Elämä jatkuu

Viittakiven opisto/Viittakivi International Centre

 • 1950-luvun hihamerkki (vaikkapa senaikaiseen puuvilla-anorakkiin)
  1950-luvun hihamerkki (vaikkapa senaikaiseen puuvilla-anorakkiin)
 • Viittakivi International Folk High School (puutarha oikeassa yläkulmassa)
  Viittakivi International Folk High School (puutarha oikeassa yläkulmassa)
 • Rehtorit Elvi Saari ja Martti Qvist
  Rehtorit Elvi Saari ja Martti Qvist
 • Albert Szabó, Brad Absetz, Martti Qvist, Jorma Reinimaa ja Anja Lahti
  Albert Szabó, Brad Absetz, Martti Qvist, Jorma Reinimaa ja Anja Lahti
 • Kenian valtion itsenäistymisjuhla Viittakivessä (12.12.1963)
  Kenian valtion itsenäistymisjuhla Viittakivessä (12.12.1963)
 • college-paita
  college-paita
 • Päärakennus ja rantasauna, 1950-luvulla
  Päärakennus ja rantasauna, 1950-luvulla
 • Järven toisella puolella näkyy Länsi-Hahkialan kartano (entinen Keskon koetila)
  Järven toisella puolella näkyy Länsi-Hahkialan kartano (entinen Keskon koetila)
 • Viittakiven opisto/Viittakivi International Centre
 • Viittakiven opisto/Viittakivi International Centre

En taida olla ainoa, jolle Viittakivi on ollut tärkeä paikka, jossain elämän vaiheessa. Suomessa (ja maailmalla) on aika paljon viittakiveläisiä! Tämä todella kansainvälinen kansanopisto toimi Hauhon Kirrisen järven rannalla vuosina 1951-2007. Itse toimin Viittakiven puutarhurina kesällä 1975 ja asuin siellä yhden talven, jonka jälkeen jatkoin agronomiopinnot; tuon viehättävän yhteisön vaikutus taitaa olla elinikäinen, niin minulle kuin monille muille.

On todella harmi, ettei kyseistä opistoa enää ole, vaikka sen hedelmistä nautitaan edelleen (kuten käy hyvin ilmi Viittakiven varsin aktiivisesta fb-ryhmästä; Reinimaan Jorman ansiosta). Viittakivessä opiskeli ihmisiä ympäri maailmaa ja monille suomalaisille se taisi olla erinomainen paikka valmistautua henkisesti tulevaan työelämään, esimerkiksi ylioppilaaksi tulon jälkeen (pohdintavaihe).

Ajatus kansainvälisen opiston perustamisesta sai alkunsa Lapissa, Kapustavuoman kylässä, jossa pidettiin kansainvälistä työleiriä kylän jälleenrakentamiseksi sodan jälkeen 1940-luvun lopulla. Leirin järjesti Kansainvälinen Vapaaehtoinen Työleirijärjestö (KVT) yhdessä amerikkalaisten kveekarien kanssa. Osanottajat olivat nuoria ihmisiä eri puolilta maailmaa ja Suomesta. Leiriläiset kokivat yhteiselonsa ja yhteisen työnteon niin hedelmälliseksi ja opettavaiseksi, että alettiin suunnitella pysyvää paikkaa, jossa muutkin voisivat päästä osalliseksi samanlaisista kokemuksista; juuri tällaista kansainvälisyyttä tarvittiin sotien jälkeen (ja tulevien sotien ehkäisemiseksi). Rovalan Setlementissä toimi niihin aikoihin opettajana Elvi Saari, jota pyydettiin kielitaitonsa ja paikallistuntemuksensa vuoksi tulkiksi ja avustajaksi leirille. Elvi Saaresta tuli sitten Viittakiven ensimmäinen rehtori.

Kun ajatus kerran syntyi, se vyöryi ja kasvoi ihmisten mielessä, kunnes oikeasti alkoi tapahtua. Suomessa oli jo hyvin toimiva, valtionapua saava kansanopistojärjestelmä, joka sopi hyvin toiminnan kehykseksi. Omistajayhteisöksi tuli Suomen setlementtiliitto (silloin Kristillis-yhteiskunnallinen Työkeskusliitto), jonka kanssa oli jo alkanut yhteistyö, Rovalan kautta. Kveekareilta saatiin aineellista apua. Paikkaa haettiin kauan, kunnes lopulta löytyi Hauholta myynnissä ollut täysihoitolana toiminut Haukkalinnan tila, jonka Hahkialan kartanon isäntä oli antanut pehtoorilleen läksiäislahjaksi. Setlementtiliiton silloinen pääsihteeri Sigfrid Sirenius oli innoissaan järvelle päin katsellen huudahtanut: Tässä se on! 

Koko Viittakiven elinkaaren aikana kaikkein keskeisintä olivat kansainvälisen toiminnan opinnot (talvikurssi) sekä vapaaehtoinen hiljainen retriitti; sen lisäksi järjestettiin kesäaikaan erilaisia kursseja (mm. jooga) sekä kansainvälisiä seminaareja, joihin osallistuivat kansainvälisesti tunnettuja kulttuurihenkilöitä (Dario Fo, Danilo Dolci ym). Viittakiven opisto tunnettiin maamme kansainvälisen toiminnan suunnannäyttäjänä. Sen ensimmäinen kansainvälinen kurssi pidettiin jo vuonna 1952. Opistossa kehitettiin uusia menetelmiä monikulttuuriseen opetukseen ja opettajien joukossa oli useita ulkomaalaisia. Viittakiven lopettaminen oli Suomen Setlementtiliitolle vaikea pala, kuten niin monille muillekin. Opisto ei saanut enää valtionapua talousahdinkoonsa, sillä valtionavun saamiseksi opiston sivistystyön piti kohdistua maakunnalliseen sivistystarpeeseen. Viimeisinä vuosinaan kansanopisto oli profiloitunut maahanmuuttajakoulutuksen järjestäjänä, eräänlaisena tulonlähteenä/oljenkortena. Vuonna 2007 Viittakiven Opiston lukuvuoden mittaista maahanmuuttajien peruskoulua kävi vain 30 opiskelijaa, vaikka opistossa oli kaikkiaan 78 opiskelijapaikkaa.

Opiston rakennukset ja tila myytiin Hahkialan kartanon uudelle omistajalle Karl Fazerille. Nykyisin paikka tunnetaan Uiskola-nimisenä.

(blogin valokuvien lähde: Viittakiven facebook-sivusto)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

KVT:sta puheen ollen (aiemmin: Kansainvälinen Vapaaehtoinen Työleirijärjestö; nykyisin: Kansainvälinen Vapaaehtoistyö), niin sen avulla tulin itse asiassa lopullisesti Suomeen: 1970-luvun alussa rakensimme Nitsijärven rannalla kolttalappalaisille uudet asunnot (mm. Paavo ja Vasko Vovanoff:in perheille) ja päätin siltä istumalta jäädä. Enkä kadu.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Ihana postaus ja tuo kommentti kans, varsinki just tänä päivänä, sie et kau, hyvä maa ja hyä kansa! Periksi ei anneta ja ihanaa, ko täälon tuommosiaki ihmisiä, ko sie!

Käyttäjän OutiVallius kuva
Outi Vallius

Hei Ilmari.
Hyvä kirjoitus. Viittakivi oli antoisa ja hieno paikka. Monesti olen kaivannut sen erityistä laatua, ihmisläheistä ilmapiiriä ja tunnelmaa. Olin siellä talvikurssin 1975-76. Terkut, jos muistat.
Outi Valliu

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Terve, Outi. Mukavaa kun pidit blogistani. Tässä tuore jatko siihen:

http://ilmari.vapaavuoro.uusisuomi.fi/viihde/24804...

Tämän blogin suosituimmat