Elämä jatkuu

Kuoleminen on helppoa - jokainen osaa sen

  • René Gude (1957-2015)
    René Gude (1957-2015)

Alankomaiden "isänmaan ajattelija", filosofi René Gude kuoli pari päivää sitten pitkän sairauden seurauksena. Niin mies kuin hänen virkansa, isänmaan ajattelija, ovat sen verran kiinnostavia, että ansaitsevat blogin.

Suurelle yleisölle kukaan ei osannut paremmin pukea elämää/filosofiaa sanoiksi kuin René Gude. Hän oli hyvin suosittu puhuja ja pohdiskelija. Vuonna 2007 Gude katkaisi jalkansa ja sen yhteydessä paljastui, että hän sairastaa luusyöpää. Tauti ei vaikuttanut millään tavalla hänen esiintymiseensä ja viimeiseen asti hän rauhallisesti selosti muun muassa kuoleman olemusta.

"Elämme nykyään pidempään, mutta yhä useammin kuolemme myös pidempään".

"Kuoleminen on helppoa; jokainen osaa sen".

"Se tosiasia, että kuollaan kaikki, muuttuu sillä hetkellä suureksi pelottavaksi asiaksi kun itse annat sille paniikilla ladatun erityisarvon. Mikäli haluat päästä eroon kuolemanpelosta sinun pitää ottaa voimat pois omista ajatuksistasi. Sinun pitää siis taistella kuvitelmiasi vastaan eikä itse tosiasiaa vastaan".

Sairausdiagnoosin ja jalan amputaation jälkeen hänen elämänsä jatkui aivan normaaliin tapaan: "Minulle ei ikinä tullut mieleen, että nyt pitäisi yhtäkkiä ja pikaisesti tehdä kaikki toisin. Silloin tavallaan julistat tähänastisen elämäsi arvottomaksi ja että kaikki olisi ollut turhaa. Kaikki nuo ongelmat ja pikkuriidat: juuri se oli elämäsi!".

Ajattelijalle kepeät mullat. 

Itse instituutio, isänmaan ajattelija ("denker des vaderlands") voisi myös Suomessa olla harkitsemisen arvoinen. Gude otti tehtävän vastaan Hans Achterhuisin jälkeen, joka oli Hollannin ensimmäinen kyseisessä "virassa". Nyt, kun Gude on kuollut, seuraa hänen jälkeensä nainen, filosofi Marli Huijer.

Suomessa olisi (valtakunnan unilukkarin sijasta) sosiaalinen tilaus vastaavalle, epäviralliselle viralle. Ajattelijoistamme (elävistä/edesmenneistä) tulee mieleeni Vivica Bandler, piispa Eero Huovinen, Jouko Turkka, Erno Paasilinna, Georg Henrik von Wright jne. Joku vastaavanlainen voisi tulla kysymykseen. Jokapaikan viisas Esko Valtaoja pääsee ehkä sittenkin jo riittävästi julkisuuteen, ainakin minun mielestäni..

Kuka olisi sinun mielestäsi Suomen Isänmaan ajattelija? Pannaanko virka auki?

Kari Enqvist, Timo Airaksinen....näin aluksi ja lonkalta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Valitettavasti monet hyvät ajattelijat ovat jo osanneet kuolla. Esimerkiksi Veikko Huovisen metsänhoitajafilosofia kelpaisi minulle vieläkin.

Selkeää suosikkia isänmaan ajattelijaksi ei oikein äkkiseltään mieleeni tule, joten paikka saa olla puolestani avoinna kunnes joku kyvyillään nousee kiistatta sen arvoiseksi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Aika pahasti on täällä arvioitu nykyfilosofeja: http://jukkahankamaki.blogspot.fi/2011/07/suomalai...

Olen silti Arvostanut Ilkka Niiniluotoa ja kutsunut hänet kerran esiintymäänkin työpaikkalla järjestettyyn tilaisuuteen.

Aika pahan kysymyksen laitoit. Osaammeko arvostaa enää ajattelijoita? Onko hömpästä tullut tämän päivän sana?

Piispa Huovinen on myös edelleenkin suosikkini niin kuin oli tsunamin aikoihin, rehellisellä ja vaatimattomalla esiintymisellään ja ihmisten kohtaamisella. Kerran pääsein kättelemään häntä, kun ystäväni tuntee hänet paremmin. Muutama sana tuli vaihdettua silloin. Huovinen ei minun kokemani mukaan ole ollut kovasti julkisuudessa viime aikoina. Tarvitseeko tuon titteliin ansaitakseen olla jatkuvaa näkyvyyttä ja ulostuloja?

Olisiko naisesta tehtävään, siksi ehdotankin professori Helena Rantaa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Arvostan Niiniluotoa henkilönä, joka vastaa kysymykseen "paljonko kello on": "Sumerilainen aikakäsitys… Babyloniassa taas… Lee Smolinin protesti nykyfysiikkaa vastaan… jne.jne.jne.

Mainitut Kari Enqvist ja Timo Airaksinen taas ovat todellakin ajattelijoita, jotka yrittävät kertoa: 1. Mitä asiasta tiedetään. 2. Mitä mieltä puhuja asiasta on.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kävisihän, muttei minulle. Vaikka Nallellekin tulee joskus tulevaisuudessa seinä vastaan (käärinliinoissa kun ei ole niitä taskuja).

Toisaalta, Nallesta voisi tulla mainio Ruotsin isänmaan ajattelija.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Aivan, Nalle vaan tuntuu olevan ainoa, joka jotain edes vaivautuu ajattelemaan tällä haavaa Suomessa. En itse arvosta kovin korkealle kaikkia hänen "viisauksiaan", mutta ei Erno Paasilinnankaan kaikki ajatukset kaikkia miellyttänyt. Paavo Haavikko oli yksi parhaimmista.

Poliitikoista ei taida nykyisin kiivaan kilpailun takia olla ajattelijoiksi, koska ajattelu on usein vasten yleistä mielipidettä ja silloin kannatus putoaa, eihän niiin voi menetellä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Jos valtakunnanfilosofin tittelille pantaisiin muutaman miljoonan hintalappu niin Nalle voisi ostaa sen. Muuten ei mitään mahiksia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minusta Nalle on ajatellut viimevuosina enemmän kuin maamme hallitus yhteensä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #7

Väitätkö ettei hallitus ole ajatellut? Eikö ole niin, että jokainen on ollut yksityisajattelija hallituksessa eikä yhteisiä ajatuksi ole sitten edes pystytty löytämään. Jokainen on asettunut vielä julkisesti kannattamaan omia yksityisiä ajatuksiaan ja niin on pistetty paikat sekaisin ja päätöskyky kadonnut.

Kyvyttömyys muovata erillisistä ajatuksista yhteisiä ja kestäviä lie ollut se megaongelma, ehkä ;D

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #9

Ajattelua on niin monenlaista, poliitikot ajattelee kannatustaa ja puoleensa kannatusta, mutta ei yhteistä parasta. Elvi Sinervon sanoin "Ainoa onni on yhteinen onni", eli viisaus sieltä Vaasankadulta.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Pentti Linkola sopisi hyvin.
Hänen visionsa ovat ympärillämme pikkuhiljaa toteutumassa täysimääräisesti koko ajan, mutta useimmat eivät uutissirpaleista sitä edes ymmärrä.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Kannatan Arin jo aiemmin esittämää Paavo Haavikkoa:
"Suomi on korkeasti koulutettu, hyvin sivistymätön maa"

Se on hyvin sanottu, eikä minulla ainakaan suuta tarvii mutristella
ollenkaan, kun sen sanon.

Elijas Bijur

Oletan Ilmarin tarkoittaneet elävää, ei edesmennyttä ajattelijaa. Haavikko kuoli jo vuonna 2008, aivan liian varhain.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Joo, Paavo Haavikko oli ilman muuta isänmaan ajattelija, silloin kun eli.

Elijas Bijur

Nyt tuli paha, isänmaan ajattelija? Siinä olisi kova tehtävä ja vaatii todella erilaista ja uutta ajattelua.

Itselleni sopisi filosofi Jukka Hankamäki (https://fi.wikipedia.org/wiki/Jukka_Hankam%C3%A4ki)todella mainiosti. Hän on uskaltanut ja uskaltaa uida vastavirtaan, se vaatii jo paljon.

Matti Juntunen

Harmittavan lyhyt elämä hänellä.
Onkohan René Guden ajatuksia suomennettu?
Tuo Wikipedian viittaus filosofian kansanomaistamiseen kiinnostaa varmaan muitakin vapaa-ajattelijoita kuin minua.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

En tiedä onko hänen ajatuksensa suomennettu. Tarvetta saattaisi olla. Vuonna 2013 René Gude julkaisi kirjan "Stand-up filosoof", jossa hän puhuu mieliala-hallinnasta (humeur-management).

Kirjassa lähdetään siitä, että jokaisessa ihmisessä on myös paljon "huonoja" ominaisuuksia (ondeugd). Esimerkkeinä Gude mainitsee nykyajan ylimielisyyden ja ahneuden. Kirja käsittelee ihmisyyden kolme yleistä ongelma-aluetta:

- Miten kestämme todellisuutta?
- Miten kestämme toisia ihmisiä?
- Miten kestämme itseämme?

Järjen avulla voimme ohjata omaa mielialaamme sekä oppia uusia tapoja. Pahaluontoisuus ei ole annettu ominaisuus vaan ikävä tapa, josta voi hyvin päästä eroon. Usein tunteiden kautta meistä tulee rakastettavia, rakastavia mutta myös ilkeitä. Järjen tietoinen käyttö korjaa omat ylilyönnit.
Yleisesti hyväksytty "hyvä" ominaisuus sijaitsee aina kahden "pahan" välimaastossa. Esimerkiksi rohkeus on uhkarohkeuden sekä pelon siedettävä ja kunnioitettu välimuoto. Jokainen voi treinata näitä ominaisuuksia itsessään ja pyrkiä näin keskitilaan. Toiset käyttävät siihen filosofiaa ja toiset urheilua, uskontoa tai vaikkapa taidetta.

Meissä kaikissa ihmisissä on kiinnostava ristiriita/tahtotila, joka on korostunut viime aikoina individualismin myötä:

- Haluamme kuulua ryhmään
- Haluamme olla päätä pidempi

http://www.volkskrant.nl/dossier-archief/humeurman...

Elijas Bijur

Melenkiintoisia asioita, todella mielenkiintoisia. Tuohan olisi opettavaa tekstiä esi. eräille minä, minä, mínä poliitikoillemme.

Matti Juntunen

Kiitos, ainakin tuo kirja olisi mielenkoontoista lukea.

Todellakin nuo
"ihmisyyden kolme yleistä ongelma-aluetta:

- Miten kestämme todellisuutta?
- Miten kestämme toisia ihmisiä?
- Miten kestämme itseämme? "

Ne siis hyvin oleellisia ajateltuna nykyistä ihmiskunnan ja maapallon näkymien valossa.
Miten kestämme todellisuutta? Tietotulvan ja tapahtumien valossa meillä ihmisillä on hyvin erilaiset tavat ratkaista tuo asia. Toiset yrittävät selvittää todellisuuden taustat ja jopa ratkaista niitä. Toiset taas painavat päänsä pehkuihin joko peittäen järkevän ajattelun kaikella kiireellä ja materialla tai huumeilla. Eräät eivät sitten kestä tätä ollenkaan vaan päätyvät itsetuhoon.
Nuo kaksi muuta on mielestäni seurausta tästä ensimmäisestä ongelmasta.
Tämä näin lyhyesti mutta olen kyllä käsitellyt samaa asiaa kirjassani Tapaus Elämä - teoria elämän tarkoituksesta v.1991

Tämän blogin suosituimmat