Elämä jatkuu

Toiveunelmien tie

Juha Eirto oli 1950-luvulla hyvin suosittu iskelmätähti, mutta nykyisin hänen nimensä lienee melko tuntematon useille suomalaisille. Mies jäi pois julkisuudesta vuonna 1962 kun siirtyi pysyvästi oopperalaulajaksi.

Juha Eirto (1934-2011) oli Toivo Kärjen löytö. Teini-ikäisenä Eirto (oopperalaulaja Erkki Eirron poika) lauloi konservatoriossa, tulevassa Sibelius-Akatemiassa ja paiski päivät töitä Suomen Filmiteollisuuden kameraosastolla. Toivo Kärki, yksi SF:n ahkerimpia elokuvamusiikin tekijöitä, kuuli sattumalta Eirron kailottavan työtä tehdessään. Kärki ihastui 19-vuotiaan nuorukaisen lyyriseen baritoniääneen, pyysi tämän koelauluun ja teki heti levytyssopimuksen.

Lavoja kiertävä komea suosikkipoika joutui kokemaan saman kuin muut taiteilijat: luteiset matkustajakodit, korpikuusen kyyneliä tarjoavat isäntämiehet ja innokkaat teini-ikäiset ihailijat. Hänen kasvonsa koristivat myös purukumipaperia. Hänen opettajansa Jorma Huttunen huokaisi usein maanantaisin raskaasti Eirron tullessa tunnille, että "taas sinä olet laulanut iskelmiä". Eirto lauloi vuosina 1954-62 lähes sata iskelmää äänilevyille (lainaus: Maarit Niiniluodon laatima muistokirjoitus, vuodelta 2011).

https://

https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kaipa niillä iskelmillä sai makkaraa leipänsä päälle. Olihan miehellä ääntä ja hitti taisi olla Tiikerihai, ainakin olen kuullut sen savikiekolta:

https://www.youtube.com/watch?v=NXDhdvN5_Io

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Sinä sanoit sen Seija, muistelin just tota samaa,et eiks se ollu Eirton kappale kans? Olihan noita kevyempää musiikkia esittäneitä oopperalaulajia jo silloinkin..Ture Ara esimerkiksi,joka teki kevyempää ja oli joissain leffoissakin mukana Ara teki merkittävän uran oopperassa ja laulunopettajana.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ture Araa en muista, mutta sitä Eirton Tiikerihaita soitettiin jossain vanhojen kappaleitten toivotuissakin. Ja juutuupista kun kuuntelin niin ääntä miehellä oli siinä Olavi Virrankin verran, iskelmäura vaan jäi lyhyeksi. Vaikka toisaalta toista Olaa ei oo, eikä taida tullakaan.

PS. Sellaisen muistan kuin Kalevi Korpi, ei yltänyt oopperalavoille mutta koulutettu ääni kuitenkin.

https://www.youtube.com/watch?v=aY4oijd1PQQ

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel Vastaus kommenttiin #3

Juha Eirron kohdalla meni vissi näin: ensiksi iskelmälaulaja (mies oli 22-vuotias noiden levytysten aikana) ja vasta sitten makkaraa leivän päälle vuonna 1962 kun hän siirtyi pysyvästi oopperan palkkalistoille.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #3

Tsekkaappa kuukkelista ja juutuupista Ture Ara..aikaisemma sukupolven laulaja,kuin mitä Eirto oli,mm.Emma valssin eka esittäjä.
Kun muistelee millainen sointi Virran äänessä oli hänen huippuvuosinaan..se ohitti monet aikalaisensa maailmantähdiksikin mielletyt oopperalaulajat.
Noh ooperalaulajaksi ryhtyminen,kouluttautuminen ja sellaisena oleminen vaatii ihmiseltä käsittämättömän paljon..valtavaa pitkäjännitteisyyttä,lujaa fyysistä ja henkistä itsekuria..koko uran kestävää oppimista ja ennenkaikkea instrumentin kunnospitoa ja hoitoa.Virran historian tietäen..no tämäkin päättyi kesken.Mutta äänimateriaalissa ois löytynny.
Kalevi Korpea en henkilökohtaisesti tuntenut,vaikka jonkinsortin sukulainen olikin.Sen verran tiedän,että hänellä oli klassisen laulun koulutus ja ensikonsertinkin antanut..tähtäimessä taidelaulu-ura,mutta ei yltänyt sitten kuitenkaan ihan sinne lavoille asti.Hän lauloi myös hengellsitä musiikkia ja operetteja ja myöhemällä iällä oli vielä jotain konserttikiertueitakin..joka tapauksessa uransa oli menestyksekäs.ollaan kiitollisia kummastakin Olavista,että Kalevista.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Eihän tää nykyäänkään ihan outoa ole,tämä siirtyminen kevyestä klassisen puolelle.Kaks entistä tangokuningasta on oopperan puolella..Mika Pohjonen ja Mikko Kilkkinen (TK joskus kakstuhatluvun alussa)Raimo Sirkiä ja Matti Salminen olivat alkujaan tanssimuusikoita,Pentti Hietanen tais olla rokkari alun pitäen..noin muutama tossa vaan.
Mielenkiintoinen tapaus on tämä Tähdet,Tähdet ohjelmasta ja muualtakin tuttu hevirokkari Jarkko Ahola..omien sanojensa mukaan hän ei ole saanut minkäänlaista laulukoulutusta..jos tuohon äänimateriaaliin pääsisi joku osaava laulunopettaja käsiksi,kaveri voisi olla vaikkapa mailmanluokan tähti joskus tulevaisuudessa.
Selailin tuolla sivuja suomalaisista oopperalaulajista ja yllätyin..muistattekos kuka oli Armas Jokio..tuttuakin tutumpi talonmies Pikkaraisena Puupää leffoisa ja muutamassa muussakin,hän oli myös oopperalaulaja. :)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- tuttu hevirokkari Jarkko Ahola..omien sanojensa mukaan hän ei ole saanut minkäänlaista laulukoulutusta..jos tuohon äänimateriaaliin pääsisi joku osaava laulunopettaja käsiksi,kaveri voisi olla vaikkapa mailmanluokan tähti joskus tulevaisuudessa.

Onko se vaatimattomuus vai mikä meitä estää kouluttautumasta?

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Jos nyt pelkästään laulukoulutuksesta puhutaan,niin kyse on pikemminkin sen koulutuksen vaativuudesta ja se vaativuus vaatiikin jo sitten intohimioa asiaan ja alaan.
Pitää tietysti muistaa,että ei kevyenkään musiikin esittäjät kouluttamattomia ole,siis ne jotka tekevät sitä elämäntyönään.Tietty äänentuottoon tarvittava tekniikka täytyy hallita tai laulut loppuu lyhyeen.Fyysisen tekniikan lisäksi tarvitaan esitys eli tulkitsemisen tekniikka.Kun kaikki tämä on lähes elämän kestävä prosessi,niin ei sitä ihan tavallinen hanslankari jaksa ilman sitä suurta intohimioa ja rakkautta lajiin.Huippulaulajan fyysinen suoritus on samaa luokkaa,kuin huippu-urheilijalla,erona se,että huippiurheilijan fyysisen suorituksen pystymme näkemään,laulajalla emme niinkään..muuten se käsien levittely ei olekkaan välttämättä esitystä,vaan lihasteniikkaa auttavaa liikettä.:)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Laulutunneillahan ne iskelmälaulajatkin varsinkin nykyään. Ei jaksa muistaa mitä ilmaisua Kirka aikanaan käytti esiintymisen harjoittelemisesta, mutta nykyäänhän se on showta, tai enää ei ainakaan seisota laulamassa totisena tumput suorina.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tuli mieleeni Leo Jokela ja "silmät tummat"!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #10

Mutta heiluihan se Leo Jokela, oli joku komissarjus Palmu - vai juuri sitäkö tarkoitit?:

https://www.youtube.com/watch?v=5KHZcCik9JY

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #10

Just..ja se koreografia etenkin :)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eräs viuluniekka sainoi minulle, että maailman kaunein ja vaikein soitin on ihmisen ääni.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #14

Tämä viuluniekka oli viisas mies aivan kuten Hannukin.

Minun kuopuksella on mahtava lauluääni, mutta herra ei suostu menemään laulunopettajalle.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #15

Ettei mene..ujoko se sitte on..pakota se..uhkaa perinnön menetyksellä tai jotain.. :))
Noh vakavasti puhuen..se ei ole sitte hänen juttunsa..olen sitä mieltä,että se kipinä pitää saada melko aikaisessa vaiheessa..ja syntymälahjana saadusta sukuviastakaan ei haittaa ole.On siinä monia muitakin vaikuttavia tekijöitä.
Sinänsä onhan se aina vähän sääli,jos muokattavaa materiaalia olis,mutta ei maita..kuten tulla jo sanoin,niin se intohimo pitää olla,ennenkuin tuolle tielle voi lähteä.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Tuubista kuuntelin tuon Eirton lauluja..siellähän oli muitakin tuttuja skipaleita,joita en muistannukkaan..kuningas kobra,venezuela,jambalaya jne..jotain sitten jo myöhemällä iälläkin laulettuja,joista kuuluu jo koulutus ja iästä johtuva äänen kehittyminen.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset