Elämä jatkuu

Anna German

  • Vuonna 1936 NL:ssa, silloin kun isä Eugen vielä sai elää (NKVD:n teloittama v.1937)...
    Vuonna 1936 NL:ssa, silloin kun isä Eugen vielä sai elää (NKVD:n teloittama v.1937)...
  • Äiti Irma, Anna sekä mummo Anna Friezen
    Äiti Irma, Anna sekä mummo Anna Friezen
  • Irma Martens ja Anna-tytär 1950-luvun Puolassa (Irma puhui "platdiets", venäjää, saksaa ja puolaa)
    Irma Martens ja Anna-tytär 1950-luvun Puolassa (Irma puhui "platdiets", venäjää, saksaa ja puolaa)

Olavi Virran "Hopeinen kuu" lienee Suomen iskelmämaailman parhaita saavutuksia, mutta itänaapurimme (tai itse asiassa Puolan) upeimpia lauluja on Anna Germanin tulkitsema "Opustela bez tebja zemlja" (ilman sinua maailma olisi autio). Kuunnelkaa itse (linkkilaulu käynnistyy pienellä viiveellä):

Опустела без тебя Земля (2:51 min)

Опустела без тебя Земля…

Как мне несколько часов прожить?
Так же падает в садах листва,
И куда-то всё спешат такси…
Только пусто на Земле одной
Без тебя, а ты…
Ты летишь, и тебе
Дарят звёзды
Свою нежность…

Так же пусто было на Земле,
И когда летал Экзюпери,
Так же падала листва в садах,
И придумать не могла Земля.
Как прожить ей без него, пока
Он летал, летал,
И все звёзды ему
Отдавали
Свою нежность…

Опустела без тебя Земля…
Если можешь, прилетай скорей…

Anna Viktoria German (14.3.1936 – 26.8.1982) syntyi Uzbekistanissa, Urgench-kaupungissa. Anna oli kosmopoliitti, sanan varsinaisessa merkityksessä. Isä Eugeniusz Hörmann oli puolalaissaksalainen kirjanpitäjä, joka teloitettiin NKVD:n taholta "kansanvihollisena" vuonna 1937. Niin tyypillinen kohtalo siihen aikaan...Annan äiti, Irma Martens, oli hollantilaistaustainen mennoniitta (uskontokunta, joka tuli Venäjälle Catharina II:n kutsusta). Isän teloituksen jälkeen niin Anna kuin hänen äitinsä pakkosiirrettiin Kirgiziaan. Vuonna 1946 he pääsivät (haavoittuneiden junankuljetuksen avulla) muuttamaan Puolaan, jossa asettuivat Wroclaw-kaupunkiin. Irma Martens ryhtyi nyt venäjänkielen opettajaksi kun Uzbekistanissa hän oli toiminut saksankielen opettajana. Anna opiskeli geologiksi, mutta pikku hiljaa musiikki sai hänestä yliotteen. Vuonna 1964 hän voitti Puolan laulufestivaalit (Opole) ja vuotta myöhemmin hän voitti myös Sopotissa. Hän meni naimisiin puolalaisen kanssa ja sai yhden pojan.

Annasta tuli valtavan suosittu niin Puolassa kuin entisessä kotimaassaan, Neuvostoliitossa. Annahan puhui sujuvasti venäjää. Myöhemmin hän esiintyi niin Sanremossa, Belgiassa, Canadassa, USA:ssa, Saksassa jne, joka oli sittenkin melko harvinaista rautaisen esiriipun aikana. Anna German kuoli syöpään vuonna 1982 ja hänet haudattiin Varsovassa.

Nämäkin ovat hienoja lauluja häneltä, etenkin tämä ensimmäinen:

https://

sekä:

https://www.youtube.com/watch?v=wSTdEZVXtok

ja:

ja vissi kuuluisin laulu "Nadjezhda":

http://www.youtube.com/watch?v=NBJzpYUM-HE

ja "Retshenka tumannaja":

http://my.mail.ru/mail/ledi140566/video/1282/1283.html

(tämän blogikirjoituksen julkaisin 5 vuotta sitten puheenvuoron puolella, mutta se kuuluu, ikiaiheena, tänne vapaavuoroon, samalla kun saa uusia kuuntelijoita/lukijoita)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→”Olavi Virran "Hopeinen kuu" lienee Suomen iskelmämaailman parhaita saavutuksia,..”

Upeat laulut puolalaiselta!

Usein "Hopeisesta kuusta" puhuttaessa mielletään se musiikillisesti tangoksi, mutta sitä se ei ole vaan triolia. Se miten sitä tanssitaan, on itse kunkin oma asia. Jos tykkää tanssia sen tangoksi, hitaaksi foksiksi, rumbaksi tai bossanovaksi jne. niin antaa mennä.

Itse mieluusti keikuttelin sitä 'night club two step':nä, koska siinä korostuu painollinen 1-isku eli 1-askel. Että mitä tämä NCTS on? Eräs perusaskelista muistuttaa ilmeisen paljon samban huiskuaskelta (1. sivulle, 2. 1-jalan taakse ristiin, 3. 1-jalalla poljetaan pakallaan; jne. toistaen [s, tx, p]). NCTS on muuten ruotsalaisten kehittämä tanssi yökerhojen 'kutumusiikkiin'.

Lisäys 4.2.16:
Piti oikein katsoa, miten sitä NCTS:ä nykyään opetetaan. Muuttunut on. Aikoinaan mentiin hidas – nopea – nopea, nyt mennään nopea – nopea - hidas. Näin ne ainoat oikeat tavat tanssia kehittyvät.

Edesmennyt professori Raimo Vasama oli innokas argentiinalaisen tangon taitaja. Taas kerran kun hän tuli Buenos Airesista, totesi lakoniseen tapaansa: ”Nyt olen oppinut seitsemän erilaista ainoaa oikeaa tapaa tanssia tangoa!” Näin se menee vähän kaikissa tanssilajeissa. Ainoita oikeita tapoja tulee ja menee kuin 'Vilkkilän kissoja'

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Muuten aivan ihana tuo ensimmäinen valokuva. Sen muoto ja net ilhmeet. Eilen jo kuuntelin nuot hienot juutuupit.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Minä ihastuin Anna Germanin musiikkiin venäjän kurssilla AMK,ssa!
Minulla on hänen yksi CD;kin jota soitan joskus itsekseni. Moni suomalainen ei oikein dikkaa venäläisetä musiikista,, mutta minä pidän siitä, venäläisestä kansanmusiikista nimenomaan, erittäin paljon.
Kaksi asiaa jossa venäläiset ovat huippuja, juhlimisessa ja musiikissa.

Tämän blogin suosituimmat