Elämä jatkuu

Astor Piazzolla: Cafe 1930, sarjasta "Histoire du tango"

  • Astor Piazzolla (1921-1992)
    Astor Piazzolla (1921-1992)

Joskus, silloin tällöin (harvoin), kuulee kunnon musaa. Tänään esimerkiksi Yle ykkösestä (Faunin iltapäivä), Astor Piazzolla: Cafe 1930, sarjasta "Histoire du tango" (Kari Kriikku, klarinetti ja Tapiola Sinfonietta/Jan Söderblom). Kiitos siitä.

Tässä linkki: http://areena.yle.fi/1-3672520 (kohdasta 12:50 min eteenpäin)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Oli tarkoitus kuunnella, mutta vaikeasti löydettävissä Areenassa. Annoin palautetta, vaikka voi olla oma vikakin ettei löydy. Klikkaamalla aihetta Piazolla pitäisi avatua, muttei avaudu. .

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Joko kuuntelit ja mitä pidit? Itse tykkään älyttömästi klarinetin staccato-paukuista (vaikkapa 15:40 min kohdalla, mutta muuallakin).

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Bandoneonin soittajista maailman parhaana pidetään edelleen Aníbal Troiloa (1914-75) paksukainen, jota Astor Piazzolla kävi lähes joka ilta loppuvuodesta 1939 kuuntelemassa Café Germinalissa. Hän oli palannut vunna 1937 jazz-rokotuksen saaneena New Yorkista synnyinkaupunkiinsa Mar del Plataan ja sieltä juuri muuttanut Buenos Airesiin. Kerran Troilo pyysi nuorta miestä näyttämään osaamistaan ja tämä vetäisi Gershwinin Rhapsody in Blue sellaisella taidolla, että Troilo pestasi 18-vuotiaan nuorukaisen orkesteriinsa vuonna 1940.
Troilon orkesteri soitti tuolloin paikassa nimeltä Tibidabo aina aamulla kello neljään asti. Kolme tuntia myöhemmin Piazzolla oli oopperatalossa (Colón) Orquestra Filarmónican harjoituksissa. Tango vei kuitenkin miehen. Jazz-, ooppera- ja milongamusiikki soivat ainakin taustalla Piazzollan tangoissa eli tango nuevossa (uusi tango), joka jostakin syystä sytyttää meikäläistä vähemmän kuin perinteinen ’turistitango’.
Vaikka Astor Piazzolla on parjannut Matos Rodríguezin omalla maaperällä hänen kuuluisaa tangoaan La Cumparsita, että se on huonoin ja köyhin tango maailmassa, silti hän on äänittänyt sen neljästi.

Tangon historiasta kaavio (vieritä muutama rivi ylöspäin):
http://www.xn--hammaslkri-w5aab.net/kamin/kamin1_4...

Lisäys: Troilon ja Piazollan välit viilenivät, kun Piazolla kerran esitteli Troilolle sävellystään ja tämä totesi ’No, pibe, eso no es tango’ (poikaseni, tuo ei ole tangoa).

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

... en löytänyt myöskään.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Lisäsin aloitukseen: kyseisen areena-linkin osalta 12:50 minuutista eteenpäin

Pitäisi löytyä...

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Oli mielenkiintoinen sovitus.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Niinpä, mielenkiintoinen ja upea.....nappisuoritus.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

”Tango nuevo –gengren innovaattori ja alullepanija oli argentiinalainen Astor Piazzolla (1921-1992), joka perinteistä argentiinalaista tangoa konsertti- ja jazz musiikin suuntaan vieneenä säveltäjänä ja esiintyjänä on ollut niin argentiinalaisen kuin kansainvälisenkin tango nuevon kannalta erittäin tärkeä henkilö. Itse termi tango nuevo on vahvasti liitoksissa Piazzollan sävellyksiin ja hänen persoonaansa, vaikka hänen esimerkkinsä ja vaikutuksensa uusiin tango nuevo –muusikoihin onkin monipuolistunut ja laajentunut viime vuosikymmeninä. Piazzollan kansanvälisesti tunnetuimman kokoonpanon (1978-1988) nimi Quinteto Tango Nuevo vakiinnutti myöhemmin tämän termin käytön hänen musiikkinsa uudelleentulkitsijoiden ja erimerkkinsä seuraajien parissa.
Tango Nuevo saapui Suomeen 1980luvun alussa. Piazzolla kävi Suomessa konsertoimassa Ikaalisten Sata-Häme Soi –harmonikkajuhlilla 1980-luvun lopulla…”
Tässä kiteytettynä minun kokemukseni; lainaus on Suvi Kallion gradusta vuodelta 2010/Tre U; https://tampub.uta.fi/bitstream/handle/10024/82234...

Voi vain sanoa: Se oli juhlaa..

Siis Live!
*

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 8/VH:

Myös Astor Piazollan jälkeläiset ovat nuevo tangon esittäjiä ja säveltäjiä. Tätä nykyä hänen pojanpoikansa Daniel Piazolla lienee suvun tunnetuin tämän alan taiteilija.

Lisäys:
Onpa mielenkiintoinen gradutyö, kannattaa lukea, jos on tangosta kiinnostunut. Sen verran pisti silmään, että Osvaldo Pugliese (1905 - 1995) luetaan lähinnä ns. evoluutiotangon genreen, josta tavallaan haarautui tango nuevo, jota Piazolla edusti. Grudusta saattoi jäädä mielikuva, että hän olisi ollut puhtaasti tango nuevon edustaja.

Pugliesesta pikku tarina:
http://www.xn--hammaslkri-w5aab.net/kamin/kami2.ht...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kivoja huomioita, Jaakko.
Pitääpä todeta, että minulla on ollut ilo kuulla myöskin Osvaldo Pugliesea ja hänen ryhmäänsä täällä soittojuhlilla! Livenä.
Kivat muistot säilyvät. ...etenkin kun niitä aika ajoin elävöittää kuuntelemalla tallenteita.

Puheenaiheeseen liittyvää

Tämän blogin suosituimmat