Elämä jatkuu

Kainuulainen ex-kyläkauppias Armas Herra

  • Kainuulainen ex-kyläkauppias Armas Herra

Täällä blogistanissa kirjoittaa välillä Seppo Hildén, tosin turhan harvoin minun mielestäni. Olen fani. Ellei miehen kirjoitustyyli ole ennestään tuttua, niin tässä pari blogia malliksi:

Sepon kanssa käydään silloin tällöin kevyttä kirjeenvaihtoa ja yllätyin iloisesti kun sain postitse hänen tuoreen kirjansa "Herra antaa, Armas Herra ottaa, osa V". Tehdäänpä samantien kirja-arvostelu "Jorma Mellerin tavoin". Kirjan alaotsikko kertoo, että kyseessä ovat "Tragikoomisia tarinoita Suomesta". Luin kirjan vauhdilla ja ilolla läpi. Kyläkauppias Armas Herra teki noin kymmenen vuotta sitten konkurssin "K-ketjun tuotekauppiaana" ja on päättänyt maksaa kyseiselle firmalle velkarästinsä pois. Siihen mies on keksinyt oivan keinon, niin sukunimensä kuin lähimmäisrakkauden avulla. Aivan kuten on olemassa road-movies niin tässä kirjassa liikutaan vastaavasti maaseudun halki ja tutustutaan eri paikkakuntien kirkkoihin ja olutkuppiloihin. Itsekin paljon Itä- ja Pohjois-Suomen maaseudulla liikkuneena pitää antaa Sepolle pisteet tarkoista havainnoista, niin maantiedon kuin ihmistyyppien osalta. Aika hyvä läpileikkaus siitä missä maaseutumme parhaillaan makaa. Kirjoittaja on tehnyt paljon omakohtaista "pohjatyötä", aivan M.A.Nummisen tapaan (1980-luvun "Baarien mies"). Myös Juha Vainion matkarakastaja tuli usein mieleen. Päähenkilö A.Herra tuntuu olevan "vahvasti suomalainen" (erään olutmerkin mukaisesti), ei sylje lasiin eikä ylenkatso paikallisia naisia, silloin kun he sattuvat kohdalla.

Sepon kirja luetaan täysin omalla vastuulla eikä sitä suositella vakavahenkisille eikä pääkaupungin vihreille. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän pekuchka kuva
Pekka Karttunen

Ehdottomasti hänen tarinoita lukisi täälläkin useammin, huumori on osuvaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Muistaakseni parisen vuotta sitten hän kertoi täällä blogistanissa tuosta romaaniprojektistaan ja sanoi tekevänsä parhaillaan pohjatyötä kiertäen eri paikkakuntien kapakoita, koska hän piti sitä pahana potentiaalisena mokana, että kirjassa mainittaisiin väärä hanaolutmerkki jonkun kapakan kohdalla.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Hyvä, Jooel! Nyt on siis jo kaksi kirja-arvostelua. Itse en lukenut aiempia Armas Herra-osia. Aloitin siis suoraan osalla V.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Kyseinen herrasmies ilahdutti myös minua uudella osiolla eli ei se mikään pisnesmies taida kuitenkaan sit olla. Totta, hyvälle tuulelle tuli moisesta.

Tämän blogin suosituimmat