Postiauto Kontiomäki-Suomussalmi (1920-luku)
Tämä kuva on sen verran komea (ja siihen liittyvät tekijäoikeudet jo mennyttä aikaa), että sen kunniapaikka on tässä! Kainuun ensimmäinen postiauto, joka liikennöi vuodesta 1924 lähtien kolmesti viikossa 90 kilometrin pituisella linjalla Kontiomäki-Suomussalmi. Vuonna 1927 auto siirrettiin linjalle Suomussalmi-Kuhmo. Kuva on 1920-luvun puolivälistä (Lähde: Perinne albumi-kirja/Kainuu).
Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!
NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)
Näyttäisi olevan rahastajatyttökin mukana. Työn tuottavuusvaatimukset olivat ennen erilaiset kuin nykyään. Vielä 1970-luvulla oli kotiseudullani rahastajapoika postiautossa. Hänen tehtävänsä oli myös nakella postiniput heittolaatikoihin.
Kuvassa olevan auton maavara oli varmasti tarpeen sen ajan teillä, kelirikkoaika vaati varmaan erityistä tarkkuutta kuljettajalta kun renkaatkin olivat noin kapeat.
Nämä ovat vähän tuoreempaa tavaraa, mutta nostalgiaosastoa jo kuitenkin.
https://www.youtube.com/watch?v=0-_u1g9Z5AI
https://www.youtube.com/watch?v=m2qu3DIMdrQ
Terveisin Kalevi Kämäräinen
Joku linja-auton ja "sekajunan" välimuoto, luulisin, niissä sekajunissa oli matkustamo ja avolava. Tuon perässä näyttäisi olevan joku viritys ikkunaseinänä lavan yläosassa.
Tuo kuva on todella vanha, kohta sata vuotta! Siihen aikaan Suomen autoistuminen oli tuskin alkanut, eikä esimerkiksi Kainuun maaseudulla nähty hyrysysyä kuin hyvällä tuurilla.
En usko että käsitteistökään oli vakiintunut asteikolle henkilö-, kuorma-, paketti-, seka-auto. Ja miten mahtoi olla niiden katumaastureiden kanssa?
Vanha on, ja henkilöautot olivat varmaan alusta asti erikseen. 1920-luvun alun linja-autot olivat vähän saman näköisiä kuin tuo postiautokin. Vanhempaa tietoa ei löytynyt, mutta 1929 Suomessa oli 1274 linja-autoa. Sekajunat taisivat tulla kuvaan joskus 1920-1930 lukujen vaihteessa, muista kuin linja-autoista ei ole kirjaa.
Alkeellisimpia sekajunia on nähtävästi ollut ainakin jo 1920-luvun alussa - matkanteko on ollut liki yhtä "mukavaa" kuin esimerkiksi Britannian junissa halvimmillaan.
http://www.porvoonliikenne.net/Seka-auto1.htm
http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2012/11/14/article-...
Terveisin Kalevi Kämäräinen
Jossain on tuo kirja Linja-autoliikenteen vaiheet, mutta olisiko perintökirjojen joukossa pahvilaatikossa varastossa kun en löydä. Aikaa myöten ne autot pitenivät, tässä netistä löytämässäni on jo vähän matkustamoa, mutta vuosiluku puuttuu. Tavaraakin niillä sekajunilla kuljetettiin, mm. maitoa maalta meijeriin.
Erittäin mielenkiintoinen tieto! Muutaman vuoden takaa muistan tietokilpailu-tyyppisen kysymyksen: mitkä automerkkien nimet päättyvät omaan alkukirjaimeensa?
Niitä mietittiin porukalla pitkän aikaa, ja kun Nissan oli mainittu, muuttui homma varsin vaikeaksi. Talbot, Rambler, Scania Vabis, Infiniti, Horch... useimmat ovat jo vaipuneet historian hämärään, aivan kuten Rochet Schneider.
Büssing N.A.G., Diamond, Brockway, International, Zwickau.
Linja-automerkeistä tulee mieleen ainakin REO, joita Suomessakin oli.
http://www.slhs.fi/files/3614/5926/4451/Hetku09-4-...
http://www.coachbuilt.com/bui/r/reo/reo.htm
Henkilöautomerkkivainajista muistuu Humber, jollainen koulukaverin faijalla oli. Muuten kuulemma hyvä, mutta varaosien saanti meni 1970-luvun alussa niin vaikeaksi, että luopua piti.
https://fi.pinterest.com/pin/500321839824141163/
http://www.allpar.com/cars/adopted/humber.html
Terv. KK
Oi niitä aikoja. Autonvalmistajia on ollut määrällisesti paljon, mutta tuotetut kappalemäärät useimmissa tapauksissa pieniä. Fordin "Model T" ja Volkkarin "Käfer" ovat toki loistavia esimerkkejä suurtuotannosta.
Listaamiasi merkkejä voi melko helposti bongata kaakkoissuomalaisessa maalaistaajamassa 60-luvulla. Edustusautot sieltä puuttuivat, mutta muuten valikoima oli laaja. Lennätinlaitoksen pyöreäkeulaisen Vanajan saattoi nähdä pylväslastissa!
Kommentoi 16 kommenttia