Elämä jatkuu

Kalevalan keikka

 • Kalevalan vanhainkoti
  Kalevalan vanhainkoti
 • Kanteleyhtye, johtaja Juri Gladyshev vasemmalla
  Kanteleyhtye, johtaja Juri Gladyshev vasemmalla
 • Kalevalan keikka
 • Kalevalan keikka
 • Kalevalan keikka
 • "Tarina"-yhtye, johtaja Arina Timonen vasemmalla
  "Tarina"-yhtye, johtaja Arina Timonen vasemmalla
 • "Kiestingin katrilli"
  "Kiestingin katrilli"
 • Eturivin keskellä: Nina "Duracell" Zubanova, entinen kulttuurijohtaja
  Eturivin keskellä: Nina "Duracell" Zubanova, entinen kulttuurijohtaja
 • Kalevalan keikka
 • Esko Pesonen ja Valentina Kovalenko luovuttavat stipendit
  Esko Pesonen ja Valentina Kovalenko luovuttavat stipendit
 • Stipendien saajat ja kielen taitajat
  Stipendien saajat ja kielen taitajat

Eräs Suomussalmen erikoisuus on siinä, että peräti 10% valtakunnan itärajastamme toimii myös kunnan itärajana. Sijaitsemme tavallaan "Vienan Karjalan kainalossa". Meillä on ylläpidetty jo pitkään hyvät suhteet rajan ylitse ja Kalevalan piiri (Uhtua) on meidän ystävyyskuntamme. Jo 26 vuoden perinne on, että meiltä lähtee joulun kynnyksellä pieni delegaatio, joka vie lämpimät lahjat erityisesti piirin vanhainkotiin; niin tehtiin myös viime viikonloppuna. Kalevalan vanhainkodissa (joka rahoitetaan Karjalan tasavallan budjetista) on 30 asukasta, joista puolet on omasta piiristä ja puolet muualta Karjalasta. Vastalahjana saamme aina hienon konsertin ja tänä vuonna meille soi Juri Aleksandrovitsh Gladyshev:in johtama kanteleyhtye (Народный ансамбль кантелистов). Oheiset kuvat ja muutaman vuoden takainen video kertonevat paremmin minkälaisesta esityksestä oli kysymys.

Tänä vuonna otimme ensimmäistä kertaa käyttöön uuden tavan, josta myös tulee perinne: stipendien jako niille oppilaille, jotka paneutuvat ja menestyvät niin karjalan kuin suomen kielen opiskelussa. Suomi Venäjä Seuran Suomussalmen osastolla on siihen halua ja mahdollisuutta. Ennen stipendien jakoa esiintyi Kalevalan koulun juhlasalissa Arina Leonidovna Timosen johtama "Tarina"-yhtye (фольклорная студия "Тарина"), niin tanssin kuin soiton muodossa. Sen jälkeen pidin osastomme puheenjohtajana puheen (venäjäksi), jossa kannustin opiskelemaan kieliä. Opetusneuvos Esko Pesonen jakoi, yhdessä opettaja Valentina Kovalenkon kanssa, stipendit. Tuntuu hyvältä, että Kalevalassa pidetään huolta niin karjalan kuin suomen kielestä.

https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Opetusneuvos Esko Pesosella oli huonommat kengät kuin stipendin vastaanottaljalla tai kenellää toisellakaan;)

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Ari on tarkka mies; veikkaan, että tässä tapauksessa kova pakkanen vaikutti kenkien valintaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Noudatin vain systeemiä mitä venäläiset itse tekevät, siellä katsotaan ensimmäiseksi mitä tai miltä miehen kengät näyttävät, siitä sitten tietää mikä hän on miehiään. Näin siis Venäjällä, itse en olisi siihen asiaan kiinittänyt huomiota, mutta kun katsoin kuvia niin huomasin samalla samaistuvani venäläiseen kulttuuriin. On monta vuotta kun viimeksi olen käynyt. Kiitos tarinasta ja kuvista ennen kaikkea.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #3

Venäläisille naisillekin kengillä on iso merkitys. Ostavat kalliita kenkiä kaiken muun edellä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

On vaarana, että tuo vanhainkoti julistetaan ulkomaisten agenttien pönkittäjäksi ja suljetaan hallituksen toimesta, kun siellä lahjoja jakelette.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Siitä ei ole pelkoa, kyllä venäläinen osaa lahjan ottaa vastaan jos sitä tarjotaan. He osaavat myös antaa lahjoja paremmin kuin Suomessa uskotaan. Oikeasti suomalaisilla on asennevamma venäläisiä kohtaan, mutta se on kai luonnollista naapurirakkautta. Sama asennevamma on myös ruotsalaisuutta kohtaan. Norjalaiset pääsevät paljon vähemmällä ennakkopaineella.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Kuten edesmennyt Kirsti Ekonen viisaasti kirjoitti omassa blogissaan ("Vieraat venäläiset"/3.12.2013): "Näyttelijä Ville Haapasalon mukaan suomalaiset eivät osaa käsitellä venäläisiä asiakkaita. Suurimpana virheenä hän pitää venäläisten yli- tai aliarviointia. Yli- tai aliarviointi, vieraan ihmisen tai vieraan kulttuurin näkeminen joko ihannoivan myönteisenä tai synkän negatiivisena kielii siitä, että käsitys perustuu luuloihin ja kuvitelmiin".

Itse olen sen verran paljon käynyt Venäjällä, että voin omasta puolestani rehdisti sanoa, että suhtaudun venäläisiin "lämpimän realistisesti", ilman turhia kuvitelmia.

http://kirstiekonen.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttu...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Niin mekin pärjäämme suhteessa Norjaan paremmin kuin ruotsalaiset. Sama tilanne myös Hollannin ja Belgian välillä, aina riittää arvosteltavaa.

Tämän blogin suosituimmat