Elämä jatkuu

Lehtikaali - boerenkool - junttikaali

 • Lehtikaali, Suomessa edelleen turhan tuntematon.
  Lehtikaali, Suomessa edelleen turhan tuntematon.
 • Lehtikaalin maku paranee lumessa ja pakkasessa. Ihannekasvi Suomen oloihin!
  Lehtikaalin maku paranee lumessa ja pakkasessa. Ihannekasvi Suomen oloihin!
 • Alankomaissa osataan arvostaa lehtikaalia.
  Alankomaissa osataan arvostaa lehtikaalia.
 • Kunnon annos "boerenkoolia". Sillä pysyy tiellä.
  Kunnon annos "boerenkoolia". Sillä pysyy tiellä.

Jostakin syystä lehtikaali ei ole vieläkään suosittu Suomenmaassa, vaikka se menestyy mainiosti karussa ilmastossamme, sen viljely on helppoa (vähän tauteja ja tuholaisia) ja sen maku paranee yöpakkasten myöten. Suosio on kyllä hienossa nousussa, mutta tämä upea hyötykasvi on suomalaiskaupan hyllyillä edelleen melkoinen harvinaisuus, mikä on harmillista. Jengi ei ole oppinut sitä syömään; juuri lehtikaalin osalta ruokatottumuksemme muuttuu turhan hitaasti. Kasvi sisältää paljon rautaa, kalsiumia ja proteiinia. Lehtikaali on lisäksi melkoinen C-vitamiinipommi.

Alankomaissa lehtikaali on ikivanhaa perusruokaa ja ehkä eräs syy siihen, että kyseinen kansa on niin pitkä? Mene ja tiedä; hyvämakuista muonaa siitä joka tapauksessa saa. Hollantilaisten ykkösruoka on aina ollut stamppot tai yleisesti boerenkool (junttikaali) eikä siihen tarvita kovin suuria kulinaristisia ponnistuksia: 1 kg pottua, 600 gr lehtikaalia, 2 ruokalusikkaa voita, hieman maitoa ja suolaa ja meillä lihansyöjille lisämausteina 2 savumakkaraa (Unox-rookworst; Suomessa kävisi lähinnä Kabanossi) ja 200 gr pekonia.

Eräs, hyvinkin toimiva resepti näkyy TÄSSÄ.

Joko ensi vuonna laitat lehtikaalia puutarhaasi?

 

P.S.: hollannin kielen "OE" on suomeksi "UU"; siis buurenkool

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kiitos uudesta reseptistä. Lehtikaali on lempivihannekseni. Ongelmia puutarhassani aiheuttaa Teppana Jänis joka syö kaikki lehtikaalit. Tänä vuonna omaa taimisatoa ei tullut lainkaan. Kaksi Redboria sinnittelee kasvihuoneen suojissa ystävällisen tuttavan ansiosta.

Matti Jalagin

Haluatko Petra hyvän jänisreseptin?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

E.h.d.o.t.t.o.m.a.s.t.i. Anna tulla. Siihen saa mielellään sisältyä lehtikaali.

Matti Jalagin

Ensin tapat sen tuholaisen ja vaikka sillä onkin lehtikaalisi sisältönään niin otat sisukset pois.

Roikotat sitä takajaloista jossain viileässä suojassa viikon verran syksyisillä keleillä niin, että kärpäset tai muut öttiäiset eivät pääse kimppuunsa eli verkon sisällä ja niin, että esim. havuisella oksalla pidät avatun mahan auki-asennossa, että ilma kiertää sisällekin.

Sitten paloittelet ja pyöräytät voissa ruskistaen ensin ja sitten valurautapadassa muhennat uunissa (n.150 astetta ja n. vajaa tunti/kilo) niin, että on tilkka vettä pohjalla ja palat peitettyinä pekonin viipaleilla, sillä muuten tulee liian kuivaa.

Kun liha on vetäytynyt kunnolla luista (kuten muillakin) ja väri on riittävän tummaa niin sitten lisukkeiden kanssa ahmimaan.

Mausteina käytän vain pintaan hierottua merisuolaa ja mustapippurirouhetta (vähän).

Lisukkeiksi mitä tahansa ja varsinkin lehtikaalia vaikken ole koskaan edes maistanut.

Tuli vesi kielelle.

PS.kannattaa nylkeä ennen paloittelua, sorry.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Hienon juureva resepti, kiitän! Nyt käyn vain odottamaan puutarhaan, että Teppana päättää lähteä lumikengät jalassa. Minä en suorittanut metsästäjätutkintoa opinahjossa.

Matti Jalagin

Silloin, kun tuo viaton luontokappale tuhoaa puutarhaasi, saat hävittää sen esim. valurautapataan, sillä se rinnastetaan vaikkapa varikseen tai siihen räkättävään rastaaseen eli haittaeläimiin.

Mutta älä käytä ansalankaa vaan ammu se vaikka jousella semmoisella kumibluntilla, joka pyörryttää ja sitten lasket hänestä veret pois.

Matti Jalagin

Ilmarille kiitos.

Tuo lehtikaali on täysin outo syötävä minulle vaikka junttikaalina pitäisi olla hyvinkin tuttu.

Ostan kokeeksi heti, kun jostain löydän ja reseptistäkin kiitos.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Lisäsin yhden kuvan, jossa lehtikaalikasvusto on elementissään: jo lievän lumen peitossa. Tuossa vaiheessa lehtikaali voidaan korjata ja siirtää suoraan pakastimeen esimerkiksi puolen kilon pusseissa. Ne, joita syödään suoraan kulutukseen, saavat jäädä seisomaan pakkasissa.

Hyvä vinkki stamppot:in valmistukseen: keitä potut runsaalla vedellä muusiksi asti samalla kun siivilässä saksilla leikatut lehtikaalit höyrystävät perunoiden yläpuolella. Kaada sen jälkeen liikavesi pois ja sekoita lehtikaalit ja perunamuusi, yhdessä voin kanssa.

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

En tiennytkään, että se kestää kylmää näin hyvin!

Englannissakin tämä kaali on aika suosittua, mutta en ole nähnyt
suomessa useinkaan. Mistähän se johtuu. Ehkä miehillä oli ennen
sama asenne kuin isällänikin, kun äiti teki nokkoskeittoa.
-no, enhän minä mikään jänis ole, enhän minä mitään heiniä syö.

Ei siis ihmekään, että moni 70-vuotias oli hampaaton, c-vitamiinin puutteesta?

Hyvän makuista tämä kaali onkin, siitä olen samaa mieltä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kuten tarkkaavaiset lukijat huomasivat: tämä aloitus meni kulttuuriosioon. Kyse kun on niin agri-, horti- kuin ruokakulttuurista.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tähän uuteen kotiini kuuluu ihan pikkuriikkinen piha. Valitettavasti vierestä menee moottoritie ja alueella on muutenkin paljon liikennettä. Siksi en viitsi kasvattaa mitään ruuaksi kelpaavaa pihallani. Kuuntelen heavy metallia mielelläni, mutta voileipäni päälle en sitä halua.

Tuo muutaman neliön läntti sai kuitenkin aikaan sen, että minä tahtoisin päästä kunnolla puutarhahommiin. Pitää toivoa, että vielä joskus pääsisin maalle asumaan.

Käyttäjän LeenaKivivalli kuva
Leena Kivivalli

Mä lisään vielä valmistusvinkkeihin, että perunamuusi valmistuu nopeammin, kun perunat keittää palasina. Me kasvissyöjät syödään stamppotin kanssa vaikkapa savustettua tofua siivuina paistettuna.

Tämän blogin suosituimmat