Elämä jatkuu

Veikko Salonen (1919-1992) - rakastettu filosofi

  • Veikko Salonen (1919-1992) - rakastettu filosofi

Yhden kanssabloggaajan motto näyttää olevan: "Aika on totuuden puolella". Se on kiinnostava tunnuslause, mutta siihen tekisi mieli reagoida näin, filosofi Søren Aabye Kierkegaard:in määritelmällä perustotuudesta: Totuus on sittenkin aina subjektiivisuus. Vaikka meillä pitäisi olla pyrkimys objektiivisuuteen, niin samalla pitää olla kyky käsittää oma subjektiivisuutensa.

Minun enoni, edesmennyt Veikko Salonen, väitteli aikoinaan Eino Kailan laitoksella filosofian tohtoriksi ja hänen väitöskirjansa (1952) ydin oli: "Jokaisen lauseen totuusarvo on ajan funktio". Eli se mikä tänään on totta ei ole sitä välttämättä tulevaisuudessa/menneisyydessä. Totuus on venyvä käsite.

Rauha-äitini nuorin veli oli muutenkin niin mainio ja rakastettu persoona, että oheistan hänestä kertovan hienon ja laajan artikkelin Akaan Seutu-lehdestä (13.1.2016), "Veikko Salonen - suuri persoonallisuus ja yhteiskunnallinen vaikuttaja". Lukemisen ja nauramisen iloa! Voidaan sanoa, että Veikko oli eräänlainen "Oblomov"; harvinaisen fiksu sellainen:

http://akaanseutu.fi/2016/01/13/veikko-salonen-suuri-persoonallisuus-ja-...

Luulen, että meidän suvussamme juuri Veikko on eniten vaikuttanut ajatusmaailmaan; omalta kohdaltani tämä on varma totuus.

Pieni ote Akaan Seudun lehtijutusta:

"Opistoon tuli säännöllisesti Kouluhallitukselta kirjelmiä ja toimintaohjeita. Muistan, miten Veikko kerran sellaisen saatuaan tokaisi: Taas joku nuori kloppi yrittää muuttaa systeemeitä. Tämä joutaa roskiin, me toimimme vanhalla mallilla".

"Kerran hän pyysi minua edustamaan itseään lääninhallituksen lakisääteisillä opintopäivillä ja evästi minua etukäteen: jos koulutoimentarkastaja Virtanen kysyy, miksi rehtori Salonen ei itse tullut tilaisuuteen, niin sano, että rehtori Salonen ei viitsinyt. – Kysyihän Virtanen, mutta sepitin muun syyn".

Eero Lehtosen mieleen on jäänyt myös kerta, jolloin hän valmisteltuaan opiston seuraavan lukuvuoden opinto-ohjelman meni esittelemään sitä Saloselle tämän mökille:– Veikko oli antanut hyvät valmisteluohjeet ja esittänyt toivomuksen, että veisin hänelle tuliaisiksi pullon Koskenkorvaa ja kuusi lonkeroa, jotka hän sitten minulle maksaisi shekillä. Kun löin tuliaiseni pöytään, Veikko huusi tyytyväisenä ”Kaisu, Kaisu, tule katsomaan, minkä yllätyksen Eero meille toi”. Kaisun ilmeestä näki heti, että tyytyväinen oli ainoastaan Veikko itse. Lukuvuoden ohjelma kuitenkin tuli hyväksytyksi ja Veikko jäi nauttimaan itse maksamistaan tuliaisista.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ "Aika on totuuden puolella".

Nietzche: "Totuus on metaforien, metonymioiden ja antropomorfismien liikkuva armeija."

Hyöty ja totuus ovat useimmiten toistensa poissulkevia asioita. Enemmistön mielipide on totuuksista paras, koska heillä on voimaa taivuttaa muut tahtoonsa.

PS.
metafora: vertaukseen pohjautuva havainnollistava kuva, esim. tuolin jalka,
metonymia: sanan korvaaminen toisella, esim. soittaa Mozartia (Mozartin sävellyksiä)
antropomorfisminen: ihmisen kaltainen, ihmistä jäljittelevä, inhimillisten ominaisuuksien liittämistä ei-inhimillisiin olentoihin ja esineisiin, esim. eläimiin ja jumaliin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

No vähän toista kulmaa täällä: Totuus eli Pravda ei pala tulessakaan. Näin ennenvanhaan. Nykytotuus on toisenlainen?
Kenties saatte auki linkin: http://www.hs.fi/fingerpori/s1305842277410?ref=tf_...

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

juu.... totuus ei pala tulessakaan.....mutta on alkoholiliukoinen.
--

En muuten ollenkaan käsitä kun nykyään sanotaan esim. että "jokaisella on oma totuutensa"

Pitäisikö nyt sitten hyväksyä sellainenkin "totuus" että maapallo ei ole pyöreä (Jätetään ne pienet poikkeamat pois laskuista).

Olen jopa ajoittain ajatellut, että "jokaisen omalla totuuskäsityksellä" murtuu ymmärrys oikeasta ja väärästä. Nykyajan ihminen on usein aika hämillään.

Eri asia on sitten se, että meillä voi olla erilaisia käsityksiä totuudesta, mutta monet niistä ovat vääriä.

Meidän tulisi pyrkiä kohden totuutta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Jorma kirjoitti: "Meidän tulisi pyrkiä kohden totuutta".

Niinpä; meillä pitäisi olla pyrkimys objektiivisuuteen, vaikka samanaikaisesti pitää olla todellinen kyky käsittää oma subjektiivisuutemme....(alvariinsa).

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Totuuden määritelmät ovat kaikki kiinnostavia ja kertovat kertojastaan jotakin. On mahdollista, että ihmisillä on jokaisella tavallaan oma menneisyytensä (menneisyys fenonyyminä), joten jokainen siltä pohjalta kertoo omaa tarinaansa, omaa totuuttaan. Ei tätä käsitystä pidä kuitenkaan sotkea siihen, että kun elämme samassa maailmassa voimme sentään joitakin tunnustettuja lainalaisuuksia pitää totuutena omassa ajassamme ja siten perustaa elämäämme todelliseen maailmaan. Ehkäpä siksi juuri, että totuus eri aikoina on erilainen myös maailman suhteen, on tavattoman mielenkiintoista lukea vanhoja kirjoja, joissa maailmasta kerrotaan rehellisesti, mutta kyseisen kirjoitusajankohdan mukaan ja sen vaikutuksessa.

Löytyykö assyrologien kirjoituksista helpotusta nykyajan syyrialaisille. Heillä siis on mielenkiintoinen historia, kuten kirjasarjassa Kansojen historia kerrotaan. Ovatko he kadottaneet juurensa sotiessaan?

Tämän blogin suosituimmat