Elämä jatkuu

Samovaari

  • Samovaari
  • Meidän samovaarimme toimii myös sisällä-
    Meidän samovaarimme toimii myös sisällä-
  • Nykyaikainen samovaarimme (termostaatti pitää lämpötilan 90 asteessa)
    Nykyaikainen samovaarimme (termostaatti pitää lämpötilan 90 asteessa)

Monilla on kotona neukkusamovaari, joko koristeena, vintin varastossa tai ehkä: oikeassa käytössä. Tula-kaupungissa tehdään niitä edelleen (venäläinen sananlasku: "Ei Tulaan samovaaria viedä") ja aivan toimiva käyttökampe se onkin. Sana samovaari (самoвар) tulee venäläisistä sanoista сам варить (keittää itse).

Meillä on kotona sellainen alkuperäinen (ei sähköllä toimiva) ja silloin tällöin keitämme silläkin juhlalliset tsuajut. Muutamia kiehisiä sekä puupalasia sinne ja avot. Yleensä keitetään teetä uudella sähkösamovaarilla, jonka päällä seisoo pieni teekannu josta saadaan haudutettua teetä (laimennetaan sopivasti samovaarin kuumalla vedellä). Aivan erimakuista kuin pussitee...

Vuokkiniemen lähellä (heti rajamme toisella puolella, Vienan Karjalassa) sijaitsee kiinnostava samovaarimuseo. Käymisen arvoinen paikka:

www.hutorkormilo.com

 

https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ahaa, reikä antiikkisamovaarissa taitaa olla savutorvea varten, missään vaan ei lue kuinka sitä käytetään.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Joo, tuo piippuputki on samovaarin A&O. Sillä syntyy tarvittava veto. Vanha keino on myös jatsarisaapas nurinpäin, jolloin pumppaamalla sitä syntyy tulella kunnon imu. Samovaarin sisällä on siis tulipesä, joka kuumentaa ympäröivää vesisäiliötä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tuota noin, kyselen varmaan nyt tyhmiä, täytyy sitten kääntyä härveleissä näppärän pojan puoleen: laitetaanko teelehdet siihen vesisäiliöön? On hitsin painavakin, kaiketi messinkiä. Ja kuinka se sitten puhdistetaan käytön jäljiltä, vettä läpi?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #3

Ei; itse samovaarilla tehdään ainoastaan kuumaa vettä. Samovaarin päällä on sitten siihen sopiva, pieni teekannu, johon laitetaan teelehdet sekä kaadetaan kuuma vesi. Näin syntyy väkevä, haudutettu tee, jota laimennetaan mukissa kuumalla vedellä maun mukaan (samovaarin hanasta).

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #4

Kiitos, epäilinkin niitä teelehtiä. Tajusinkohan nyt: ensin kuumitetaan se vesi, otetaan se savutorvi pois ja tilalle laitetaan teekannu?

PS. Saat vapaasti nauraa, mutta hyvä kun laitoit tuon kuvan:)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #5

Seija, terve. Kysyit: "Tajusinkohan nyt: ensin kuumitetaan se vesi, otetaan se savutorvi pois ja tilalle laitetaan teekannu?".

Juuri näin pitää tehdä.

En varmasti naura; luulen, että nykyisin aniharva enää tietää, miten tuo vehje toimii. Itse opin muuten igumeni Panteleimonilta. Vuokrasin aikoinani nuo Uuden Valamon pellot ja yhden pellon reunalla Panteleimonilla oli pieni mökki, jossa hän keitti teetä tällä tavoin. Hän kutsui usein tsuajulle silloin kun tein traktorityötä kyseisellä pellolla (siitä lisää täällä: http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/58794-vuosi...)

Oheisessa, kauniissa kuvassa näkyy hyvin mistä on kysymys: samovaarin sisällä on vielä hiillos (nuo kävyt ovat aika hyviä siihen tarkoitukseen), joka lämmittää samalla sitä pientä teepannua sekä sen suuremman vesimäärän samovaarin sisällä:

https://img-fotki.yandex.ru/get/4210/anestor66.d/0...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #6

Kiitos taas, ilman sinua olisi jäänyt pelkäksi koristeeksi. Täytyykin kokeilla vasta keväällä parvekkeella tai maalla, vaikka miksi ei sitä savutorveakin voisi teettää peltisepällä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #7

Niitä kyllä saa Venäjän rautakaupoista; ehkä joku sinun tuttusi voisi tuoda. Toisaalta, kun ottaa putken läpimitan niin kotimaan peltisepät tekevät sen nopeasti. Myös joku vakiorautaputki käy. Siihen olisi hyvä saada kahva. Mukavia teehetkiä! (vaikkapa ulkona, kovilla pakkasilla; olen kokenut ja se toimii silloinkin).

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #8

Sen kahvan sentään huomasin, ja vaikka ei ehkä ihan kovilla pakkasilla niin seuraavalla kerralla kun tulevat ja on sopiva ilma. Onhan se ohjelmanumerokin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Vaikka samovaari yhdistetäänkin kiinteästi venäläisyyteen, totuus siitä, keksittiinkö samovaari alun perin Venäjällä vai Keski-Aasiassa on jäänyt historian peittoon. Myös Irania on ehdotettu samovaarin synnyinseuduiksi. Joka tapauksessa ensimmäisenä samovaarin teollisen tuotannon aloitti 1700-luvun loppupuolella venäläinen Fjodor Lisitsyn Tulan kaupungissa, joka sijaitsee 165 kilometriä Moskovasta etelään.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Minullakin on Karjalasta evakkoon tuotu samovaari ihan kuvan mukainen. Siinä on kyljessä leimoja vuosilta 1897, 1898, 1902. Ilmeisesti ne ovat näyttelyissä saatuja mitaleita. Kannessakin on leimoja ja siinä näkyy hiukan epäselvästi "Fabrika" ja "Tulakova"
Se on messinkiä ja sisältä tinattu. Säiliöön sopii varmaan puoli ämpärillistä vettä eli pitää olla iso porukka tsaijua juomassa.

Hannu Rautomäki

Itsellä on linkissä olevan kaltainen 70-luvulla Leningradista komissionnii-kaupasta 80 ruplalla ostamani Tulan samovaari. Ei aivan yhtä sädehtivä, ja haudekannu korsteenin päältä puuttuu. Arvelen sen olevan 20- tai 30-luvulta. Edellisen käyttäjän noet savupiipussa. Muistan vieläkin myyjättärien ällistyneet ilmeet "kuinka tuollainen nuori poika ostaa noin kalliin samovaarin?"
http://www.russiansamovars.com/images/source/1053

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Aivan kuten Seija pian tekee, hanki savutorvi ja laita joskus tulet. Suosittelen.

Tämän blogin suosituimmat