Elämä jatkuu

Karjalan kalliokaiverrukset/kalliopiirrokset

 • Fennoskandian kalliomaalaukset ja -kaiverrukset
  Fennoskandian kalliomaalaukset ja -kaiverrukset
 • Karjalan kalliokaiverrukset (alleviivatut alueet)
  Karjalan kalliokaiverrukset (alleviivatut alueet)
 • Äänisen itärannan kalliokaiverrukset
  Äänisen itärannan kalliokaiverrukset
 • Toinen kartta Äänisen itärannasta, josta näkyy myös Muromskin luostari (alhaalla)
  Toinen kartta Äänisen itärannasta, josta näkyy myös Muromskin luostari (alhaalla)
 • Belomorskin kalliokaiverrukset
  Belomorskin kalliokaiverrukset
 • Besov Nos:in Hiisi
  Besov Nos:in Hiisi
 • Besov Nos:in Hiisi Äänisen komealla itärannalla
  Besov Nos:in Hiisi Äänisen komealla itärannalla
 • Peri Nos (Äänisen itäranta)
  Peri Nos (Äänisen itäranta)
 • Peri Nos
  Peri Nos
 • Peri Nos
  Peri Nos
 • Peri Nos (tutkija Vladislav I.Ravdonikas:in seloste)
  Peri Nos (tutkija Vladislav I.Ravdonikas:in seloste)
 • Peri Nosin kuuluisa yhdyntä (hieros gamos/pyhää pariutumista)
  Peri Nosin kuuluisa yhdyntä (hieros gamos/pyhää pariutumista)
 • Besovi Sledki (Belomorskin suojakatos, oikealla aivan maantien vieressä)
  Besovi Sledki (Belomorskin suojakatos, oikealla aivan maantien vieressä)
 • Besovi Sledki (= "pirun jäljet")
  Besovi Sledki (= "pirun jäljet")
 • Besovi Sledki
  Besovi Sledki
 • Besovi sledki (komeakaluinen mies)
  Besovi sledki (komeakaluinen mies)
 • Jerpin Pudas (Belomorsk)
  Jerpin Pudas (Belomorsk)
 • Zalavruga (Belomorsk)
  Zalavruga (Belomorsk)
 • Zalavruga
  Zalavruga
 • Zalavruga
  Zalavruga
 • Zalavruga
  Zalavruga

Heti NL:n romahduksen jälkeen liikkuin työni vuoksi paljon Karjalan Tasavallassa ja pääsin tutustumaan siihen seutuun, josta pitkään haaveilin kuultuani 1970-luvun radiosta Pertti Virtarannan hienoja tutkimusmatkakertomuksia. Pääsin agronomina vierailemaan muun muassa Äänisen itärannan Muromskin luostariin, joka juuri otettiin uudelleen käyttöön ja jossa alettiin harjoittaa pienimuotoista maataloutta. Kuulin, että Puudosin piirin Vodlajoen sekä Mustajoen (Tšornaja retska) suiston kallioisilla niemillä ja lähisaarissa näkyvät "ikuisuuden kalliopiirrokset", itse asiassa kalliokaiverrukset.  Niitä pääsin sittenkin katsomaan useaan otteeseen. Kun myöhemmin sain nähdä (ja toimia suomalaisille jopa oppaana) myös Belomorskin kalliokaiverrukset, lienee viimeistään nyt paikallaan, että kirjoitan blogin noista ihmeistä.

Karjalassa kalliokaiverrukset esiintyvät kahdella alueella: Äänisen eli Onega-järven itärannalla sekä Belomorskin piirin Uikujoen rannalla (Vyig-joki venäjäksi: Выг-река). Alueet näkyy oheisesta Karjala-kartasta (alleviivatut kohdat). 

Äänisen kalliokaiverrukset löytyvät kymmeneltä paikalta: Lebedinyi Nos, Kotšnavolok, Bolshoi Golets, Karetski Nos, Modužin saari, Peri Nos, Besov Nos (kuuluisin), Kladovets Nos, Gaži Nos, Pieni Guri-saari sekä Iso Guri-saari. Niiden sijainti Äänisen itärannalla käy parhaiten ilmi oheiskartoista. Äänisen kalliopiirroksia on noin 1300 ja niiden iäksi arvellaan olevan 2000 eaa eli ne on tehty reilut 4000 vuotta sitten. Kuuluisin piirros on Besov Nosin 2,46-metrinen Hiisi, jota myös kutsutaan piessaksi eli paholaiseksi (ehkä täysin virheellisesti/"ortodoksisesti", koska kukaan ei tiedä alkuperäisen tekijän ajatusta eikä kristinuskosta ollut vielä tietoakaan). Ilmeisesti Muromskin luostarin munkit uskoivat sen olevan paholainen ja kävivät 1400-1500-luvulla hakkaamassa ortodoksiristin sen viereen. Tämä vahinko (tuhotyö!) kääntyi ehkä sittenkin onneksi, koska vuonna 1991 australialainen kalliokuvien asiantuntija Robert Bednarik pystyi vertailemaan ristin mikroeroosiota Hiisin eroosioon ja päätyi siihen, että alkuperäinen kaiverrus on tehty 2000 eaa. Virolainen tutkija Abram Stoljar on kuitenkin sitä mieltä, että ikä on 3000-3500 eaa, koska hänen mukaansa Hiisi on välillä ollut veden alla suojassa.

Belomorskin (eli suomeksi Sorokan) kalliokaiverrukset ovat ehkä vieläkin vaikuttavimpia kuin Äänisen, mikäli edes mahdollista, niin komeista taideteoksista kun on kyse.  Noin 6 km ennen Belomorskia (kun tullaan Murmanskin moottorintieltä kohti kaupunkia) löytyvät seuraavat kohteet:

Besovi Sledki (suojakatos). Täällä on noin 400 erillistä, hyvin runsasaiheista kuvaa ja ne löydettiin vuonna 1926 (tutkija Aleksander M. Linevski). Koska 1950-luvun lopulla rakennettiin Vyigostrovskin vesivoimalaitos nämä aarteet suojattiin suojakatoksella, koska tie ja pato kulkevat aivan vierellä.

Jerpin Pudas. Tällä saarella on neljä kalliopiirroskenttää, josta ensimmäiset löydettiin vuonna 1936 (Vladislav I. Ravdonikas:in retkikunta) ja loput vuosina 1969-1970 (Juri A. Savvatejev). Nämä teokset ovat kuitenkin säilyneet melko huonosti. Parhaiten säilyneet näkyvät oheisesta kuvasta.

Saariryhmät. Näissä (nimettömissä) pikkusaarissa, Jerpin Pudas-saaren alapuolella, on dokumentoitu yhteensä neljä erillään olevaa kalliopiirroskeskittymää. Eniten on esillä veneitä, suurikokoisina miehistöineen.

Zalavruga. Tämä on suurin Venäjän Euroopan puoleisen kalliokaiverrusten keskittymä. Kuvia on noin 2000 ja ensimmäiset löydettiin vuonna 1936 (Vladislav I. Ravdonikas). Vuosina 1963-1968 karjalaisten arkeologien retkikunta (Juri A. Savvatejevin johdolla) löysi maakerrosten alta 1176 kalliopiirrosta. Niiden ikä arvellaan olevan noin 5500 vuotta...Zalavruga on suorastaan mykistävä; siinä on maitovalaita (beluga), hiihtolatuja, veneitä, hahmoja, eläimiä jne, jne.  Ajomatkaa Kostamuksen (Vartiuksen) rajalta vain jotain neljä-viisi tuntia. Menkää sinne ensi kesäksi!

Zalavruga, linnun perspektiivista (Rock art bridge)

P.S. Koska Suomussalmen Hossassa on Suomen kuuluisimmat kalliomaalaukset, kunta on ollut mukana kansainvälisessä Rock Art Bridge-hankkeessa. Hankkeen sivustolla on paljon lisätietoa (ja matkaohjeita) erityisesti Belomorskin kalliokaiverruksista mutta myös Hossan värikalliosta. Tämä blogi olkoon kimmoke heille, joita asia kiinnostaa ja jotka nyt himoavat lisätietoa. Vasta paikan päällä tajuaa edes hivenen näistä ikuisuuden viesteistä....

Aiheeseen liittyvä blogikirjoitus

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kalukukkarot tulivat vasta jälkijunassa, eli noissa on kalut esissä komeasti. Nainen taisi olla jo "paksuna" mutta varmistus oli kai käynnissä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Joo, tutkija V.I.Ravdonikas toteaa kuviosta näin (wikipedian mukaan):

Tapahtuu "hieros gamos" eli raskaana olevaa naista lähestyy mies, fallos ja tukka pitkänä. Ehkä tapahtumassa toimitus ja sen seuraus näytetään samassa kuviossa. Kollaasi on nimetty Aatami ja Eevaksi. Hahmojen kädet ovat kolmisormisia, mikä pohjoisen Euraasian myyteissä merkitsee poikkeuksetta tuonpuoleista olentoa. Tapahtuma olisi siten myyttinen. Hiustupsu esiintyy lukuisissa itäisen Äänisen idoleissa sekä piirroksissa ja saattaa olla normitettu tapa merkitä tietyn olennon tunnusmerkki.

Heh, heh, Leningrad Cowboys:in hiustupsu keksittiin siis jo 4000-5000 vuotta sitten...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kuten myös Tintti ja Arto Nyberg matkivat kalliopiirrosten tupsua, ehkä myös Mauno Koivisto. Ja onhan Juha Sipilälläkin jonkun tason tupsu kun tarkkana katsoo.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Onkohan tuo raskaana oleva nainen oikea tulkinta, vai joku Willendorfin Venuksen tapainen naisen muoto?

https://fi.wikipedia.org/wiki/Willendorfin_Venus

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #5

Heh, tuo oli selkäpuoleltakin paksuna!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #6

Ei kai siitä niin kauan ole kun kehuivat että ei huku sänkyolkiin:)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #5

Onhan tämä Hohle Fels:in Venus lähes yhtä komea pimatsu:

http://donsmaps.com/images12/hohlefelsvenuslge.jpg

(ja ikinuorikin: 35 000 - 40 000 vuotta)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Tällaisia kuvia katsellessa mykistyy, ajatella, ihmiset ovat vuosituhansia sitten hakanneet meille välähdyksiä elämästä. Osa on ihan selviä asioita, mutta paljon jää pimentoon.
Kiitoksia ilmari!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tässä matkaohjeet Belomorskin (ja Äänisen) kalliokaiverruksiin:

Ajo-ohjeet junalla:

"Murmanskin junalla" matkustat Belomorskiin (Pietarista, Petroskoista, Murmanskista tms). Rautatieasemalta otat taksin (150–170 rub. maksu vuonna 2014) "Kislij Pudas"-sillalle (asemalta noin 10 km). Silta on venäjäksi "most". Sillan jälkeen hyvää leveää polkua pitkin kuljet 1,2 km.

P.S. Junalippujen ostaminen netin kautta on nykyään Venäjällä yhtä helppoa kuin meillä Suomessa (kokemusta on). Tilaat, maksat, tulostat viivakoodilipun ja avot!
http://www.russianrailways.com/?gclid=CjwKEAjwwbyx...

Ajo-ohjeet autolla

Vaihtoehto A:
M18 tien (= Pietari-Murmanskin valtatie) käännön jälkeen ajat Vygostrovin saakka (noin 30 km), käänny vasemalle (tien reunalla on merkki “Belomorskin kalliopiirustukset”), ajat maastotietä pitkin Kislij Pudas joen ohi (900 m). Sillan jäkeen hyvää leveää polkua pitkin kuljet 1,2 km.
Vaihtoehto B:
M18 tien käännön jälkeen ajat Vygostrovin saakka (noin 30 km). Vygostrovista jatkat matkaa kävellen pohjoiseen polkua pitkin (noin 2 km). Reitti sopii hyvänkuntoisille ihmisille koska pitää ylittää kuivunutta joen uomaa ja joskus pitää ylittää kivikkoa.

Äänisen itärannalle pääsee kesäisin kätevästi ja nopeasti kantosiipialuksella, suoraan Petroskoin kauniilta laivarannalta. Siitä eteenpäin taksilla. Omalla autolla on ajettava Karhumäen kautta Puudosiin (hyvä tie).

Kalliokaiverrukset on parhaiten katsoa aamulla tai illalla kun karsaat auringosäteet korostavat kaiverrusten ääriviivoja. Mielyttävämpää on katsoa niitä kesän lopussa — syksyllä taskulamppuvalossa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kuvat kertovat, mutta mistä ja mitä? Kumpa sen vielä tietäisi, mutta sehän on liikaa toivottu? Elämä on arvoituksia täynnä.

Kaiverrukset ovat oma taiteenlajinsa. Täällä kalliomaalauksista. http://www.suomenmuinaistaideseura.fi/media/pdf/au...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"Kuvat kertovat, mutta mistä ja mitä? Kumpa sen vielä tietäisi, mutta sehän on liikaa toivottu? Elämä on arvoituksia täynnä."

Niinpä, juuri siksi tuon Besov Nos:in hahmon nimittäminen "paholaiseksi" tai Belomorskin "pirun jäljet" ovat turhia ja todennäköisesti täysin virheellisiä tulkintoja. Niistä pitäisi päästä eroon.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tulkinta taitaakin silloin kertoa enemmän tulkitsijan omista asenteista. Tietysti ajan symboliikan tuntemus voisi avata jotain, mutta olisiko tutkimuksellisia keinoja siihen?

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Tuosta rakkauskuvasta, kirjotan tähänkö en osanu mihinkhään välhiin kirjottaa sinne, missä siittä puhuttiin. Mutta eikös aikojen alussa ollu niin, että mies ei saanu heittää nestettäänkö naisseen ja naisen kuulu olla aina valmis käymään antamisasenttoon just niinko tuossa kuvassa.

Rakastan alkuasukkaista kirjoja ja ussein on niin, että fyysinen rakkaus on vain tarpheen tyydytystä eikä ees välttämättä kuulunu tietyille ihmisille vaan kuka vain kenen kans vainko ei siihen liitetty mithän valta- eikä tunnesidoksia, niinko nykyään!

No hyvvää yötä, mieki jopa aloin esitelmöihmään parisuhteista, hyvä hilkkapienämmirukka mee jo nukkuun!

Eero Mattila

Kiitos, loistava kirjoitus ja hyvä aihe.
- meinasin jo lakata selaamasta koko palstaa kun täällä on niin paljon täyttä p...aa.

Tämän blogin suosituimmat