Elämä jatkuu

Laika, Belka ja Strelka

 • Avaruuden ensimmäinen kiertolentäjä: Laika
  Avaruuden ensimmäinen kiertolentäjä: Laika
 • Laika-mahorkaa
  Laika-mahorkaa
 • Laikan patsas (Moskovassa)
  Laikan patsas (Moskovassa)
 • Patsas sijaitsee Sotalääketieteen Instituutin edessä
  Patsas sijaitsee Sotalääketieteen Instituutin edessä
 • Belka (vas) ja Strelka (oik)
  Belka (vas) ja Strelka (oik)
 • Tule elävänä takaisin...
  Tule elävänä takaisin...
 • Laika, Belka ja Strelka
 • 50-vuotismuiston postimerkki (2010)
  50-vuotismuiston postimerkki (2010)

Mahtaako olla lukijoiden joukossa joku, joka tietää montako koiraa lähetettiin avaruuteen Neuvostoliiton aikana? Olesya Turkinan kiinnostavasta kirjasta (Soviet Space Dogs) käy ilmi, että luku nousi hieman yli 50:een, joista jopa 15 koiraa kävivät yläilmoihin kaksi kertaa. Tarkkaa lukua ei ole kuitenkaan tiedossa, koska neuvostoavaruustiede ei loistanut avoimuudellaan. Muutamilla koirilla, jotka kävivät useaan kertaan, oli useita nimiä ja myös tämä vaikeuttaa lukumäärän laskemista. No, kiinnostavin kysymys kuuluu: montako koiraa selvisi hengessä noista kokemuksista? Vähintään 32 koiraa ja tämä tulos voidaan pitää varsin kohtuullisena vaikka moni varmaan tuomitsee moisia eläinkokeita ylipäänsä. 

Kuka muistaa kuuluisimpien koirien nimet? Laika taitaa olla kansainvälisesti kuuluisin, mutta he jotka asuivat aikoinaan Neuvostoliitossa tai ovat muuten vaan kiinnostuneita sen avaruustekniikasta muistanevat myös Belkaa ja Strelkaa.

NL:n avaruuskoirat eivät tulleet koirakennelistä tai erillisestä koirakasvattamosta vaan olivat aivan tavallisia katukoiria Moskovasta. Koirien valinta perustui ennen kaikkea kokovaatimuksiin: maksimipaino 6 kilo ja maksimikorkeus 35 cm. Muutamien pystysuorien rakettilentojen jälkeen Laikalla oli "kunnia" lentää ensimmäisellä kierroksella maapallon ympäri. Tämä tapahtui 3. marraskuuta 1957 vaikka viime hetkellä ennen laukaisua saatiin tieto avaruuskapselin jäähdytyslaitteen viasta. Laikan varma kuolema oli siis sinetöity jo lähdön yhteydessä. Virallisesti koira kuoli 10 marraskuuta, mutta nyt myönnetään, että Laika kuoli jo muutamien tuntien kuluttua. Eräs, mukana ollut tutkija säälitti Laika-koiraa jälkikäteen: "Saimme lennosta itse asiassa vain vähän tuloksia, koska koira kuoli niin nopeasti. Meidän olisi pitänyt säästää hänen henkensä".

Kaikesta huolimatta Laika sai vankan sankariaseman niin neuvostojulkisuudessa kuin muualla maailmalla. Laikan seuraajat, lentäjäduo Belka ja Strelka, saivat myös paljon julkisuutta, etenkin Neuvostoliitossa, sen jälkeen kun palasivat onnistuneesti lennoltaan 20. elokuuta 1960. Tämä myönteinen lentokokemus avasi oven Juri Gagarinin legendaariselle lennolle 12.4.1961. Itse asiassa Belkan ja Strelkan sankariroolit olivat varatut Tshaikalle ja Lisitsjkalle, mutta heidän rakettinsa räjähti lähtövaiheessa pari viikkoa aiemmin.

Koska Laika ei selvinnyt hengissä tulivat Belkasta ja Strelkasta eräänlaiset poptähdet, joiden kuvista tehtiin postimerkkejä, astiastoja, veistoksia, savukkeita, lastenleluja, kirjoja jne.

Juri Gagarin avaruuslentoon asti vielä 6 koiraa lensivät avaruuteen, joista yksi pari kuoli ja yksi pari ei päässyt ihan avaruuteen asti, mutta jäi kuitenkin henkiin paluukapselin onnistuneen laskun ansiosta. Vuonna 1966 kosmonauttikoirat Veterjok ja Ugoljok rikkoivat pisimmän avaruusolon ennätyksen, 22 vuorokautta. Tämä ennätys kesti aina vuoteen 1971, jolloin Sojuz-11:n miehistö rikkoi tämän ennätyksen, mutta samalla kuoli paluun yhteydessä.

 

https://

ja Laikasta:

https://www.youtube.com/watch?v=HiIPgdk8XK8

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Jorma Kemppainen

Nyt arvoisa toveri Alsio haukkuu väärää puuta. Yhdistät ilmeisesti Laikan nimen 60-luvun rallatuksen , jossa laulettiin Lalaikasta ja hopearuplasta. Lalaika, balalaikka, kaikki niin slaavilaista.

minnam ahonen

Tum-bala-laika, spiel, Bala-laika... :)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kysymys: Missä kuussa avaruuskoira Laika kuoli?
Vastaus: Tekokuussa!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Netistä löytyy dokumenttifilmiä englanniksi. Nykyään astronautiksi hyväksytään jos nousee 100 km:n korkeuteen, kiertorataa ei vaadita. Korolevin koirat kävivät siis avaruudessa jo v. 1951!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Akateemikko Sergei Pavlovitš Koroljov oli nero! Minulle oli yllätys, että jopa tämä NL:n rakettitieteen suuri mies (btw: länsiukrainalainen) joutui isän aurinkoisen aikana Kolyman vankileirille. Tämä tapahtui kateellisen raketti-insinöörin (Valentin Glushkon) vasikoinnin tuloksena:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Sergei_Koroljov

Muutenkin harmi, että näin loistava mies kuoli epäpätevän kirurgin möhläyksen takia... (Koroljov kuoli leikkauspöydällä epäonnistuneen peräpukamaleikkauksen seurauksena).

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kts. Tshertokin muistelmat (Ihmisiä, vuosia, raketteja), löytyy venäjäksi netistä. Glushokon ja Korolevin riitaa on liioiteltu. Tulen kesyttäjissähän (youtube) koko asiasta vaiettiin.
Korolevia muistaakseni operoi terveysministeri, ja paksunsuolen syöpä löytyi yllättäen, leikkaus pitkittyi, ja mutkistui. Korolevin leuka oli kai murrettu Kolymassa, ja intubaatiokaan ei onnistunut, happi loppui, ja sydän petti.

Jorma Kemppainen

Venäjän kielen taitoisena voisit kääntää koirien nimet suomeksi, saattaisi kiinnostaa joitakuita.
Olen Kainuun mies, naapurikunnastasi Ristijärveltä, nykyisin lahtelainen.
Kovasti ilahdutti blogisi Sergej Dovlatovista, valitettavasti venäjä on kieli , jonka kääntäminen harvoin vastaa alkuperäistä. Opiskelin venäjää Leningradissa(1977), siellä tutustuin ensi kertaa Dovlatovin tuotantoon, hänhän oli siinä rajoilla, julkaistaanko vai ei. Zapovednik, sbornik rasskazov antoi virikkeen tähän proosan taituriin, sen jälkeen ostin koko hänen tuotantonsa, nykyään koko hänen tuotantonsa saa sähkökirjoina, toimivat erinomaisesti Kindle lukulaitteella.
Dovlatov virallisen elämänkertansa mukaan opiskeli Leningradin yliopistossa finno-ugorskie jazyki!!!Tosin häntä ei kai kovin usein nähty luennoilla, erilaiset nautintoaineet olivat houkuttelevampia(na primer , bormotuha). Muutti Ameriikkan,mutta mutta pettyi katkerasi , kuten moni muukin emigrantti.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Laika = Laika
Belka = Blondi
Strelka = Nuoli

minnam ahonen

Laika taitaa tulla verbistä haukkua, haukahtaa 'лаять'. Olisi siis tyyliä Haukku.

Se on myös yleisnimi erilaisille pohjoisen metsävyöhykkeen jahtikoiraroduille (Лайки — общее название пород охотничьих собак северной лесной зоны Европы и Азии). Suomen pystykorvakin kuuluu pienen mutkan kautta näihin laikoihin (Карело-финская лайка):

"Karjalais-suomalainen laika ei enää esiinny omana rotunaan. Se yhdistettiin suomenpystykorvan kanssa samaksi roduksi vuonna 2006. Tämä laajensi suomenpystykorvarodun perimää ja mahdollisti arvokkaan geneettisen vaihtelun lisääntymisen. Suomenpystykorvan ulkomuoto ei kuitenkaan kärsi, sillä rodut muistuttivat ulkoisesti toisiaan. Erona pystykorvaan laikan säkäkorkeus oli tarkemmin määritelty, 43-45 cm[1], siinä missä suomalainen rotu saattaa olla useita senttimetrejä yli tai alle kyseisen mittahaarukan."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Karjalais-suomalaine...
http://www.rus-karelka.ru/
http://bit.ly/1PHYufS
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B0%D0%B9%D...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #11

Kiitos tiedosta. En keksinyt parempaa kuin että laika lienee suomeksikin yksinkertaisesti laika (vrt. itäsiperianlaika, länsisiperianlaika jne).

minnam ahonen Vastaus kommenttiin #12

Hyvä. Kiitos. Sain tässä itselleni myös uutta ja kiintoisaa. Koirilla on paikka sydämessäni, mutta en ole vars. koiraihminen.

Sen verran vielä selvitin että nuo kaikki 'laikat' taitavat olla ns. pystykorvien yksi alaryhmä. Tässä: http://fi.wikipedia.org/wiki/Pystykorva#Alaryhm.C3...

Eli on siis varmaan ihan okei kutsua laikaa suomeksi ihan pystykorvaksi (tosin ei tuota kosmonautti-Laikaa, jolla se on vain erisnimenä)

'Laika' - 'Haukku' toisaalta ei ole tullut tyhjästä rotunimeen, koska "pystykorvan tehtävä on osoittaa riistan sijainti metsästäjälle haukkumalla".

Ps. 'Belka' muuten tarkoittaa myös - ja vars. diminutiivina 'belotshka' - myös krapulaa (vikkelästi vipeltävä orava on jostain syystä antanut aiheen moiseen). Mutta ei nyt liity vars. enää aiheseen :)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #13

Belka voi olla myös lempilyhenne vaaleasta beljanka:sta (Белянка). Minulla on tuttuja Venäjällä, joilla on sellainen valkoinen koira. Koska kyseinen avaruuskoira oli vitivalkoinen, ajattelin sitä kyllä enemmän kuin "oravaa" (jonka nimen unohdin kokonaan).

minnam ahonen Vastaus kommenttiin #14

Ilmari, 'belka' ja 'strelka' näinkin:
http://bit.ly/1OzVPTY

Tuohon troikkaan kuuluu perinteisesti (ainakin Suomessa) vielä 'laika'.
(Oravan metsästystä on harrastettu haukkuvalla koiralla, johon yhä parhaana pidetään meillä oma kansallislaikaamme eli Suomenpystykorvaa.)

minnam ahonen Vastaus kommenttiin #13

Ja vielä. Suomen pystykorva on venäjäksi финская птичья лайка, siis suomalainen lintulaika, englanniksi Finnish Bird Laika.

http://en.wikipedia.org/wiki/Laika_%28dog_breed%29

Jorma Kemppainen Vastaus kommenttiin #13

Venäjän kieli on hyvin ilmaisuvoimainen kieli. Slangisana belka, belotshka ei tarkoita krapulaa, vaan astetta vakampaa tilaa. Belaja gorjatshka(sanamukaisesti valkea kuume) on kunnon juopon viimeinen tilanne, diagnoosi delirium tremens. Jotkut selviävät siitäkin, kaikki ei.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #17

Se termi on joskus tullut vastaan, muttei onneksi omalle kohdalle: Белая горячка... Tässä siihen sopiva resepti: kolme pulloa pontikkaa ja paketti Belomorkanal; siitä se lähtee.

http://content.foto.mail.ru/mail/arni1265/_answers...

minnam ahonen Vastaus kommenttiin #17

Kiitos täsmennyksestä! Tila kyllä tuttu :) - onneksi ei henk-koht.
https://www.youtube.com/watch?v=73cjNp7n75o

Ilmiön taustalla usein ns. zapoi, jonka taidat myös tietää :)

minnam ahonen Vastaus kommenttiin #21

En ole muuten varmaan ainoa, joka ihmetellyt miksi venäläiset ovat antaneet oravalle nimen, joka sopisi vaikkapa jänikselle tai lumikolle paremmin.

Selvyyden saamiseksi (lopulta) oli palattava johonkin varhaiskeskiaikaiseen slaavilaiseen maailmaan, ja mahdollisesti tuolloin esiintyneiseen alalajiin/rotuun (= "albiino"oravia?). Tämän tieteellisyydestä ei ole takeita.

В древнерусском этого пушного зверька называли также «бъла въверица» (въверица – «белка»). Мнения ученых сходятся в том, что в эпоху Древней Руси была особая порода белок с белым окрасом шерсти, что и послужило основой для их названия.
http://evartist.narod.ru/text15/005.htm#%D0%B7_18

Orava oli siis muinaisvenäjässä (kuin joissain muissakin slaavikielissä) vielä 'viveritsa'.

Toinen lähde väittää että oravan muuttuessa vaaleampaan talviväritykseen, jolloin talvella metsästäjät sitä myös himoitsivat, he alkoivat puheissaan käyttää vain valkoisemmasta viveritsasta vain sitä valkoista. Siis jättäen pois koko viveritsan - ja valkoisestakin vielä lyhyttä muotoa.http://netnotes.narod.ru/interest/t8.html

Toisaalta onhan Suomen kielen 'rahakin' tarkoittanut alunperin oravannahkaa - eikä sitä ihmetellä :).

minnam ahonen Vastaus kommenttiin #23

Yritän lopetella aiheen parissa ...kun tuo Belkakin jo sammui...Avaruusmatkailu taitaa väsyttää Tikua :)
https://www.youtube.com/watch?v=pHz984e0zt8

minnam ahonen Vastaus kommenttiin #21

Ilmari:
"Tässä siihen sopiva resepti: kolme pulloa pontikkaa ja paketti Belomorkanal; siitä se lähtee."

Lisäreseptiä :)
http://ruslania.com/books/25484/moskova-petushki-n...

minnam ahonen Vastaus kommenttiin #20

ps. ei mitenkään vähäisenä kulttuuritietona: tuo delirium-"tietoisku" oli siis Venäjän sosiaali- ja terveysministeriön tuotantoa (muistaakseni)

minnam ahonen

Neuvostoliitto käytti natseja vastaan kamikaze-pommikoiria. Valmennusta ei kyllä mietitty/ehditty miettiä perusteellisesti.

"Ei ole varmaa tietoa, montako saksalaista panssarivaunua neuvostokoirat onnistuivat tuhoamaan sodan aikana, mutta ensimmäisistä 30 koirasta vain neljä räjähti tankin alla."

Liekö noilla sankarikoirilla yhdelläkään nimeä tai patsasta...

http://historianet.fi/itsemurhakoirat-pommikoirat-...

http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-tank_dog

http://army.armor.kiev.ua/engenear/sobaka-mina.shtml

minnam ahonen

Laulu elokuvasta/tv-sarjasta Neljä panssarimiestä ja koira (Suomessa tullut tv:ssä ilm. nimellä Panssaripartio). Puolalainen, mutta tuli suosituksi myös Neuvostoliitossa.
https://www.youtube.com/watch?v=1EMCLaNGyq8

No, enpä tästä tiedä kummepaa, mutta löytyi asiantunteva kommentti. (Sorry, hieman sivuun avaruuskoirista)

"Czterej pancerni i pies" on pakollinen artikkeli jokaisen vakavasti otettavan sotaelokuvaintoilijan kokoelmissa. Symboliarvoltaan se on Puolassa suunnilleen "Tuntemattoman sotilaan" luokkaa; kokonaisuutena se on sekoitus historian komeimpia ja realistisimpia panssaritaisteluita sekä Terence Hill & Bud Spencer -tyylistä huumoria. Yletöntä propagandaa tältä on turha odottaa: rinnakkain taistelevat puna-armeijan sotilaat ja puolalaiset panssarimiehet ovat vain kelpo asevelijermuja, siinä kaikki. Natsit toki ovat aina natseja.
http://www.elitisti.net/forum/topic/7577-panssarip...

"It is set in 1944 and 1945, during World War II, and follows the adventures of a tank crew and their T-34 tank in the 1st Polish Army. Although both the book and the TV series contain elements of pro-Soviet propaganda, they have achieved and retain a cult series status in Poland, Soviet Union and other Eastern Bloc countries."
https://en.wikipedia.org/wiki/Czterej_pancerni_i_pies

minnam ahonen

Yksi seikoista, jota kouluttajat eivät olleet huomioineet. Saksalaisten tankit käyttivät bensaa ja neuvostoliittolaiset dieseliä. Koirille koulutuksesta tuttu oli dieselin haju, joten ne palasivat miinojensa kanssa omien luokse...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

19.8.2013 Русская Планета/Venäläinen Planeetta kertoo :

В космос были отправлены 73 собаки, 18 из них погибли / avaruuteen oli lähetetty 73 koiraa, joista 18 menehtyi.

http://rusplt.ru/fact/kosmos_sobaki.html

Tämän blogin suosituimmat