ulkomaiseen rahoitukseen tai liian vankasti vierasperäisen kulttuurin edesajajia, kielletään tai niiden toimintaa vaikeutetaan siinä määrin kuin mahdollista.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ennestään jo tiesinkin, että tuo "Speden" patsas on suomalaisten työtä, taitaa olla yksi harvoista kaatamattomista Leninin patsaita Venäjällä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Oman havaintoni mukaan niitä spedejä on edelleen pystyssä turhan paljon...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ainahan voi ottaa tervaa ja höyheniä matkalle mukaan;)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #12

"Jungerin mallin" sijasta ehdotin joskus aiemmin, että Venäjällä Lenin-patsaita on edelleen sen verran paljon, että kustannustehokkain ratkaisu tuollaisessa mies- ja harvainvaltaisessa machomaassa lienee pelkästään patsaan pään vaihto. Siis kierteillä, vähän niin kuin sähkölampun vaihto: Andropovin, Kyrpatsovin, Jeltsinin, Putinin, Medvedevin ja nyt taas uudestaan Putinin pää (tulevaisuudessa mahdollisesti Navalnyin pää). Itse keho, takki ja käden asento ovat mainiota kierrätysperuskamaa!

Tämän blogin suosituimmat