Elämä jatkuu

Utajärven riippusilta

  • Utajärven riippusilta
  • Utajärven riippusilta
  • Utajärven riippusilta
  • Utajärven riippusilta

Me, rajaseudun korpiasukkaat, ajamme usein Oulun Haukiputaalle, sattuneista syistä. Monta kertaa on tehnyt mieli pysähtyä Utajärven Ahmaskosken kohdalla, koska päätieltä näkyy komea riippusilta. Auton jarrujen painaminen ei ole kovin vaikeata ja pienen metsäpolun päässä löytyi oheinen komistus, joka valitettavasti ei ole enää kulkukunnossa. Silta suljettiin vuonna 2013, koska sen puuosat (etenkin kansilankut) ovat vaihdon tarpeessa. Silta rakennettiin vuonna 1957 Oulujoki Oy:n taholta, ilmeisesti paikallisasukkaiden vaatimuksesta ja koululaisten tarpeeseen. Näinhän tapahtui myös Ylä-Kainuussa Emäjoen osalta; tosin siellä kyse oli kiinteästä sillasta, joka tehtiin erään maitotilan toivomuksesta, eikä riippusillasta.

Ahmaskosken riippusilta on kerrassaan komea ja muistuttaa Jyskyjärven ja Aunuksen vastaavia riippusiltoja. Kävimme tutkimassa sen rakenteita ja vaikuttaa siltä, että silta saattaisiin kuntoon pelkästään puuosien vaihdolla (kakkosnelosta). Vaijerit ovat varsin vahvoja eikä säikeitä ole poikki, ainakaan pohjoisranalla. Myös teräksiset tornit rannan molemmin puolin ovat hyväkuntoisia. Olisiko jonkun utajärveläisen valtuustoaloite tai vetoomus suoraan Utajärven kunnan tekniselle toimistolle paikallaan? Myös paikallinen kyläyhdistys voisi toimia aloitteen tekijänä. Korjaussumma ei voi olla kovin korkea (toteutus vaikkapa työllistämistuella). Kysehän on komeasta kulttuurimonumentista!

P.S. Koska emme ehtineet ottaa valokuvia, niin oheiset kuvat ovat public domainista (yleinen käyttöoikeus) ja niiden kunnia kuuluu ehdottomasti utajärveläissyntyisille SeppVei:lle. Kiitos hänelle!

LISÄTIETOA

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Huh mikä viritys! Tuollaisia näkee seikkailuelokuvissa, joissa niissäkin kansilankut katkeilevat sankarin jalkojen alla. Ei kai Ahmaskoskessa majaile krokotiileja?

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Vastaavanlaisia "virityksiä" näkyy useita Aunuksessa ja Vienan Karjalan Jyskyjärvellä. Minusta ne ovat komeita!

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset