Elämä jatkuu

Sukukieltemme ääninäytteet

Tämä on ihan harmiton, musikaalinen läpileikkaus ugrilaisesta (unkari, hanti, mansi) sekä suomalais-permiläisestä kieliryhmästä. Videon kielinäytejärjestys on seuraava: unkarin, hantin, mansin, komin, udmurtin, marin, mordvan, saamen, viron, liivin, vatjan, suomen, inkerin, karjalan sekä vepsän kieli.

 

https://

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kun ei ole tippaakaan kielitieteilijän vikaa niin mitäpä tuohon muuta kuin että karjalankielinen laulu oli tuttu opiskeluajoilta, ehkula tsihkula ja sinne päin.

Virosta juolahti mieleen että junassa Roomasta Napoliin vastapäätä istuneet miehet kysyivät että ollaanko sieltä, ja 80-luvun loppua kun elettiin niin vastattiin ystävättäreni kanssa että luuletteko että sieltä pääsee ulkomaille matkustelemaan. Selittivät että olivat käyneet Virossa ja puhumamme muistutti. Siitä vasta välähti että taisivat olla aatteen tovereita.

Toivottavasti muilla on tähän kielitieteellisempi ote, Viron kielen lisäksi olen kuullut matkoilla livenä vain unkaria. Kauniilta kuulostava kieli, josta ei ymmärtänyt mittään.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Heti unkaria edustamaan oli valittu niin ärsyttävä, teennäinen laulutyyli, etten jaksanut pitemmälle.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ei olekaan minkälaista kuuntelupakkoa, mutta aitoa unkarin kieltä se siitä huolimatta on (eikä kestä kuin hetken verran).

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Mielenkiintoinen laulusikermä lippuineen kaikkineen!

En ole vähääkään kielitieteilijä, niinpä ihmettelen miten kyseisistä kielistä, viroa, inkeriä ja karjalan kieltä lukuunottamatta, voidaan sanoa, että ne ovat sukukieliä meidän äidinkielemme kanssa? Eihän sanoissa ole mitään selvää yhteyttä suomen kieleen.
Tämä on täydellisen maallikon näkemys, kielitieteilijöillä on varmaankin vahvat perusteet sukukieli-väitteelleen.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Vahvat perusteet näyttävän kielitieteilijöillä olevan! Mutta ymmärsitkö Seija yhtäkään laulunsanaa esimerkiksi udmurtin tai mordvan kielisestä laulusta? Tätä tarkoitan sukukieli-ihmettelylläni.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #6

En ymmärtänyt, mutta eihän sitä voisi maallikollta edellyttääkään. Kielitieteilijöihinhän jo alusta alkaen viittasin.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #6

Jos olen asian oikein ymmärtänyt, unkarilla ja suomella on samantyyppinen kielioppi. Sanasto ja ääntäminen ovatkin jo kaukana toisistaan. Muista kielistä en osaa sanoa.

Indoeurooppalaisissa kielissä kuitenkin käytetään prepositioita, suomessa ja unkarissa pääasiassa sananpäätteitä. Ne harvat prepositiot kuten edessä, yllä tai alla tulevat pääsanan jälkeen, kun taas indoeurooppalaissa kielissä pääsanan eteen. Vertaa under the table- pöydän alla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kun Google translatoriin kirjoittaa "kala uiskentelee elävänä veden alla", niin unkarin kielen käännökseksi tulee: "Élő hal úszik a víz alatt".

Eiköhän tuo kielisukulaisuus ole aika ilmeinen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Marin laulu kuulosti ihan kiinalaiselta karaoke-esitykseltä. Siitä seuraava mordavan laulu puolestaan alkoi kuin jonkun suomalaisen tangolaulajamiehen esitys. Huikea ero noissa kielissä korvakuulolta.

Inkerin kieltä ei kielitieteellisesti ole oikeastaan olemassakaan, vaan se on suomen kielen kaakkoismurretta, siis samaa kuin "Rokan Antit" puhuivat kannaksella. Sen sijaan on olemassa nyt jo käytännössä kuollut "inkeroiskieli", joka on oikeastaan sitä karjalan kielen murretta, jota puhuttiin nykyisellä Inkerin alueella ennen kuin sieltä lähdettiin karkuun ruotsalaisia valloittajia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Komi ja Udmurdi miellyttivät korvaa karjalan lisäksi ja Violan mieliksi myös inkeriläinen veti kauniisti.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Kannattaisi kuunnella mieluummin puhetta. Lauluista ei aina saa selvää, vaikka olisivat suomeksi.

Tämän blogin suosituimmat